Денков: Няма нови условия към България за Шенген по суша

С Австрия трябва да продължат преговорите, заяви той
Обновена: 17 фев 2024 14:44 | 17 фев 2024 14:30, Нели Христова
64
Денков: Няма нови условия към България за Шенген по суша
Снимка: БГНЕС

Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след серия от разговори днес с европейски лидери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Акад. Денков разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер Де Кро и с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефул. „С Австрия преговорите трябва да продължат, за да изчезнат и последните им възражения. Това е част от нашите усилия да укрепим границите, да подобрим борбата с нелегалната миграция“, добави българският министър-председател. В разговора си с Йохан Вадефул Денков беше поздравен за необратимия път към пълна евроинтеграция, по който българското правителство води страната. Приветстван беше и планът ни за приемане на еврото от 1 януари 2025 г. и вдигането на сухопътните шенгенски граници.

В Мюнхен премиерът акад. Николай Денков проведе среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. В хода на разговора им акад. Денков заяви, че България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ. Българското правителство е решено да подкрепя Украйна и признава законното й право да защитава своите териториални интереси, категоричен беше министър-председателят. По думите му най-важният принцип, поддържан от България, е този за суверенното право на Украйна да определя условията и момента за преговори с Русия.

„Целият политически свят, и в Европа, и в САЩ, си дава сметка, че затрудненията на Украйна трябва да бъдат взети на сериозно и че трябва много бързо да се действа, за да бъдат подпомогнати техните усилия да спрат руската агресия. Вече няма никакво съмнение и всички казват това – че Украйна се бори не само за собствената си земя, а също така - за отстояване на принципите на спазване на международното право, демокрацията и свободата, защото това вече е поставено на карта“, заяви след срещата министър-председателят.

Акад. Денков посочи, че руските политици вече не се притесняват да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави. „Крайно време е не само политиците, а и хората в Европа да разберат, че тези опасности са реални и съответно те предизвикват и реакция“, добави премиерът. Акад. Денков даде за пример споразуменията, които украинският президент Володимир Зеленски подписа с канцлера на Германия, с президента на Франция. „Това са само примери как различните държави, наред с ЕС като цяло, търсят начин да подпомогнат Украйна в тази битка за свободата“, отбеляза българският министър-председател.

Премиерът акад. Николай Денков посочи още, че европейската отбрана не трябва бъде алтернатива и не трябва да се състезава с НАТО, а да подсили Алианса в нашия регион. „България прави точно това - модернизираме нашата армия, трябва да ускорим още тези усилия. Да интегрираме нашите възможности с тези на съседите ни като част от Източния фланг на НАТО“, изтъкна акад. Денков. Според него е много важно да бъдат отворени зърнените коридори, така че да може да се изнася зърното за държавите, които имат нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 35 години все ни набутват къде не ни е мястото , все с благи приказки .
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Сандо От къде и да погледнеш сме вътре , кой кво можа ни навря на кучето в зад..ка и си оправи материалното положение , отговорности където трябва никакви . Все с приказките за " ваше добро е "
31
1
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
и като няма нови условия защо не сме вътре? нали всички са изпълнени?
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този комунист какво ми се хили на снимката? Шенгет като има закон за Лустрация изпълнен. Не след 30 години няма ни досиета ни членски книжки.
29
1
 
11
 
! Отговори
--- преди 2 месеца
Тоя се е бъгнал.Това ли те успокоява сапунен мехур.Колко ислямиста посрещнахте ,затова ли се разхождаш насам-натам ,като фраснат с мокър парца12.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ники иска да лети
27
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 2 месеца
То и стари толкова има.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То май няма и нови постижения
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди месец пп говореха Шенген ,Шенген влизаме,а сега друга песен запяхте ))
24
0
 
13
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
Как така , бе дрюгарю академик по сапуна??! НАли обяви, че от 1 март сме изцяло в Шенген? Май пак се изходи неподготвен?
23
0
 
5
 
! Отговори
Деди преди 2 месеца
Ал-химикът каза - "няма нови условия" (относно Шенген!), е ... картинката е повече от ясна - ще гледаме на Шенген през "крив макарон"! Химикът ни "успокои", поне не ни баламосва.
22
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Продължава да се изявява като слуга на украйна, сащ, ес, нато и не знам на кого още. Като има пълна подкрепа за шенген, защо има изисквания, които са неизгодни за България, като мигранти да речем? И за евро ще измислят нещо, споко, има време. Кога ще престане да сънува украйна и да дава каквото пожелае?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и затуй няма да ни пуснат щото не сте изпълнили старите.
20
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България извади късмет с Денков, ама Денков не извади късмет с България.
19
2
 
16
 
! Отговори
Шефа преди 2 месеца
Тоя академичен мишок се оказа много амбициозен , а това при некадърниците е голям проблем за народа!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вервайте му! Така и на Ахмета Доганя едно време му верваха хората пък се оказа,ч е той за себе си работел. И Цара обеща че ще ви оправи. Е оправи ви!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нагледен пример какво се случка, когато обратен сороcки *** заеме най-висшия пост в държавата. А след като поста бъде изтрит , ще разберете какво е, когато същия тип измекяp го пишат жуpнаглист
16
1
 
14
 
! Отговори
Противен преди 2 месеца
мишок!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-голямата грешка е че доста хора искат смъртта на всички в правителството, а всъщност по-добре е да се избият семействата им и най-вече деца и внуци, за да знаем, че това да продължи в бъдеще в такава форма. Иначе се нагледахме да "репресирани" партийни дечица, по алчни и зли от предшествениците си.
14
1
 
15
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Те старите условия са достатъчно покъртителни - ще ни внесат още джихадисти.