Керемедчиев: Явно ни подготвят за други дати за Еврозоната

Не влезем ли до юли 2025 г., няма да стане поне до 2027 г.
29 яну 2024 22:08, Александър Попов
28

Министърът на финансите Асен Василев е убеден, че ще влезем в Еврозоната от 1 януари 2025 г. Но премиерът Денков загатна, че това може да се случи и на по-късен етап, след като се върна от Давос.

"Като се върна от Давос премиерът започна да говори за юли 2025 г., явно ни подготвя за други срокове. Юли следваща година ще има по-реално сближаване на инфлационните индекси. Това разминаване в говоренето не е добро, важно е влизането на България в Шенген, но по-важно е влизането ни в Еврозоната. Чуждестранните бизнеси гледат към България. Ако до края на годината или средата на 2025 г. не влезем в еврозоната поради изцяло политически причини, това се отлага напред във времето, даже 2027 г. за мен е оптимистична дата", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

"Това е повече политическо отколкото практическо решение. Видя се, че европейските институции не са склонни да си затворят очите за някои нередности, има възможност за датата, но трябва да е политическо стъкмистиката играе и в европейските институции. Да, България отговаря на всички критерии без един - инфлацията, два пъти по-висока от заложената е", заяви той.

Той припомни, че ЕК прави доклад на всеки две години, следващият за България ще е през май-юни, но и всяка страна може да поиска допълнителен доклад по всяко време. Очакванията му са тогава инфлацията да е все още висока.

"Започнахме на 12, завършихме на 8,7%, но няма да стигнем до 4. Ако поискаме втори доклад за България за декември, тогава ЕК като направи втори доклад и ще вземе друг период за изчисление, тогава би трябвало да е по-ниска в България, а в Еврозоната да е по-висока", уточни Керемедчиев.

По думите му България няма да бъде подмината от покачване на инфлацията, каквото се случва в Европа, предвид войните, които се водят и блокирането на важни транспортни пътища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Керемедчийоолу преди 2 месеца
"Като се върна от Давос..."Ами да,такива, са следващите инструкции на господарите.Сега Съсела и Жирафинята ще из6ъл8ат два легенЯ с опорки и празнословията за някакви евроценности пред местните команчи, докато разпродават територията БългЕрия парче по парче...Бог да пази България от родните алчни национални предатели!!!
26
0
 
8
 
! Отговори
Ехаааа преди 2 месеца
Чудесно Керемида, ако може за след 30-40 годинки......
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До изборите ще ни баламосват с 1.1.2025. После вечеще си кажат, че е за 2027, но не баш еврозоната, ами третата й чакалня.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако хората гласуват първо за ликвидация на лева на другата година ще стане лесно. Така че най-рано в 2027 г. но ако се съберат 90 % гласове от населението.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно ни подготвят за сценарий "България в Еврозоната- mission impossible!"
22
2
 
7
 
! Отговори
Гадняр преди 2 месеца
Дай Боже преди това Бойко, Делян и Ахмед Сокола да се ветреят на някое дърво.
21
0
 
5
 
! Отговори
akudдфгх преди 2 месеца
евроАМБРЯЖИТЕмай няма кой да ги чака вече, България и Румъния в балкански шенген и да прокопават дунава за контейнеровози до сърбия или с турция да правят линия за влакови композициии
20
1
 
7
 
! Отговори
Баба Ванга преди 2 месеца
Шенген ке видите през на Макрон кривия. Тъй да знаете!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сглобката си прави сметката да лъже мат'ряла още една година за да може да открадне още преди да хванат самолетите за островите.
18
0
 
7
 
! Отговори
Кени преди 2 месеца
Кермит пак в атака,пак глупости и пак бъртве и за миража...Еврозона!Къде остави Румъния,на светлинни години пред нас?
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без референдум - никаква еврозона!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В еврозоната е хубу когато се задлъжняваше . Сега когато трябва да се плаща сметката няма смисъл да влизаме . Както направиха гърците . Влязоха източиха кото могат с заеми и после казаха на Брюксел - А сега вие плащайте дълга ни като искате да ни заповядвате кво да правим войни с Русия зелени сделки и други заповеди. Така се прави а не сега да влизаме за да връщаме чужди заеми с обезценка на парите и надуване на лихвите защото влизаме в клуба на най задлъжнелите държави .
15
1
 
9
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 месеца
Има въздушно капкова еврозона...
14
3
 
4
 
! Отговори
NAPUTKINDEN преди 2 месеца
ША ВЛЕЗНЕМ...
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма ли полу-Еврозона, както имаше полу-Шенген? Тези провалени политици, след издънката с Шенген, сега предстои да ни сервират и издънка с Еврозоната. Две бяха стратегическите цели на тази сглобка - Шенген и Еврозона, и двете ще бъдат провалени. Тогава за какво стояха на власт? Крайно време е да оговороят на тези въпроси. Виждам, че са пуснали Шиши да атакува президента, белкем се вдигне малко пушек и хората не следят стратегическите им провали.
12
1
 
8
 
! Отговори
Ясноооо... преди 2 месеца
Звездите му говорят...СЛАВА КОКАИНА!!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
Оракул преди 2 месеца
Е ле па тоя...пак гадае на боб...
10
0
 
6
 
! Отговори
Керемедчиев преди 2 месеца
"Специалист" по всичко.
9
3
 
11
 
! Отговори
Късмет преди 2 месеца
Изпуснахме момента, трябваше да влеземе преди бая години. Сега иконимическата ситуация не е розова. По-добре сме си с борда.
8
4
 
4
 
! Отговори
на амбразурата преди 2 месеца
Всичкознаещият Керемедчиев.