От ПП-ДБ излязоха с декларация: Референдумът против еврото е незаконен

Искрен Митев бори дезинформацията за еврозоната
Обновена: 26 яну 2024 13:29 | 26 яну 2024 13:25, Красимир Ангелов
375
От ПП-ДБ излязоха с декларация: Референдумът против еврото е незаконен
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) излезе с декларация във връзка с дезинформацията за еврозоната. Тя беше прочетена от трибуната на Народното събрание (НС) от народния представител Искрен Митев, който се спря на лъжливите, по думите му, твърдения едно по едно.  

"България може да избере да не приема еврото с референдум – лъжа", коментира той.

"Референдум против еврото е незаконен, те го знаят и го използваха само, за да гласувате за тях, напълно осъзнавайки, че ви подвеждат. Използваха любовта ви към един национален символ, за да заблудят малко над 400 хиляди граждани", заяви Митев. Той отбеляза, че референдум против еврото противоречи на закона за пряко участие на гражданите, според който референдум по въпроси, уредени със сключени от България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация. Никой от 20-те членки на еврозоната не е свикала специален референдум за еврото, каза още Митев.

Още по темата
"Приемането на еврото е загуба на независимост и суверенитет", лъжа, заяви още той.

“Истината е, че благодарение на валутния борд българският лев е силен и едва след като станем част от еврозоната, ще можем да участваме във вземането на решения за паричната политика”, посочи Митев. И още нещо - можем само да се гордеем, че по този начин и кирилицата, и българските символи на евромонетите ще бъдат използвани и разпространявани в ЕС и всички страни от еврозоната и по света, допълни той.

Искрен Митев определи като лъжа и твърдението, че приемането на еврото ще бъде катастрофа за икономиката и доходите.

"Благосъстоянието на гражданите в последно приетите държави в еврозоната расте по-бързо от това на българите”, отбеляза той. "Според данните влизането в еврозоната води до увеличен икономически растеж, повишена производителност и доходи. По-високата стабилност носи доверие, а то води след себе си повече чуждестранни и местни инвестиции, по-евтино кредитиране на държавата, компаниите и домакинствата. Що се отнася до спестяванията, те автоматично ще се превалутират за сметка на държавата", посочи депутатът от ПП-ДБ.

Според Митев твърдението, че след приемането на еврото цените на стоките и услугите ще се вдигнат, също е лъжа. От петте държави в Европа с най-висока инфлация четири са извън еврозоната, отбеляза той.

"Инфлационната драма в Хърватия се оказа 0,2%, 1200 от основните стоки в Хърватия запазиха цените си от годината преди приемане в еврозоната. Гражданите не обедняха, а дори 80% от тези, които използват еврото, смятат, че въвеждането му е улеснило бизнеса и е направило пътуването по-лесно и по-евтино", каза депутатът от управляващите.

Искрен Митев заяви, че ще се постараят истинската информация и фактите от приемането на еврото да стигнат до гражданите, а съмненията да бъдат разсеяни. България ще е деветата държава, която ще премине през процеса и ще вземем най-добрите практики, увери той.

Взимаме мерки и ще се намесим във всички опити за злоупотреба, всички цени ще бъдат обозначени едновременно в евро и лева, за да се избегнат спекулации, каза още депутатът от ПП-ДБ. Той отбеляза, че държавата ще наблюдава цените на основните стоки в големите вериги и ще ги публикува в специална информационна система в реално време, а некоректните търговци ще влизат в "черен списък".

"Нека не позволяваме на дезинформацията да ни разделя и политизира, нека се обединим около националните цели, които движат България напред", призова в заключение Митев.  (БТА, Теодора Цанева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей, няма да приемем еврото със или без референдум. Ще ни затрият с това американско гориво за АЕЦ. Тези *** си играят със сигурността ни. Ще плащаме скъпо и по скъпо за ядрено гориво което може да ни взриви, отпадъците ще ги складират в нашата плодородна земя . За това пуснаха и тази статия за да отклонят вниманието.
214
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 227 - По времето на Бай Тошо чакахме гнилия капитализъм всеки момент да падне и да дойде комунизма. Вместо това, комунизъма/по думите на Т.Живков/ не дойде, а вместо капитализма падна гнилия социализъм. Та всякакви приказки за разпадането на ЕС и отпадане на еврото са преждевременни и се разпространяват от тладните и мързеливи комунисти и техните последователи.
213
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Знаят че награда ще гласува не на евро ,много нагли хорица
212
2
 
