Василев: Към 19 февруари сме събрали 685 млн. лева повече данъци

Движим се по-добре от заложеното като приходна част при бюджета, добави той
20 фев 2024 20:17, Анисия Иванова
43
Василев: Към 19 февруари сме събрали 685 млн. лева повече данъци
Снимка: БГНЕС

В МФ се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и Агенция “Митници” в единна приходна агенция. Това се прави с цел по-ефективно администриране на събирането на мита, данъци и акцизи, но и с цел оптимизация на държавната структура. Общи данъчни и митнически агенции има в Дания, Естония, Испания, Латвия, Словения, Унгария, Полша, Португалия и др. Това е подход, който се използва и в Англия и Америка.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев. Той даде повече информация за сливането на двете приходни агенции – НАП и Агенция „Митници“, съобщи БГНЕС.

“Приходната част на бюджета върви изключително добре. Към 19 февруари сме събрали с 685 млн.лв. повече данъци, мита и осигуровки спрямо миналата година. Събираемостта за данъците сме нагоре с 13,9%, увеличението при осигуровките е 9,2 за осигуровки, а увеличението при ДДС от внос и акциз е 11,2%. Движим се по-добре от заложеното като приходна част при бюджета”, добави Василев.

Според него, сега е удобен момент за сливането на НАП и Агенция “Митници”. “Имаме предварителен анализ до какво би довело сливането на НАП и Агенция “Митници”. От гледна точка на общите администрации това ще е една сериозна оптимизация, която ще се случи. С оглед сухопътния Шенген това ще е релокиране на ресурси в Агенция “Митници”, смята той. Василев коментира, че в рамките на един месец трябва да стане ясно как точно ще се случи сливането на двете агенции, за да не възникне напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков се провали вече масово ползват субстанции по училищата, добре че Габпиел идва като ръководител на държавата, вярвам в нейната твърда ръка и край на меките китки на ПП!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е този скубе хората с данъци за да изкара бюджета накрая на годината...
30
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Едно време и Станишев остави в хазната няколко излишни милиарда,които новият диpибeй отнесе в /не/известна посока,мда....От пожарникари и кокорчовци толкова.
29
1
 
4
 
! Отговори
Кой му вярва? преди 2 месеца
При спад на БВП повече събрани данъци? Сюжет от приказка или нов фантастичен филм с български режисьор е това? ПОДКРЕПЯЩИЯ ФАКТОР е инфлацията - за повече ДДС, цените растат и с това расте ДДС-то! Дали е окуражаващо е друг въпрос?
28
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Оставка,народен съд,затвор!Възраждане за България!
27
1
 
3
 
! Отговори
Урко преди 2 месеца
Браво Ококорчо дери кожи от народа! По 10 милиона на десетдневка от глоби, фишове,актове и наказателни постановления!Стоянов лъска България, че заслужено отива пак министър след ротацията!Пълни и жалки ммиззерници!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста странни хора има в нашата държава. Какъв е проблемът да се обединят двете приходни агенции в една? И сега са под опеката на МФ и Асен Василев, но има две дирекции човешки ресурси с по 200 човека персонал, две дирекции логистика с по още 100 човека, две дирекции правна с юристите, които са по още 100 човека и тн. Отделно фискален контрол в НАП и оперативен контрол в АМ са с едни и същи функции - още 2000 човека. Доста може да се оптимизира на първо четене.
25
3
 
4
 
! Отговори
Мисля си ... преди 2 месеца
Това значи 685 милиона лева повече за крадене !!!!
24
2
 
12
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Асене къде са онези 8 милиарда течове помниш ли как лъжеше по телевизиите оказа се съвсем друго
23
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Пфууу. Асан се готви да "поеме" тая година още 16 милиарда нов дълг. Иначе не излиза хесапа /бюджета/:))))))))))))))))))))))))))))))
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Асен Василев за 8 март щял да подари на половинката си... Митниците.
21
1
 
12
 
! Отговори
Нагъл лъжец! преди 2 месеца
Този толкова лъже, че не е ясно при градушка да каже уверено, че цяла България е огряна в неземна светлина!
20
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Асан лъже. Вдигнаха мин. заплата на 933лв. и бил събрал повече?!? Ами от 01.07.2024г. като се вдигнат пенсиите с какво ще ги платиш бре Асане? Пак ли 10 милиарда дълг???? ОСТАВКА!!! Боко ако не ви свали сега и той ще яде пилето на изборите.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шшшшштт, мъльчи мъльчи! Шe чye nocoлcтвoтo и шe rи npиgъpna зa чepтeжи и зa Източния фpoнт...
18
1
 
6
 
! Отговори
хубаво преди 2 месеца
Но,кога ще усетим че обикновения 4овек,става малко по добре,а не само да гледаме,как през определени фирми парите ни се прекарват и се изпаряват,бе3 да остава нещо ка4ественно което да служи на обчеството
17
5
 
3
 
! Отговори
Лакомо магаре преди 2 месеца
После,като дойдат опг герб-дпс ще сложат някой тип ала-Горанов и всичко ще бъде по-старому...ще има чекмеджета за всички бандюги в територията.Чакай да видим,може и да остане Василев,но при prime министър Гробаджия нещата са ясни.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вдигна осиг. праг както и минималната и бил събрал, дадохме ти нищо не си събрал, събирай си крушите ГЕРБ няма да ви търпят защото сте вдлъбнати и наглеци!
15
0
 
8
 
! Отговори
ХОТЕЛИТЕ и ЗАМЪЦИТЕ преди 2 месеца
НА ОЛИГАРСИТЕ > ОТ ТЯХ КОЛКО ДАНЪЦИ СЪБРАХТЕ ?
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като сметнеш инфлацията направо ще се окаже, че излизат на минус...
13
1
 
11
 
! Отговори
РОМСКИТЕ МААЛИ преди 2 месеца
от тях колко данъци събрахте ?