Росен Желязков: Външният министър ще бъде посочен от ГЕРБ

Искането на ПП противоречи на писаното споразумение, каза той
8 фев 2024 19:23, Анисия Иванова
34
Росен Желязков: Външният министър ще бъде посочен от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Външният министър – тази длъжност, единствената, която беше посочена от ГЕРБ в кабинета, ще бъде на човек, посочен и излъчен от ГЕРБ. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ председателят на Народното събрание Росен Желязков. По повод думите на лидера на партията Бойко Борисов, че ако от „Продължаваме промяната“ не искат Мария Габриел да е премиер и външен министър, ГЕРБ ще излъчи друг външен министър, Желязков обясни, че това не е компромис, а алтернатива. Единствената алтернатива след ротацията, освен тази министър-председателят Мария Габриел да продължи да изпълнява функциите и на външен министър.

Досега самият процес на подготовка на ротацията вървеше плавно до момента, в който "Продължаваме промяната"(ПП) сами, без "Демократична България"(ДБ), с тяхната относителна тежест от 36 народни представители, поставиха ново, неочаквано условие и то е освен вицепремиер акад. Николай Денков да е и външен министър, което противоречи на писаното споразумение, а именно, че акад. Денков сред ротацията ще е вицепремиер и министър на образованието, каза още председателят на парламента.

Още по темата

Росен Желязков коментира и думите на Николай Денков, че позицията на външен министър им трябва, за да може гласът на ПП да се чува в чужбина. Тоест, те разбират позицията външен министър като изява на ПП, а не като представителство на българските външнополитически позиции, коментира Желязков.

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за срещите и разговорите му с Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, Росен Желязков коментира, че е нормално срещите на лидерите на парламентарните сили да се случват в парламента. Според него, ако не е взето някакво конкретно решение, тези срещи могат да бъдат определени като работни и неформални.

Не ГЕРБ се плаши от думата „коалиция“, а колегите от ПП – ДБ използваха алегоричната дума „сглобка“, за да се опитат да се отърват от това, което според тях им носи негативи, каза Росен Желязков. Според него ДПС е партия, която подкрепя политиките на управлението, но не може да се каже, че е част от коалицията, защото няма представител в изпълнителната власт на ниво министър или зам.-министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбрахте ли хора,че този и аверите му подариха на украйна реакторите в белене.
22
4
 
3
 
! Отговори
Курти преди 2 месеца
Тоя, още не е разбрал. че Русия Умре........Тиквата дори не говори Български правилно . Английският е За Другият Свят. П.С. Милиционерите са Секта и трябва да се Депонират!!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Росене, външният министър ще бъде от ПП/ДБ. Мутрата вече не командва България! Иначе няма да има ротация и ще се борите за 15% на следващи избори...
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ли ти е помощта - с наши пари?! Предателю, отиди пак там и им помагай със собствени пари, и воювай редом с тях. Дори хората, които преди им съчувстваха и ги подкрепяха, видяха че са нагли неблагодарници, използвачи и мързеливци.... и цяла Европа се е видяла в чудо от тях...
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо се завря в бункера, а не отиде да помагащ на "братята ти"?
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега оставадапосочите денко и циркът ще достигне нови измерения. Хи хи хи
17
2
 
12
 
! Отговори
Аз така и не разбрах преди 2 месеца
Този защо се влачи до Индия, Виетнам, сега и в Киев?Ние дипломати и посолства нямаме ли или са некадърни!Жирвфката защо ги държи на хранилката, а не ги уволни?
16
0
 
8
 
! Отговори
Това доверено лице преди 2 месеца
На посолството, защо не си гледа стадото а парламента, а се занимава с неща, които не не са присъщи за председател!Те много станаха царете! Май минават един и същ курс при Галя?
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Желязенко да си беше останал в Киев, национален предател.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кой поръча трактора , пепи еврото и нотариуса и божков е поръчан че и ц.василев палача на ктб удара на века.
13
2
 
11
 
! Отговори
Финито ля: преди 2 месеца
ЕКСКУРЗИИ !!!!!!!!!!!
12
2
 
10
 
! Отговори
мдааа...мухльо... преди 2 месеца
Въздушно-капковия Шенген не става за външен министър!Търсете му друго топло местенце!
11
2
 
7
 
! Отговори
Баце каза:Упсььь... преди 2 месеца
Кукла на конци/сламено човече/ не става за Външен министър !!!! Аз казах ХАУ !!!!!!!
10
0
 
18
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 месеца
Академика по сапуни бе лишен от екскурзията до ФАЩ и сега пак го отсвириха да е начело на МВнР...Никой не искаПутьоМаринкин в редиците си...
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Костинбродския далавераджия-шеф на НС!Деса от Дулово член на ВСС!Мутрата от СИК 12 години премиер и сега пак ще ни клати.Това държава ли е?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До утре ново 20 ще кажат.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи Боко иска сам да си развява коня на върха на властта.И никой да не знае какви ги върши.Не му стига премиерското място и иска още.Я да ходим на нови избори,щом не престава да извива ръце.
6
2
 
9
 
! Отговори
БаахМамаМу преди 2 месеца
Борбата за кокъла МВнР продължава с пълна сила.Шансовете на академика по сапуни улетеха та се невидеха по въздушно-капков път....ХАХАХА....
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да стане!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зе-клоунът назначи Сирский командващ ВСУ. Същият Сирский, когото руснаците наричат "генерал 200".