Атанасов посочи стъпките за реформа на службите

Според него това трябва да е приоритет на НС
5 яну 2024 18:15, Нели Христова
40
Атанасов посочи стъпките за реформа на службите
Снимка: БГНЕС

Един от основните приоритети в работата на Народното събрание през новата пленарна сесия трябва да бъде реформата на специалните служби и въвеждането на механизъм за ефективно управление от изпълнителната власт в съответствие с член 105 от Конституцията, включително чрез промяна на процедурата за назначаване на ръководителите им, което да става с решение на Парламента по предложение на министър-председателя." Това написа съпредседателят на „Демократична България" Атанас Атанасов в своя фейсбук профил.

Според него някои от предизвикателствата, пред които са изправени българските специални служби, са липсата на ефективен контрол и отчетност, дефицита на надеждни източници на информация, злоупотребата с информация, съперничеството и конфликтите между различните служби, недостатъчното финансиране и оборудване, ниското доверие на обществото, и неспособността за адаптация към динамичната международна среда.

Той представи и стъпките, по които да се случи реформата:

"1. Стратегическо планиране и оценка - изработване на подробен анализ на текущата структура, дейност и ефективност в работата, изготвяне на стратегически план за реформи, който да определя целите, приоритетите и начините за постигането им.

2. Законодателна реформа - актуализиране на законодателството, регламентиращо дейността на специалните служби и привеждането му в съответствие с Конституцията, демократичните ценности и правата на гражданите.

3. Кадрови реформи и професионално обучение, развиване на професионалния капацитет, психологическата устойчивост и мотивацията на служителите, насърчаване на професионализма и интегритета.

4. Въвеждане на технологични иновации, интегриране на съвременни технологии и подобряване на оперативно-техническите възможности, при строги гаранции за спазването на правата на гражданите.

5. Упражняване на ефективен контрол от цивилен независим надзорен орган, който да следи за законосъобразната дейност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.

6. Засилване на сътрудничеството, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с международните партньори.

7. Създаване на механизми за обжалване на актовете на специалните служби, които да защитават правата на гражданите.

8. Комуникация и информиране на обществото, повишаване на прозрачността в дейността на службите, активно включване на обществеността в диалога за балансиране между опазване на сигурността и гражданските свободи."

"Предвид обстоятелството, че специалните служби са инструмент на изпълнителната власт, целта на предлаганите промени е да се повиши капацитета на правителството при вземане на управленски решения в динамичната среда за сигурност", допълни Атанасов в своя пост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Един от най- уродливите представители подвизавал се в "службите" ,ще ги реформира. Сред тях ,колкото и невероятно да звучи ,има и свестни.Ако службите ще се променят по "образ и подобие" на Атанасов по-добре да си останат такива ,каквито са .Ако трябва да има основен критерии за промяна на "службите ,то като "образец" за това трябва да послужи "Атанасов" - всички ръководни фактори в службите и техните служители трябва да не са ,като "генерал Атанасов"....
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пишат "ала-бала" стъпки и приказват по телевизиите високопарни лъжи, а помежду им разговорът е: "Да ударим този, онзи, да сложим наши хора по службите, да се бетонираме с престъпни закони завинаги във властта, да си правим далаверите необезпокоявани".
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква стана тя:Събраха се един остарял милиционер с един възпитаник по Право от ЮЗУ и един престарял прокурор и тримата заедно управляват Съдебната власт, специалните служби, а ББ и Пеевски определят и политиката на държавата. Таков чудо беше по Татово време, но там тази дейност се вършеше от ЦК на БКП, който наброяваше няколко десетки души. Сега тримата се оказаха най-умните и учените люде в БГ. Халал да са ни!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този старец едва събира мислите си, които иска да изговори, но се бута да е на власт вече 33 години. И като бивш прокурор такаеа злоба е събрал, че когато говори все едно, че змия мамба съска. Като добавиш към него Дъртия Милиционер и Потурнака - синчето на Ирена Кръстева, разбираш, че нас ни управляват люде, мразещи България и всичко българско. Хора, които преди две седмици ядоха за десерт торта с гарнитура от човешки органи, включително детска главичка...Варвари - В.Тодева, Т.Трайков!
21
0
 
2
 
! Отговори
Прожектор преди 3 месеца
Крайно време е да се постигне най-малкото баланс между представителите на санкционираните по "Магнитски" и представителите на ПП-ДБ в службите, ако искаме САЩ и ЕС да ни имат поне малко доверие !
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Селянин от село Батин Русенско - като К-урнелия от село Крушовица :)))
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наско жабата иска да овладее службите,за да започне преследване на политически неудобните както е било едно време по време на хитлеризма и после комунизма.Вие представяте ли си както едвам хващат 4% да ни се правят на диктатори?Хората дълго няма да ги траят.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гномъъът не се спря с тия"рИформи"ако нещо трябва да се реформира,то е,че такива всезнайковци като теб трябва да бъдат изхвърлени от власта!
17
1
 
7
 
! Отговори
донос.бг преди 3 месеца
Кукунела Снайпера пак из6ъл8а пореден 6ъл804 с възхвала и богоговение към генерал Гном,добре познатия от възродителния процес "демократ".Словестната безсмислена диЯрия на гнома изразена в 8-те точки е поредното доказателство,че ни управляват болшевики и с66ьркани жълт00па8етни пациенти от Карлуково!Бог да пази България от родните алчни национални предатели и техните лакеи - медиите!!!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не съм сигурен дали следващ парламент няма да възстанови положението.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Муа ха ха ха ха. Какво да го коментираш това същество. Ха ха ха.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А реформа в полицията няма ли да има! До кога ще я управлява онова недоразумение?
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ликът на Г енерал Атанасов трябва да бъде на новата банкнота 5 евро.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този "генерал"е най-противния член на сглобката,след банкянския индивид.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Унищожението на българите е главната цел на това правителство ръководено от посолството
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иска всички служби да се управляват от хора с двойно гражданство
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България всичко е трябва и ще...и така вече 30г. Бла,бла....само приказки. Какви служби като сме като разграден двор? Който не е решил той не е влезнал и излезнал когато си иска. И тия само плачат ама си взимат заплатки и после пенсии за какво? Какво вършат? Тър.теи с пагони
8
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Какво сте ревнали,про'с'таци неграмотни? Вие гласувахте за евроатлантизъм.
7
1
 
12
 
! Отговори
реформа преди 3 месеца
Пипи слагат техни хора за да подслушват
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демек, службите ще служат на управляващото мнозинство. Голям контрол наистина...