15
 
! Отговори
ЗА ЧИИ НИ Е? преди 3 месеца
Демокрация.. Незаконно еда те питат по въпроса за това дали да имаме БНБ и незавивисима монератна политика, дали да имаме борд или не, дали да се освободят няколко милиарда, които са гарант за борда и да заминат "по направление" и ДАЛИ ИСКАМЕ ДА СТАНЕМ СОЛИДАРНО ОТГОВОРНИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЗАКЪСАЛИТЕ ГЪРЦИЯ, ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ. ДАЛИ ИСКАМЕ ДА СПОДЕЛИМ ДЪЛГОВЕТЕ НА СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА (НИЕ СМЕ С НАЙ-ДОБРИЯ ПОКАЗАТЕЛ НА КОЕФИЦИАНТА ДЪЛГ СПРЯМО БВП). ЕВРОЗОНАТА СЕ НУЖДАЕ ОТ НАС, НЕ НИЕ
211
22
 
6
 
! Отговори
Русия=выгребная яма преди 3 месеца
България влиза в еврозоната, а руснаци ше идват да ни чистят тоалетните. Все пак за същата работа в България ще взимат 3-5 пъти повече пари отколкото в Русия!
210
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Русия=выгребная яма-И двете
209
20
 
4
 
! Отговори
Ваксинирани копейки преди 3 месеца
Споко момчета, само пушилка вдигаме. Нали знаете, че ако имаме депозити ги държиме в евро!
208
14
 
2
 
! Отговори
Ицо Хазарта ПП преди 3 месеца
Да идват турците да ни пазят както всера се договориха , че Възраждане ще вкарат Руснаците в България, и пак ще има Руски Казачок и Руски Филми всеки Петък от 20:00 часа по Първа Програма...А ВТОРА ПРОГРАМА (ЕФИР 2) Я ПУСНАХА чаааак в 1987 година .
207
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става в Германия?
206
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Във Франция фермерите щурмуват Париж, навсякъде безредици. Хората ги посрещат с овации, полицията не се намесва и казва, че и полицаите не са получавали заплати. Свалиха от пилон знамето на ЕС и го запалиха. ЕС отива на кино, затова сега зора е България да влезе в еврозоната да гепат парите от гаранционния фонд на валутния борд, и ще вкарат България на всяка цена в еврозоната.
205
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма значение лев или евро, все ще си останете бедни, защото сте неудачници с робски манталитет
204
1
 
16
 
! Отговори
Народа,а приори преди 3 месеца
Чрез референдум да закрие народното събрание и закриване на ДеПеСото и дупетатите във Белене за лечение с АК-47.
203
1
 
14
 
! Отговори
ДПС затри преди 3 месеца
България и спешно трябва да се изхвърли в канАЛА, където е мястото на престъпната организация.
202
2
 
14
 
! Отговори
Това е загуба преди 3 месеца
На суверенитета и даваш цялата държава под наем и загубваш всичко Българско и родно на консигнация за жълти стотинки които ще плащаш за нещо което няма да стопанисваш нищо без разрешение от ЕС.Честито на измамниците които опропастиха Българската държавност и нация след 1878г.България е още в чужда власт като свободна и правова се движи към пропастта.
201
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Русия=выгребная яма - Да де, не даваш обяснения, защото нямаш, а не защото не искаш да ги дадеш. По-долу защо ми отговори, че Швеция и Дания не са били под руско робство? Пак ли не искаше да даваш обяснения, но даде някакво пък било то и ялово? И да, познах... отговорът ти като цяло е "плоскоземи русофили". Толкова си можете. Човек с малки възможности дава такива отговори хахаха Хапчетата си ги пии ти. И ваксина да си биеш против Ковид задължително.Така е модерно на Запад, а ти си Европеец!
200
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 207. Мнозинство само в парламента и то само с ала бала. Иначе сте едно много мъничко малцинство. Иначе нямаше да се страхувате от референдум. И няма вечно да сте мнозинство в парламента ще си отидете някъде след юни.
199
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 219Е пък ние не дължим обяснение на разни *** за решенията , които взима българския народ и на тия дето са правили ала-бала на изборите
198
10
 
2
 
! Отговори
Русия=выгребная яма преди 3 месеца
Да бе, позна. Ще давам обяснения на някакви плоскоземи русофили. Take your pills, comrades.
197
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Русия=выгребная яма - Чаках да ви пуснат тази опорка, за да добавя към списъка Полша и Чехия. Членки на ЕС от повече време от нас и не бързат с еврото. Били са част от Варшавския договор т.е. опорката, че ние сме били под руско робство, а Швеция и Дания не са и затова ние трябва да приемем еврото, а за тях може и без, отпада, защото Полша и Чехия също са били под руско робство. Хайде сега питай "умния" си шеф какво да ми отговориш. Предполагам ще е нещо от сорта "копейка", "Путин" и т.н.
196
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Избраха си съдии, които сега ще съдят в тяхна полза