Радев: Темата и тестът на деня е случаят "Божанов", а не ротацията

Ще проведа консултации и ще връча мандат на ГЕРБ, заяви президентът
11 фев 2024 12:45, Александър Попов
146
Радев: Темата и тестът на деня е случаят "Божанов", а не ротацията
Снимка: БГНЕС

"Ще изпълня Конституцията, както е записано в нея, ще проведа консултации и ще връча мандат на първата политическа сила – ГЕРБ, за съставяне на правителство. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани", заяви президентът Румен Радев от Банско.

"Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори", заяви Радев на въпрос дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи. По думите му решенията се вземат от „други хора на друго място”.

"Истинската тема на деня е случат с Мартин Божанов. Трябва да се извърши непоколебима операция за дезоинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това е истински тест освен за съдебната власт, и за правителството, и за НС. Те сега имат шанса да изкарат България на нов път. Но ако не успеят да го направят, или не могат, или не искат да се справят с мафията", каза още президентът.

Ще използвам всички инструменти на президентската институция, с които да настоявам този път този случай да бъде разнищен докрай. Винаги могат да гръмнат още такива скандали, така и не научихме какво стана с убийството на Алексей Петров, но е много важно да разберем сега за убийството на т.нар. "Нотариус", допълни Радев.

Надявам се всички институции да си дават сметка, че ако оставят този случай да бъде потулен, и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго, каза още президентът.

По отношение на протестите на земеделците, Радев коментира, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че "ЕС се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем".

"Вие си спомняте, че още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев постави остро този въпрос на вниманието на ЕК. Той предупреди, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията. За съжаление, не бяха предприети навременни мерки, а впоследствие вече предприетите все още са половинчати. И ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприеме мерки навреме, допълни Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
Чистокръвна Непалка преди 2 месеца
А вие не знаети ли, че открай време английската армия има подразделение от непалци ( Gurkha), които след като отслужат имат право да емигрират в Англия с цялото си семейство и получават 1000 паунда пенсия- повече и от англичаните. Та защо Русия да няма право?
111
2
 
0
 
! Отговори
Съпоставил преди 2 месеца
1. Радев--Крим е руски, защото руснаците са там от 200г.2. Ердоган- Бълария е част от Турция, защото Османската империя е там от 500г.Извод:Малкоумният шапкар, обременен от агентурата си на руски агент, даже не осъзнава колко вреди на България с тези изявления. Или съзнава, но за него е важна русия на путин, а не България!
110
2
 
5
 
! Отговори
Путиняк, днеска кряк преди 2 месеца
рундьо, рундьо, изтече в канала на Историята
109
3
 
2
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 2 месеца
ТЕМАТА Е ТЕСТ ЗА ТЕБ ЗЕЛЕНОЧОРАПЧО,АНТИБЪЛГАРСКО ПУТИНИСТЧЕ!
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тъй ли ба костенурчо
107
2
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Радев:...,,решенията се вземат от други хора на друго място. Виж ти това от опит ли го казваш ,Решетников и Мутрафонова вземат решенията а Деса ти ги чете за да можеш да ги наизустиш.
106
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 111:Е,как реши,че е "руска" и защо не ти трият коментара за обида?Аз ако напиша такова нещо ще ме изтрият веднага.Малко тъno да пишеш платени коментари по адрес на президента.То вие си плюете редовно по всичко българско и незнайно защо му казвате "руско".
105
11
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Радев е руска пръдня Хааа ха ха Джоарт от ниско пъйрдящивт пуйтийн и Радев се радва иска още пръйдня
104
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абезян Радев как се хили като Муамар Кадафи през 2009 година.
103
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КАТО ПОЧНАТ ДА ГО ДЕРАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ПУТИН НЯМА ДА ГО СПАСИ
102
8
 
9
 
! Отговори
Скиора от Алепо преди 2 месеца
Румбата Радев решил малко на ски да отиде ей така малко да разпусне от "напрегнатото" ежедневие
101
10
 
7
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
Хич никакво доверие на този. Неговите съветници недосегаеми, въртят далавери за милиони, като бивши министри, налагат терор и беззаконие. Прекрасно мушнати под крилата му.
100
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големият карък в държавата! Яви се на ски състезание - отменят го.
99
7
 
10
 
! Отговори
А преди 2 месеца
Ти си нашия човек
98
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещо за Копринков, за градинаря, няма ли да издума?
97
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Божанов Радев трябва да пита паметника Альоша.
96
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мачкай, Румбааа!
95
8
 
15
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
За Тоя, който е президент само на електората си! Мъртвия Божанов се роди, когато го разстреляха. Тоя Радев нито го беше споменавал за мафиот, нито за търговец на влияние, нито въобще. Наричаше други политици мафиоти. Тъжно е когато човекът призван да обединява българите и те да са силни с едно мнение е поддлец.
94
2
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 2 месеца
За"божановщината" в София разбрахме.А, в Пловдив знаете ли колко прокурора и съдии има за арестуване?Начело с един висок прокурор,който е легенда за взимане на подкури,и и двама съдии,също толкова корумпирани.Всички ги говорят,но няма арести.Прав е президента Радев.Рефермата в съд.система минава през арести на корумпирани съдии и прокурори.Няма друг начин.Ва местно всички си ги знаем,само тези,които трябва да им сложат белезниците,не знаят.
93
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мун-чо Льотчика анцуга ли тури ?