Асен Василев очаква ротация и преговори за независими регулатори

За еврозоната: България ще изпълни показателя за инфлацията тази година
24 фев 2024 14:45, Елка Василева
39
Асен Василев очаква ротация и преговори за независими регулатори
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев изрази днес очакване да има ротация в българското правителство. Той говори пред български журналисти в белгийския град Гент, където участва в среща на своите колеги, свикана от Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Още по темата
Василев съобщи, че е имал срещи с председателите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и на еврогрупата Паскал Донахю, със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с еврокомисаря Паоло Джентилони. Министърът добави, че според прогнозите на ЕЦБ и на ЕК България ще изпълни показателя за инфлацията тази година, което открива възможност за присъединяване на страната към еврозоната догодина.

Влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, коментира Василев. Той добави, че няма законодателни спънки пред въвеждането на еврото у нас. Остава само законът за приемане на еврото, който е в консултация в ЕК и в ЕЦБ, но то е чисто технически, каза министърът.

За да може да продължи работата интензивно, е необходима политическа стабилност, посочи Василев. Той отбеляза, че тежки законодателни промени, отлежавали с години, са били придвижени напред миналата година. По неговите думи задачата тази година е приетите законови промени да заработят.

Това зависи и от кадровата политика, какви хора ще има в регулаторните органи, за да бъдат независими и да работят в полза на гражданите, и от институционалната стабилност на тези органи. Това е процесът, през който трябва да минем с ГЕРБ-СДС, за да видим как тези органи да заработят реално в полза на гражданите, а не на една или друга политическа сила, обобщи Василев.

Не мисля, че меморандумът е препъникамък, той много ясно поставя въпроса за работата на регулаторите и предлага процес как да се избират членовете на тези регулатори, да бъде ясно кой носи политическата отговорност за номинациите. Готови сме да дискутираме как да постигнем работещи регулатори, дали сме предложение как да се постигне. Ако има други предложения, нека ги чуем, предложи Василев.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Леле кой го казва )
18
4
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
До 15 че кои са шарлатаните да видим с ала бала с президента с машините с лъжи с божковистите превзеха властта 15 хората видяха кой кой е 3 год разруха невиждана саботажи даже няма бюджет държавата ни правителство няма пари от Европа няма 15 заблуди пишеш
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 11 И що не я искат в Шенген нали Наколенков се пънеше пък и българския лев си е на практика евро само дето едно златно ще отиде в Централната Европейска Банка като гаранции за това евро щото никой няма да ти го подари .Та цялата работа е поредната схема
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
този като го видя си пускам Fear of the Dark. Слагайте удивителни, малки деца гледат.
15
3
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Сегашните регулатори са овладяни от мутро-мафиотите Боко и Шиши. ПП като им разтури мръсните схеми и изгони корумпираните калинки и двамага се разпищяха като женчовци и Боко, и Шиши и заплашиха с рекет, че ще съборят правителството.
14
5
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
Защо са ни нови независими регулатори? Ние и сега си имаме и от тях нищо не зависи. Те са си независими.
13
9
 
4
 
! Отговори
Чест, почитания Асен преди 2 месеца
"Влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, коментира Василев." Но неадекватният Бойко Борисов е готов да съсипе всичките усилия на ПП-ДБ!!!!!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да има независими регулатори то в тях не трябва да има политици. Понеже това никога няма да го направят, то те никога няма да са независими.
11
1
 
4
 
! Отговори
Стамболов преди 2 месеца
България стои над тесните партийни интереси. А нейният интерес е да се интегрира в Шенген и Еврозоната и да освободи максимално своята съдебна система и регулатори от скрити зависимости. Това е най-важното, а не "разпределянето по партии" на министерски постове.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 3 Когато ни събра имунитета и Пеевски ни викна в кабинета щом надушим малко власт сглобка стана завчас Бойко Мустафа Асен и Аз Извикахме и мойта Кака Лена да барне както може два-три члена Конституция стана пуснахме пералнята Бойко Мустафа Асен и Аз.Асен ще бъде премиер във сянка пък Бате Бойко с ключета си нанка.Ще взема да върна във Канада защото всяка нощ сънувам ада как отиваме в затвора и попадаме на хора Бойко Мустафа Асен и Аз
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз чакам да каже кой ще връща заемите на България!
8
1
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 месеца
Абе теб си те връткат мазниманафи и без да има ротация
7
2
 
6
 
! Отговори
Бацо голям преди 2 месеца
Време бачо боци да ви връща в посолството - ще се намерят други негови близачи вместо васДаже по малко алчни сьвсем бьрзо
6
3
 
9
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Асене още чакам да кажеш къде са онези 8 милиарда течове дето ходеше по телевизиите и лъжеше и лошото е че това свърши работа Оставка и нови избори без ала бала без машините сделки за милиони Асенчо и Лорер въртят инфлация невиждана е от 3 год насам правителство няма потъване
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 4 Ама кажи като канадец мумурандум
4
4
 
5
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
За съжаление Васлев , това не е меморандум , с притискане на партньора! Вие искате да делнете службите и регулаторите и поетапно да овладеете цялата власт , кскто произтича от среднощните ви сбирки! Но няма как дастане , Денков колкото и да се мъчите не става за външен министър , искате в съдебната власт хора на АКФ , спонсориран пт Сорос и отвличане вниманието от гуруто ви Прокопиев!
3
3
 
5
 
! Отговори
Браво преди 2 месеца
Асенка острова чака -режи яко стадото до кокьл
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДПС е просто едно Движение за Правене на Схеми. Коропорация с шеф на борда на директорите Ахмет Доган, и изпълнителен директор Делян Пеевски Сланината...
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не пишете за гнycния наглец Христо Шопов, който е обвинен в закана за убийство, редом до незаконно притежание на 3 огнестрелни оръжия и лека телесна? Няма да излезе от ареста скоро, НАГЛИЯТ РУСОФИЛ!