Ген. Ралчев: Шефовете на спецслужбите не трябва да са обичани, а уважавани

"Няма система, която да може да глътне всичко, но може да се опита"
Обновена: 10 яну 2024 21:36 | 10 яну 2024 21:24, Красимир Ангелов
18
Ген. Ралчев: Шефовете на спецслужбите не трябва да са обичани, а уважавани

Депутатът и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви нов курс за кардинална реформа на сектора за сигурност и специалните служби. Какво трябва да се промени в сектора?

"Моментната обстановка в света и в България трудно биха могли да подпомогнат такава амбициозна програма, която е заложена в тези 8 точки на ген. Атанасов, който ги представи. Като теория - горе-долу са обхванати всички аспекти, направи ми впечатление, че 5 от 8 точки завършват с това, че трябва да се гарантират правата на гражданите. Въпросът е да видим къде е генезисът, онази закана да се вземат от президента определени функции", каза експертът по национална сигурност ген. Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него идеята за началника на специална служба да не се изисква и 5 години стаж е безумие.

"Ще назначаваме калинки. Моля ви се, става въпрос за служби с над 100 години традиции. Не завиждам на колегите, които са на ръководни постове в специалните служби, защото ако това всичко се приеме от Народното събрание - значи всеки един депутат може да въздейства на началника на една специална служба, в противен случай - на следващата сутрин му иска оставката. Ръководителите на специалните служби не трябва да са популярни личности, те не могат да бъдат обичани, а трябва да бъдат уважавани", допълни ген. Ралчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че още през 1989 година се е говорело, че службите ще бъдат деполитизирани.

"Няма система, която да може да глътне всичко, но може да се опита. За съжаление, тези опити продължават много години и те направиха толкова поразии вътре в службите, че една част от професионалистите се разбягаха или бяха уволнени, а други са натиснати да обслужват различни видео интересни, с цел да оцелеят", подчерта експертът по национална сигурност.

Ген. Ралчев е на мнение, че развитие на специалните служби със сигурност трябва да има: "Защо на първо място не се поставя обучението? Колкото и да звучи страшно, обучението в тези служби е на много ниско ниво. И правилата трябва да са написани. Вече има няколко случая, при които здравето или е непоправимо увредено, или хората са починали, което означава само едно - прекалена сила".

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 3 месеца
Да де, то навремето Хайнрих Мюлер и Лаврентий Берия също са били много уважавани.
12
0
 
0
 
! Отговори
Мхм, преди 3 месеца
"Ще назначаваме калинки" :) Ми нормална практика,непроменена от соца досега...Демокрация е и банани има навсякъде и по всяко време! Дерзайте, др0гаркИ и др0гарЕ демокрадци, има още много за крадене!
11
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Как растат тия хора в чинове като нямат армия...генерал пък не е сред военните или полицията...кого командват, освен техните си фирми..Как генерал пък има известна фирма за охрана Балкан...нещо не разбирам...Оглавява масоните в България, но това пак няма такава институция, където данъците ни да отиват....Който разбира , ако може да напише...странно ми е
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя надувко смехуранко "бай зидар" микс от милиционер комунист и масонска пръчка
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бий за да та уважават - нали другарю Ушев :)))
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КОМУНИСТИЧЕСКИ МИЛИЦИОНЕР
7
1
 
6
 
! Отговори
Мусайбе служебно преди 3 месеца
Те да бяха служби да и сложиш шефове ама те разграден двор само лов и риболов ги вълнува
6
1
 
4
 
! Отговори
Уважавайте ги , преди 3 месеца
в миналото хронология има . Кой с кого трупа капитал. Сега не се казва . А те на нови бизнесмени помагат . Само някой да е близък до такъв и гледай , какво става .С 200 , Ферари , а и какво ли не. Като ги уволнят , после 20 години пишат . Хроники . Абе инфо от заплахи , като няма и пари за тях няма . Готино . Никой не знае какви са . Да ги изброи . Да покаже нещо свършено . Да .
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АМАН ОТ ЖИВКОВИСТКИ МУТРИ МИСЛЕЩИ СЕ ЗА НЯКАКВИ СИ ТАМПЛИЕРИ КАТО ТОЗИ НА СНИМКАТА...ДА ВЛИЗА ТУРСКАТА АРМИЯ И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА С МЪКИТЕ...
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Граф Николай Игнатиев, който пише с азбуката, която му подарихме, ни нарича племе, което трябва да е послушно оръдие на руската политика. Той повлиява за обесването, а не за затвор за Васил Левски, който иска българите сами да се освободим както гърците, румънците и сърбите. Левски предупреждава, че мнимите освободители ще ни заробят. Раковски: мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия. Ботев: Русия с радикални средства се стреми да изтрие от лицето на земята българите.
3
3
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 3 месеца
На площад Македония ли си или е студено?
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
щефовете на спец службите ако стават за Нещо Ще ги оважават ако са соц мишлета ще ги псуват .... я да поизловят малко руска -пас--ми-на и обслужващия и антураж предатели от позитано и максуда..... Като Гешев по царско дето за4исти цялата секция (79 кадрови руски агенти без да броим месния им антураж) на кгб за балканите
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И да не са ченгета от държавна сигурност като Атанасов, който се опитва да овладее всички служби.