Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети

Системите ни са стари съветски, чакаме помощ от САЩ
Обновена: 23 яну 2024 08:52 | 23 яну 2024 08:46, Петър Бойчев
179
Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети
Снимка БГНЕС

България на практика няма защита от атака с балистични ракети. Това призна пред Нова ТВ зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

Нашата военна делегация, водена от министър Тодор Тагарев, която посети САЩ този месец, е водила разговори за разполагане на системи за противовъздушна и противокорабна отбрана, уточни Запрянов. "Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Нашите системи са стари съветски системи и идва време да ги сменяме. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки. Заради това на Украйна беше даден "Пейтриът". Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети", каза зам.-министърът. 

Още по темата

Той обаче предположи, че България трудно ще се сдобие със системи "Пейтриът", защото производството им било малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8-9 години.

„Разговаряхме как САЩ могат да ни помогнат за системи за противовъздушна и противокорабна отбрана. Щатите са основният ни партньор в модернизацията на ВВС и Сухопътните войски. Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Имаме стари съветски системи и идва време да ги сменяме", поясни Запрянов.
 

Според него Балканите са уязвими, защото са стара зона на руски интерес. „Русия е последователна в действията си след 2008 г. - използва военна сила, за да завладява територии. Най-напред Грузия, след това Крим, сега Украйна”, каза Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: САЩзащитаПВОракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Биби, Кики, Шиши, Докан подготвиха Територията за превземане от произволен що-годе обучен и снаряжен оркестър, може даже и да не е военен. През това време наште ще снимат и ще постват във фейсбук и тикток докъде е стигнал оркестъра.
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако идеята е да сме буферна военна цел, която да може да забави евентуално настъпление и ракетен обстер на друга, по-голяма държава и затова ни ангажирате в авантюра,която при военен конфликт да платят децата ни... не е добре. даже си е долно предателство. Иначе нас няма кой да ни напада със скъпи ракети, като може просто да ни прегази, ако иска
158
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уважаеми г-н зам. министър,За нас няма нужда даже да хабят ракети, нас могат, ако искат да ни превземат и Турция, и Русия, и кой ли не само с пътната си полиция, само с КАТ-аджите, без да ангажират воени. Армията ни може да се побере на Нац. стадион Васил Левски, за каква отбрана говорите, какви ракети, каква армия имаме, какви глупости говорите?
157
1
 
6
 
! Отговори
Нещо не съм съгласен преди 3 месеца
със списъка от завладените земи. Грузия си е отделна държава все още до колкото ми е известно. И какво намеква господина, че Русия ще ни нападне ли? Нали сме членове на НАТО? НАТО ни пази, нали? Защо не обявим война на Русия още от сега, колко му е?
156
3
 
10
 
! Отговори
Смях преди 3 месеца
Нас атакуват ли ни , дори няма нужда да стрелят, а просто да дойдат ! Нямаме буквално нищо, за да спрем каквато и да е атака!!! Дори и желание !
155
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой прибра под свое крило всички чапкъни в България, а законните власти, в това число и В, Н, Събрание, за незаконни с единствената цел, да се продължи в България безредицата, да се отчая и омаломощи българския народ и да каже: :Дойдете и ни спасете" Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянска, братска и велика Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руския крак в нашата земя, когато е произнесла думите освободителка и покорителка
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каукбарс да развращава, подкупва, лъже, бонтува и беснее? Кой подучи пичовете и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе? да леят кръв и въвеждат анархия, щото по този начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели?
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в онова време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя кнез, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще си останат непокътната и конституцията ще си бъде в сила и България ще цъфти?
152
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Не ревете, про'с'таци неграмотни! На 2 Април ВИЕ гласувахте за ЕС и НАТО и правителство, което да даде С-300 (подходящи да поразяват балистични ракети с малък и среден обсег) на Украйна. Миснистрите правят това, за което ВИЕ гласувахте!
151
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми тогава що се ежите на Русия?!
150
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Захари Стоянов: "Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българският кнез от редовете на армията си за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой дръпла от нашата войска офицерите, които хратутехме като просяци с единствената адска сел да ни съсипе войската, когато тя се намираше на път за бойното поле? >>>
149
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Христо Ботев: "Няма славянин южен или западен, няма свесен човек, кой би могъл да съществува на такава абстрактна идея, каквито е тази на русите, с осъществяването на коя се поглъщат цели народности, отделени една от друга с история, литература, нрави, обичай. С химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, кой приема почти цяло столетие болната Полша"
148
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато е Била Българската Империя не е съществувала нито Измислената Московия, нито Украйна със столица Киев! Цялата земя от Москва до Казахстан, от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска! КАЗАХ - аз Българина - наследника на род ДУЛО !!!!
147
0
 
