България дава 60 000 евро на Украйна за реформи за членство в ЕС

Средствата са за четири години
Обновена: 16 фев 2024 11:22 | 16 фев 2024 11:16, Камелия Цветанова
219
България дава 60 000 евро на Украйна за реформи за членство в ЕС
Снимка: БГНЕС

България ще осигури 60 000 евро (117 350 лв.) за програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която подпомага реформите в Украйна, решиха депутатите.
 
Програмата на ОИСР за Украйна беше официално обявена на годишната министерска среща на Организацията, която се проведе на 7 и 8 юни миналата година в Париж. Нейната цел е да подпомогне усилията на Украйна в процеса на реформи и подготовката й за членство в ЕС и ОИСР.

Периодът на изпълнение на Програмата е четири години, което би следвало да предостави достатъчно време на Украйна да постигне реални резултати и ще позволи на ОИСР да оцени нейния капацитет за усвояване и политическата ѝ воля да провежда необходимите реформи. Дейностите и мерките, заложени в Програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период.

В съответствие със споразумението България ще предостави на ОИСР финансов принос в размер на 60 000 евро като средствата ще дойдат от бюджета на външно министерство.

По време на дебата от опозицията се изказаха против отпускането на помощта.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попита "защо българските данъкоплатци трябва да хранят бедна Украйна".

"Дайте пари от джобовете си и не обяснявайте, че се изисква доброволно финансиране, защото това не е доброволно", обърна се той към депутатите от мнозинството.

"Българските села са в окаяно състояние, а управляващите не мислят за проблемите. Те не се интересуват от българските села, защото тяхната цел е да унищожат страната и българския народ, това са лицемерни антибългари", скочи още Костадинов.

Съпартиецът му Ивайло Чорбов коментира, че украинци в България са му споделили, че в Украйна управляващите са банда разбойници и убийци. По думите му помощта ще отиде за елита на Украйна, а хората ще продължат да страдат

Според Кристиан Вигенин от БСП, социалистите се отнасят леко скептично към отпускането на тази помощ, защото в Украйна има голяма доза корупция.

Иван Ченчев от БСП коментира, че проблемите в България са достатъчно, за да обсъжда точно сега НС помощ за Украйна.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че тези помощи са предвидени в бюджета на МВнР и са за хуманитарни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Това е дозата на Джуджето за един месец по цени на дрoгата на дребно. И заплатата на Мижитурков за два месеца - да я подари на Джуджи като е толкова ларж. И явно няма да има и великденски за пенсионерите , бандеровците са къде-къде по важни за мисирките в правителството.
187
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-полезно е да им изпратим 600 украинци вместо тези 60000 евро. Ако им изпратим 60000 украински мъже пък направо ще обърнат хода на войната
186
0
 
8
 
! Отговори
Костадинов отново преди 2 месеца
излезе с най адекватната
185
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде ся. Какво са 60хил. евро ?? Подкуп за един висш чиновник. С 60хил. евро даже вече и политик не можеш да си купиш! Така, че да не ни правят на балами, а да ги дадат от личните си джобове (където има пак крадени от нас пари)!!
184
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И колко щеше да е хубаво държавата ни да се грижи и да и пука за собствените и граждани, толкова колкото се грижи и пука за украинските.Голяма част от тях са още по частните хотели на наша издръжка. :)Аз за над 30 години не съм видял и получил нищо наготово от тая държава - НИЩО!Хубавото е, че скоро се изнасям от тази клоака и продажна нация.
183
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тихомълком ПП че прехвърлят целия и бюджет на Украйна )
182
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СРАМ И ПОЗОР !!!!
181
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите са добри хора и помагат на украинците с хуманитарна помощ, което никак не е малко за една бедна страна. Подари се и много военна техника, с риск за оголване на армията и отбраната. Но всяко нещо има граници и трябва да се помисли за вътрешните нужди, а те са изключително много и неотложни. Безгранична помощ, за сметка на собствените нужди, е недопустимо. Нека олигарсите, които се правят на големи евроатлантици да покажат своята преданост и щедрост.
180
0
 
5
 
! Отговори
До 184 преди 2 месеца
Нищо не знаещ бе пъпчив травестит, само със смъркане не става
179
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още не сме изплатили русофилските борчове натрупани през 45 годишото руско робство в полза на вечната дружба със СеСеСерето. Доколкото знам последната вноска по русофилския дълг е през 2028 година. Сега вместо да си мълчат засрамено те крещят че сме давали пари на Украйна. Ами върнете парите дето ги дадохте бадева на СеСеСерето и тогава ни казвайте на кого да даваме и на кого да не даваме.
178
0
 
34
 
! Отговори
Точно! преди 2 месеца
Нашите родители умират по болниците без каквато и да е грижа,а те пращат на майната си.Но има Видов ден, и той идва...
177
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупав народ сме!!! Са! Помогнете на болни бебенца и на стари хора ?!!Просто трябва веднага протест!!!Украйна 2 лв няма да даде за БГ .Разочарована съм много и никога няма да гласувам повече ! Всички в тигана .Най тъпия народ е бг.
176
1
 
26
 
! Отговори
голям мошок преди 2 месеца
нащи родители умират по болниците без каквато и да е грижа,а те пращат на майната си.Но има Видов ден,и той идва
175
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хич не ги интересува хората дали си русофил или русофоб. Хората ги интересува да живеят по- добре и по- спокойно. Би трябвало да си гледаме нашата къщичка, но е тъжно да гледаш как тя постепенно се руши и обеднява. В наследство ще оставим на нашите деца едни огромни заеми, които сега се харчат безразсъдно.
174
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дол....ни , мръ...сни га....дини! В а..да да горите дано! За нас пенсионерите дето изградихме България за да я крадете няма, ама за урките има. Рано или късно ще видите обратната страна на Луната. Амин!
173
0
 
21
 
! Отговори
Cpt. William Lynch! преди 2 месеца
Тези които днес раздават на враговете ни от наше име, ще връщат с лихвите скоро!
172
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Кое колко за какво!?Не е само до кувъоз, а до много други жизнено необходими неща? Прекалено скъпите лекарства, които трудно заплащат много хора, а би трябвало да са безплатни, ако имаш застраховка? Ами разкарването на болните деца по различни центрове, вместо една добре оборудвана болница, където да се получи високоспециализирана помощ на едно място. Ами здравеопазването в по- малките населени места, където няма достъп до лекар и т,н, истината е, че сме в разруха, а се харчи
171
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофобите изобщо нямате думата в случая. Имахте думата цели 34 години през които тотално се насссрахте. фалирахте България 3-4 пъти в полза на олигарсите има запада и накрая станахме най-големите просяци в Европа. Вашата свърши, от цялото ви 34 годишно сррране в устата на България останаха само купища изоставени сгради и шепа много, много богати.
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 167 неграмотнико,пише се бее,,не като теб вее.
169
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофилите изобщо нямате думата в случая. Имахте думата цели 45 години през които тотално се насссрахте. фалирахте България 3-4 пъти в полза на Русия и накрая станахме най-големите просяци в Европа. Вашата свърши, от цялото ви 45 годишно сррране в устата на България останаха само купища ненужни каменни монументи възхваляващи окупатора СССР.