Банките поставяли допълнителни условия за безплатните сметки

Само 2 000 работещи в момента имат такива сметки
28
Банките поставяли допълнителни условия за безплатните сметки
Снимка: Dnes.bg, архив

Причината гражданите да не се възползват от безплатните банкови сметки, по които не се дължат такси от банковите клиенти при обслужването им, предвидени в Закона за платежните услуги и платежните системи , е в налаганите ограничителни пречки от страна на търговските банки пред тях, защото в момента няма стандартен продукт на банковия пазар. Това каза министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос от Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България", относно откриването на така наречените безплатни банкови сметки, по време на  провелия се парламентарен контрол в Народното събрание, предаде БТА.

Това е единият от факторите, който обяснява наличието на между 1 000 и 2 000 работещи в момента подобни сметки  при очаквани около 5 милиона и същественият въпрос тук е защо тези сметки са толкова малко на брой. Ето защо е придвидена промяна на Закона за платежните услуги и платежните системи, чрез която да се внесат уточнения, стана известно от думите му.

Нинова посочи, че законовият текст, който предвижда откриване на такива сметки, е бил приет преди 7 месеца, а до днес няма развитие по въпроса - "нито могат хората да си откриват такива сметки, а тези които имат и по които се превеждат заплати, стипендии и социални помощи, се облагат с такси". "Кога ще приведете в действие текст от закона, че на тези хора не се искат такси, когато ползват сметката си за трудови доходи, социални помощи и стипендии и ще помогнете на близо 5 милиона души да се възползват от европейското си и българско право, разписано в закона?", се обърна Корнелия Нинова към финансовия министър.

"Безплатните сметки не бяха правилно преведени в българското законодателство", отговори Асен Василев. "Заедно със Закона за държавния бюджет ние ги преведохме и ги направихме да са безплатни, а не с намалени такси. В момента това е законодателство и българските граждани имат право да си открият такива сметки. Проблемът не е, че законът не работи, а че много малко такива сметки има открити".

Причината да има работещи между 1 000 и 2 000 сметки се дължи на няколко фактора, според направен анализ от страна на Министерството на финансите (МФ). Единият фактор е свързан с това, че са поставени допълнителни условия на сметки, т.е. няма стандартен продукт на пазара, който да върши работа на българските граждани, обясни Асен Василев.

"Именно затова има внесена допълнителна промяна в Закона за платежните инструменти, който е в НС и който да доуточни, че тези сметки гражданите реално да могат да ги ползват", добави финансовият министър.

В рамките на обсъжданата тема Асен Василев съобщи, че са поискали от всички банки ежемесечна статистика за 2023 година, както и да подават ежемесечна статистика от февруари 2024 година за всички най-известни банкови продукти – колко са откритите нови разплащателни сметки на физически лица, какви са таксите по тях, колко и какви са таксите за тегления от банкомати, колко са тегленията от собствени банкомати и др. Тази информация, по негови думи, трябва да се подава и с копие до БНБ, и до НСИ.

"Освен това призовахме банките по възможност и по тяхна преценка да намалят таксите за поддръжки на сметки за физически лица с дебитни карти, които са най-популярните на пазара,“ посочи още министър Василев в своя отговор. Той обобщи, че докато не се направят безплатните сметки работещ инструмент, което може да стане по думите му законодателно, и ситуацията не се подобри, то няма да има подобрение и по линия на плащане на заплати изцяло по банков път.