8
 
! Отговори
Не че нещо преди 3 месеца
На практика, да си купува защита този, който има какво да защитава. Къде хотелчета, къде заводчета и т.н. Моята панелка не се нуждае от защита. Изобщо, аз съм първия който ще даде от хляба и водата си на този, който тръгне да превзема тази престъпна територия българия.
146
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самодиви, комунистки, чалгарки припеват песни лъжовни! Преспиват будни духове народни! Гарвани грачат! Властелини скачат! Вълци зъби тракат! Хайдуци пушки щракат! Зомбита шлякат! Народът нищо не смее! Дяволът, комунист доволно се смее! Властелинът от високо се гордее! Клакьорът мастилото пилее... Бивш нeгъp, бивша - ypва и бивш комунист нема!
145
1
 
15
 
! Отговори
митът за протоукрите преди 3 месеца
Украинските учебници съдържат много подобни митове. Например този списък включва:Черно море го изкопаха украинците;Реформите на Петър Велики са направени от ръцете на украинци(кои не се уточнява);По времето на Римската империя Украйна вече е съществувала и е можела да се съревновава с нея по сила и мощ; Буда,Достоевски и може би Христос са били украинци;Боршът е измислен от украинци.Наскоро този списък беше допълнен с ново "изобретение" на украинците:третият президент на страната Виктор Юшченко заяви,че руснаците не са имали бани и печки,предполага се,че древните украинци са ги измислили.
144
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди почти година близо до Кременная руските войски унищожиха един от създателите на легендата за протоукрите, львовския археолог и заместник-директор на историко-културния резерват "Давнiй Плiснеськ"(Древен Плиснеск) Андрий Филипчук. Един от идеолозите на съвременния украински нацизъм отиде при Бандера. Да гори в ада.
143
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дух Народен, Дух СВОБОДЕН! Викам Духът на Левски! Викам Духът на Караджата! Викам Духът на Ботев, там що ритае на Вртцата! А те ми викат: Ний сме горе в НЕБЕСАТА, ОСТАВИЛИ СМЕ ЗАВЕТИТЕ И СВОБОДАТА ЗА ДУХ СВОБОДЕН! Затвор немам има само една награда - ПЪТ КЪМ СВЕТЛИНАТА, ВЪЗВИШЕНИЕ КЪМ НЕБЕСАТА! ДУХОВЕТЕ НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ, КАРАДЖАТА ВИКАТ КЪМ ЗЕМЯТА: НАРОДЕ ИЗЛЕС ОТ ТЪМАТА! ВЪРВИ КЪМ СВЕТЛИНАТА! ИЗВОЮВАЙ СИ САМ СВОБОДАТА! Че като дойдат пак Московята и ?????
142
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Водород! Запалка кибрит! Барут! Динамит! Сърце! Твоят огън с който разпалваш пожари по Света.... Путинчо от Московия.... е гориво за двигателя на Ловеца да е във Вечно движение по горите балкански да търси зайци, за да има какво да готви баба и да почерпи ловеца баджанака с ракийка, който утре ще се жени за съседката - мойта любовница - кака ми Сийка!
141
1
 
8
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
по време на лятно-есенният контранаступ на зомбитата, а също така сериозно ще усложни положението им в Запорожкото направление и ще възникне въпросът за отбранителната способност на киевският наркокартел в Орехово. Настъплението върви бавно, зомбираната по натовски стандарт биомаса оказва прилична съпротива, така че не може да се говори за бързи пробиви и сериозни успехи в близко бъдеще. ВС на РФ не бързат и няма за какво да се бърза.