Проф. Чорбанов: Новият закон е легализирана форма за източване на НЗОК

Мнозинството не се грижи за здравето на българите, смята той
Обновена: 31 яну 2024 20:46 | 31 яну 2024 20:21, Красимир Ангелов
8

Народният  представител от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов обяви, че очаква разбиване на порочната схема с онколекарствата, но след години и не с новоприетия закон.

"От години сме избрали система с една здравна каса, която да бъде регулирана от Министерството на здравеопазването. Когато има много здравни каси, болниците избират с кой да работят и пациентите къде да се осигуряват. Чрез една здравна каса лобизмът е много по-лесен", каза той в студиото на "Денят ON AIR" и изказа своето мнение защо се е стигнало до липсата на лекарства и спешните доставки от страна на държавата.

"Новият закон представлява легализирана форма за източване на Здравната каса. Не е ясен механизмът, по който ще се определят. До този момент виждаме ниска и висока цена. Имаме редица цени, на които болниците са купували тези лекарства последните 6 месеца. Ще сложим средна оценка. Най-ниските и най-високите цени ще отпаднат, само че най-ниските цени може да бъдат много по-близко до реалността. Ще се направи усредняване на високи стойности, което не означава, че ще бъдат реалните. Никой няма да се откаже от парите от Касата", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

"Мнозинството не се грижи за здравето на българите, грижи се само за лично облагодетелстване. Шокиращо много лобизъм има в Народното събрание. Цели организации и коалиции са включени в този лобизъм", настоя проф. Чорбанов.

По думите му няма да се икономисат пари от онколекарствата, а програмата ще облагодетелства конкретни хора и фирми. Основната цел била да се овладеят регулаторите, за да работи системата години напред, дори конкретна партия да не е на власт.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Чинно преди 2 месеца
БЛС се превръща в ммафия и диктува правилата! Държавата е слаба!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Непрофесорът на Чалгарите много хитро предлага още по-голямо източване на Здравната каса. Този непрофесор шарлатанин, несъздател на неваксината срещу нековид, ни подхлъзва в грешна посока.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЗОК нали е за туй да са източва всяка година - а после балъците пак да пълнят :)))
5
0
 
2
 
! Отговори
456 преди 2 месеца
Какво стана с ковид ваксината на този пореден професор?!
4
0
 
3
 
! Отговори
1262 преди 2 месеца
Чобанов да каже какво стана с ваксината срещу Ковида, която разработваше съвместно с институт Пастьор. Къде отидоха парите.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НИМА ЧИНОВНИЦИТЕ В НЗОК НЕ ВИЖДАТ ТАЗИ ОГРОООООМНА РАЗЛИКА В ЦЕНИТЕ НА ЕДНИ И СЪЩИ ЛЕКАРСТВА, закупени от Различни болтици??? ТО Е ЗАДАЧКА ЗА ПЪРВИ КЛАС. НО ЯВНО ПАЧКИТЕ ИМ ЗАМЪГЛЯВАТ ЗРЕНИЕТО. И С ЕДНА КАСА МОЖЕ ДА СИ ЧЕСТЕН. И БЕЗ КАСА - СЪЩО.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Броят на осигуряващите се определя броя здравни каси. Следователно една. Да се лимитира бюджета за здраве в предварително определени пропорции за профилактика, извън болнична, болнична помощ, лекарства. Която пропорция се надхвърли да следват масови поголовни проверки. Най-лесно е да се контролира износа. Всички декларират пред НАП.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точат, източват и се чудят как по-лесно да го направят. А по тв преди малко баща плаче за болното си дете и се моли на добри хора да помогнат. Тумор в мозъка и още някаква "хубост".