"Таксите трябва да спаднат значително за нормалните български граждани, преди да вменим това като задължение и на малките фирми", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 3 месеца
Асен Василев ще Изпърца Банките в България за този Проблем .Народното Събрание Гласува за следния ЗАКОН - Всеки Човек - Дете , Пенсионер ,Баба , Дядо , Работник , Инвалид да имат безплатна Карта и сметка за теглене .Банките се правят на Мафиоти . Асен ще ги принуди да не ни Пръцат .Една Сметка , един Човек . *** е че за разведени родители със превод на Издръжка за ДЕЦА - Банките Грабят Децата , плащат по 3 лева за Теглене . Трябва Главния Прокурор и ДАНС да се Намесят .
17
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
М/У другото:../НЕ ченекой го интересува,но темата е такава!/ :..-Докато имах активна "дейност",опитах повечето банки...Вкл и ОББ,но бързо избягах от тях..Какво искам да кажа ?../любимия анонс на г-н Октай/..:-Бех и с "Банка ДСК"...Е,може ли некой да обясни защо и как ЧАСТНА банка се е нарекла "ДСК" ?..-Демек,"ДЪРЖАВНА СПЕСТОВНА КАСА" ?
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реално личните сметки се покриват и от таксите на фирмените сметки. И да, трябва да бъдат безплатни. Британската ми сметка е напълно безплатна и така е честно! В крайна сметка и като човек работещ в банка съм на мнение, че печалбите на българските банки са брутално високи. Могат да си позволят обслужването на частните лица да е безплатно! В крайна сметка всичко е автоматизирано и не е нужна човешка намеса. Та, време е!
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата ги тъпче с пари, когато почти всички активи са изгодни за покупки, а те за таксичките се запънали.
14
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
като стана дума за банки:..-"Моята" банка е ЦКБ...Изключително съм доволен от нея..Много са точни..Покрай мен обаче има едно лице,което си получава заплатата в ОББ...И внимание:..-ОББ НЕ обработва постъпления В ПЕТЪК,СЪБОТА,НЕДЕЛЯ и ПОНЕДЕЛНИК !!!..И ако заплатата ти идва в петък,чак ДО ВТОРНИК нямаш възможност да ползваш парите си..Не е ли свежо ?
13
1
 
7
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Ха, моля, преведете я тая статия сега и на български. Благодаря.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аде банките давали условия за безплатни сметки ,че що лъжат бря ,нужно е депозит за безплатна сметка
11
1
 
21
 
! Отговори
Позор преди 3 месеца
Цяла държава не може да се справи с 10 банки?!
10
2
 
13
 
! Отговори
Не са преди 3 месеца
"бесплатни" но НАП ДАНС те следи а и банката прибира лихвата.
9
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Финансовият министър моли банките? В теб е хляба и ножа , я ги удари по масата бе човек. Имаш закон за свръх печалбите, прибери им печалбите и ги пусни да си ходят в Италия, Белгия, Германия.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С пистолет се обира банка . А с банка се обира народа. Народна поговорка
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Банката трябва да отговаря на определени условия и да печели не само от бедните, но най-вече от богатите. На който не му отърва, да не създава банка. Навсякъде се напълни с банкери и кредитни фирми, които само гледат как да те направят техен роб доживот.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е ли добре уточнен закона, банкерите/лихварите така ще нагласят нещата, че никой да не ги иска тези сметки. По-добрите условия може да ги наложите само с изричен закон, защото на доброволни начала няма да се откажат от дрането на народа, колкото и много да печелят от другите си услуги.
5
1
 
19
 
! Отговори
Eeee преди 3 месеца
Сметките са малко защото от тях полза никаква, освен за банките които да дерат и тези които да опрели до такава сметка
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
защо цензурирате деБитна карта,кредитната и нея ли ще цензурирате.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
оставили сте банките да въвеждат всякакви такси без ограничения,за откриване на сметка,за получаване на информация по салдо от собствена сметка,за издаване на ***.карта,за промяна на лимит по ***.карта,за внасяне на суми,за теглене , за всичко което човек може да се сети..вече сумата за да имаш сметка е минимум 6лв на месец на сметка.
2
1
 
35
 
! Отговори
радомир преди 3 месеца
Плащайте заплатите на ръка, така няма такси и комисионни за щяло и нещяло, а и парите са си в теб.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Банките са еврейски мошенически структури, целящи да ограбват парите на хората, които работят. Банкерите не работят нищо, а само прибират милиони от такси.