2024 г.: Какво ще се промени след изборите в ЕС, САЩ и Русия?

Проф. Христофор Караджов пред Bulgaria ON AIR
8 яну 2024 11:22, Анисия Иванова
28

2024 година можем да определим като година на важни избори. Избори за Европейски парламент, избори в САЩ, избори в Русия. Тези процеси оказват силно отражение и на родната политика.

"Американските избори са от огромно значение за целия свят, няма защо да се лъжем, това е най-могъщата икономическа и военна сила в света. Белият дом е водещата сила в американската политика и американската власт, относно това как САЩ се държи към света и затова отношенията с България и поведението към нашия регион до голяма степен ще се определя от това кой е в Белия дом. Досега те бяха доста добре настроени към България", отбеляза професорът по журналистика в Калифорнийският университет Христофор Караджов в ефира на "България сутрин".

По негови думи към момента при републиканците и при демократите големите фаворити са Доналд Тръмп и Джо Байдън, респективно за двете партии. Тръмп бе обект на множество удари от различни щати, тъй като определяха действията му срещу властта преди 3 години като противозаконни и бяха направени опити той да бъде възпрепятстван от кандидатура на тези избори.

"Върховният съд ще поеме разглеждането на тези забрани, които два щата му наложиха да бъде в първичната бюлетина и най-вероятно ще отхвърли това, защото във Върховния съд на Съединените щати имат консервативно мнозинство. Най-вероятно това няма да мине, но дори да не бъде на първичната бюлетина това няма значение за самите избори, защото партиите определят сами как да избират кандидата си. Ако републиканците искат Тръмп да им бъде кандидат, както е ситуацията в момента, няма начин това да бъде спряно", поясни проф. Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него мандатът на Джо Байдън, който изтича в момента, е бил труден поради войните в световен мащаб, икономическите проблеми в множество държави и имиграционната криза, която е проблем от години в САЩ.

Друг фактор, който би повлиял при изборите в Америка, са различните нагласи на обществото в щатите към войната в Близкия изток. В щатите по-младото общество са пропалестински настроени, докато по-възрастното население подкрепя Израел. Според проф. Караджов има шанс Байдън да загуби по-младия си електорат поради факта, че той също подкрепя израелската страна на войната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 3 месеца
Какво друго,освен Деменцията Байдън,да загуби изборите! И войната в Украйна приключи Веднага! Този дъртак,всеки ден чака оная с Косата! Иска да завлече много невинни животи със себе си!!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най- могъщата икономическа и военна сила на света - да, само на хартия! Само преди месец бяха на границата на фалит. Ако спазват правилата, които налагат със сила и принуда на другите, щяха да са се разпаднали на 15-20 отделни държави.В пресата само някакви разтегливи информацийки за общата стопанска картина. Нито дума за неплатени държавни заеми и фалити на доста компании от по-едрия бизнес. Не всичко е кентъки фрай чикън!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Kak pischite tij statii ot posolstvoto li vi diktuvat
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че в Украйна няма ли да има избори ,тоя зеления да не стане като Путин вечен президент
22
2
 
4
 
! Отговори
Отговор : преди 3 месеца
ЕвроатланДиците ще запеят в хор "Калинка моя" и ще прославят новия си любим господар Путин,когото оплюваха досега...
21
3
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 3 месеца
Надявам се Тръмп да спечели изборите в САЩ. Той е разумен политик и ще се договори с Путин за спиране на войната в Украйна. Като им отреже доларите на украинците и те ще кандисат да преговарят за мир. От дядо Байдън това не може да се очаква.
20
0
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 месеца
От коментарите по американски сайтове се вижда, че мнението на американците за това дали трябва да се дават пари за войната в Украйна започва да се променя. Според републиканците е по-добре САЩ да влагат тези пари за да решат проблеми с емиграцията. Освен това те считат, че икономическото (а и военно) съперничество с Китай им е по-голям приоритет.
19
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
нищо няма да се промени алчността няма граници воините продължават с целпечалби ваксините също ще се борят за приза наводнения земетресения вулканикатастрофи няма мир и спокоиствие
18
1
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 3 месеца
Абсолютен ренегат си.Отвращаваш ме.Или си Явор Дачков, или по - зле,Мънчо Стойчев.Който и да си, ужасен си.
17
3
 
5
 
! Отговори
Нищо няма преди 3 месеца
Краварника ще се намери на пода с обяснение че там и е мястото, за да изплюе кокъла ще изгуби един ред зъби. Половината от света ще открият че белите хора са изчезващ вид. ЕС ЕС ще усети последиците от ЗАДокеанската любов. НАТО ще трябва да връща изпраните пари.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тиквата ке падне :)))
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Влюбените тв говорители пак ни досаждат.... Докога, докога?!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така поставен въпроса - ясно е че ще се промени само едно - Света!!!
13
5
 
7
 
! Отговори
Евро бахур преди 3 месеца
Това годината на дракона който изяжда белоглавата пуйка пърдон орел.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
3, Бойко ще изгони ПП и догодина ще иде до Москва. Ще го приемат, ако падне на колене и целува ръката на Государя.
11
0
 
16
 
! Отговори
Ха ха преди 3 месеца
НИЩО няма да се промени. То ако изборите променяха нещо , те щяха да бъдат обявени за незаконни..... както беше казал един велик американски държавник.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Професорът ви каза нещо изключително важно, но мисирката побърза грубо да го прекъсне: има щати, в които избирателите са пропалестински настроени и твърдо са срещу геноцида в Сектора Газа и срещу политиката на бЕлата кАща в БИ.
9
4
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 3 месеца
И какво точно добро са направили американците за България и Европа?
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия всички знаят кой ще е президент, в Америка не знаят. Това е съществената разлика от която произтича и огромната разлика в статуса на САЩ и Русия на световната сцена.
7
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ ВЕЧЕ ОБЯВИХА РЕЗУЛТАТИТЕ ПУТИН ПЕЧЕЛИ С НАД 70% :D ИЗБОРИТЕ В ЕС ДА ДОЙДАТ КОМУНИСТИТЕ НА ВЛАСТ Е МАЛКО ВЕРОЯТНО :D ОСТАВАТ САМО ИЗБОРИТЕ В ФАЩ ТЕ ЩЕ СА РЕШАВАЩИ!