Шалапатова ще уважи всяко решение за бъдещето си на министър

Не се предвижда да има сътресения след влизането ни в еврозоната
15 фев 2024 09:40, Красимир Ангелов
7
Шалапатова ще уважи всяко решение за бъдещето си на министър
Снимка: БГНЕС

"Моят най-важен критик са гражданите, които имат нужда от подкрепа и от съдействие в социалната система, и социалните партньори. На този етап не съм получавала критика – напротив", заяви социалният министър Иванка Шалапатова пред bTV по повод оценката, която в момента се прави на работата на министрите заради предстоящата ротация.

"Дори да получа информация, че оставам без работа, това ще бъде оценка, която ще уважа", подчерта тя.

Относно пенсиите и тяхното нарастване, Шалапатова подчерта, че продължава политиката за постоянно увеличаване на дохода на населението. „С повечето инвестиции в социалната система смятаме, че ще има спокойствие за хората и не би трябвало да има страх“, смята министърът. Тя обърна внимание на това, че размерът на пенсията трябва да съответства на повишаването на цената на живота.

С предстоящото увеличение на пенсиите от 11 % ние изпреварваме загубата от инфлация и всички останали рискове, подчерта тя.

Като правителство смятаме, че подготовката на България за еврозоната върви изключително добре, заяви още министърът на труда и социалната политика.

Имаме всички данни да очакваме по-скоро позитив, най-вече за икономиката, посочи тя.

"Което е много важно, защото когато има постъпления в хазната, за всеки социален министър е много по-удобно да инвестира ресурси в социалното благоденствие", коментира Шалапатова.

Социалният министър даде пример, че ако получаваме заплата 1250 лева, в евро тя ще бъде 635. Когато има закръгляне от лева в евро, то ще бъде в полза на хората, заяви министърът на социалната политика.

Тя каза още, че не се предвижда да има сътресения след влизането ни в еврозоната. Според нея всички българи ще си дадем сметка по-скоро какви са ползите, отколкото дали страховете са се оправдали.

Министърът обясни, че преобразуването на пенсиите и социалните плащания от лева в евро няма да се отрази негативно на покупателната способност и на качеството на живот. Шалапатова напомни, че 20 от страните членки на Европейския съюз (ЕС) са в еврозоната.

"Нека да си отговорим на въпроса, ако нямаше полза от това, то щяха ли повечето страни да имат амбицията да бъдат част от това семейство“, коментира още социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ами що преди 2 месеца
С 11 процента, не бяха ли 12?
4
0
 
1
 
! Отговори
Тъпкач преди 2 месеца
Симпатична и интелигентна жена, бих я изклатил
3
0
 
3
 
! Отговори
Цялостно пълна лъжа преди 2 месеца
С предстоящото увеличение на пенсиите от 11 % ние изпреварваме загубата от инфлация и всички останали рискове, подчерта тя. . . . . Всеки, който поне основни закономерности на икономиката владее, знае, че това са абсолютни глупост да не кажа заблуждения! Горката жена трябва да се премахне и задължителен курс от 20 г. по икономика за да не се върне скоро на работа с кетап или диплома се наричаше?
2
0
 
1
 
! Отговори
Дими преди 2 месеца
Как така при заплата от 1250лв. и при курс 1.95583 се нада 639 евро., а при курс на еврото 1,97 сумата е 634 евро.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази защо си мисли, чеу като не е чула критика е направила нещо. Пълна смешка е нито увеличениие на заплати, нито е овладяна инфлацията, да не говорим за социалната политика за деца и възрастни, че е се изказва неподготвена и пиарски.