Петков от Давос: Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат

Страната ни няма проблем с растежа на икономиката, хвали се Асен Василев
17 яну 2024 22:28, Красимир Ангелов
81
Петков от Давос: Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат
Снимка: БГНЕС

"Колкото повече България, Румъния и Гърция се обединят за единна развита инфраструктура, толкова по-бързо ще расте благосъстоянието на хората във всяка една от тези държави. Ако имаш различни енергийни източници, ставаш политически и икономически независим.

Например, България премахна зависимостта си от руския газ от 95% на 0%. Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на дискусия в Давос, Швейцария, съобщиха от пресцентъра на партията.

Бившият премиер акцентира още върху забавеният строеж на газовата връзка между България и Гърция и на мостове на границата ни с Румъния заради икономически и политически зависимости. Петков е категоричен, че: "Развитието на инфраструктурата може да позволи на Балканите да постигнат най-високия ръст на GDP на зона в Европа".

Петков беше част от дискусия на тема: „Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“, на конференцията Greek House Davos, част от Световния икономически форум. В панела участва още министърът на финансите на Асен Василев.

"България е една голяма специална икономическа зона. С своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата", подчерта Асен Василев по време на дискусията. Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал, заради липсата на инфраструктура. – „Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим GDP с 3% до 5%“.

Министърът на финансите представи подробни данни за натоварения трафик на Балканите, въпреки липсата на добре развита инфраструктура и подчерта необходимостта от инвестиции в тази посока -„Българо-турската граница е втората с най-голям поток след тази между САЩ и Мексико. Всеки ден през нея преминават по 4000 камиона на ден. Трафикът е расте с 20% до 40% през последните години.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
бай Фидан Топазов преди 3 месеца
И Петков ли е от Давос ?! Па я се си мислех , че е от Пловдив ...
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кириле,ти издишаш от всички твои страни.Ти аланкоолу,построи една берлинска стена между два славянки народа,но това ще е за простата ти кратуна.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Такива като Петков ще ни докарат до просешка тояга! Предатели!
67
0
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 3 месеца
Да ние премахнахме зависимоста на горива от Русия,за да ги вкарваме през трети държави като Гърция и Турция, и такива като Кирчо и Асен да вземат комисионите.Гърция макар,че е член на НАТО и ЕС за последната година е увеличила доставките на газ от Русия 4 пъти,но хората имат политици а не крадци !
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 66 Ей многоАбе защо се опитваш да коментираш неща които са били преди да се родиш. родил си се след 2009 година ама знаел какво било предз сочиализмаКелеш софииски
65
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
какви мисли се ръсят от давос да се гордееш че си българче позор за тези коитогласуваха за тази пас..........на
64
11
 
2
 
! Отговори
Ей много преди 3 месеца
руски зависими тролчета. Аз помня как по време на соца , тоталитаристите от Русия бяха ни завзели икономиката тотално- имахме АЕЦ, но нямахме ток; имахме Кремиковци, което се захранваше от СССР и беше неефективно, построен металургичен комбинат, но фалирал още при строежа; нефтокомбинат, който захранваше други държави, които рашистите овладяваха, хранехме ги от нашето земеделие. Бяхме си им роби.
63
2
 
8
 
! Отговори
светът на киро преди 3 месеца
Светът на пиците
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какво разконцентриране на Русия говори канадецът? Та той преди няколко години се върна в БГ и доколкото разбирам преди това с политика и военно дело не се е занимавал. Сега се изказва като експерт по политика и влиянието на Русия върху Балканите - много интересна тема за лидер на една възникнала преди 3 години партия ... Дали не е по-добре г-н Петков да обърне по-голямо внимание на влиянието на съюза ГЕРБ-ДПС върху дейността на ПП в столицата и кризата с избора на председател на СОС.
61
3
 
13
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 3 месеца
Олекси Арестович - бивш съветник на Зеленския - наскоро каза една много важна приказка: когато си близо до Русия или си приятел на Русия, или част от Русия. Няма трети вариант. Поредните Прод_ажници на Кирчо случайника, които си получават заповедите от Козяк вместо да се грижат за българските интереси, като нищо ще ни докарат римейк на 9 септември 44-а. И петия член със сигурност няма да ни спаси - последните две години в Украйна показаха, че САЩ нищо не могат да направят за да спрат руснаците.
60
2
 
9
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
нали до март все още живеем с руския петрол,бе льо-льо! какви проценти ми дрънкаш?....тоя хамстер няма да се събуди!
59
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво! Колумб! Точно от концентрацията на Русия зависи развитието на Балканите! Е аси и видният геополитик!!
58
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тъпотата и комсомолския ентусиазъм на простоКирчо ме оставят без думи.
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредният болшевишки млад *** който ни обяснява че всичко е идеално.
56
21
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Тук е прав. Преди време гледах картата... България трябва да има връзка със сънародниците ни в Украйна. Трябва мост между Тулча и Измаил и Одеса се връзва с Добрич и Варна и оттам Черноморска магистрала до Константинопол. И за Украйна ще е перфектна свързаност на нейния Юг. Може да бъде убийствено красив проект.
55
4
 
21
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Инфантилното създание на комунистите си говори и си вярва самичко .
54
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия ходят там, за да си уреждат бъдещи работи. Мазнят се където трябва. Стават министри и депутати тук с единствената идея после да се пласират в чуждо НПО на висока заплата. Хич не им пука за нас.
53
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Носът на Буратино расте.
52
3
 
19
 
! Отговори
Вижте в нета! преди 3 месеца
Аз пък не вярвам на мъже, чийто баби изглеждат като бабата на Кирчо Умното! Съжалявам, не сме от един и същи етнос!
51
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо лично, но не вярвам на мъже с боядисана коса. Sorry!