Министър Тагарев категоричен: Няма да изпращаме войници в Украйна

Според министъра на отбраната е много малко вероятно държава сама да реши такова нещо
28 фев 2024 08:53, Елка Василева
354
Министър Тагарев категоричен: Няма да изпращаме войници в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

„Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна“. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV.

Още по темата
Това се случва след коментар на Еманюел Макрон, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Според Тагарев е много малко вероятно отделна държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО впоследствие, уточни той.

Тагарев допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев.

Министърът на отбраната представи България на международната конференция в Елисейския дворец, на която евролидерите обсъдиха подкрепата за Украйна.

Има държави, които са готови да обсъдят предложението на френския президент Макрон, но не става дума за изпращане на войници на фронта, а за конкретни задачи, обясни Тагарев и повтори, че България няма да изпраща човешка сила.

Запитан на какво се е съгласила като подкрепа България по време на срещата в Елисейския дворец, Тагарев припомни, че страната ни е изразила намерение за включване в подпомагане на украинската отбранителна индустрия.

БТР-те за Украйна още са в София, съобщи министърът. Ще заминат до няколко дни, но няма да казвам датите, допълни той и увери, че помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна. Той направи уточнението, че има и системи С-300.

Изпълняваме всички решения на Народното събрание, но е нужно време. Работим много по-интензивно и много по-решително от служебното правителство, каза още Тагарев и опроверга критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна. „До встъпването на кабинета помощта, която е дадена, е на стойност 13 млн. евро. Към този момент помощта, която сме дали само от складовете на армията, се остойностява на 47 млн. евро“, съобщи Тагарев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите не трябва да се страхуват от война с Русия, Русия е само 3% от БВП, Русия е Нигерия със сняг. България трябва да подпише двустранно военно споразумение с Украйна за да победим Путин който без никакъв повод и без причина нападна мирна и демократична Украйна, която мирно си седеше и нищо не правеше.
181
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагаренко е национален предател, работил е за министерството на отбраната на Украйна , а сега е министър на отбраната на България! Да им подарят всичко на укрите !!! Аман!
180
0
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Аз ще съм първият, който ще излезе на протест, ако само едно българско войниче бъде пратено в Украйна! И смятам, че при такава ситуация повечето хора ще излязат! А Тошко Тагарев ще бъде обесен с главата надолу!
179
1
 
5
 
! Отговори
Българите са кретени преди 3 месеца
това каза Владимир Соловьов по руската телевизия в най-гледаното време, като допълни че става дума за управляващите, а не за народа. "Два пъти ви освобождаваме, трети път няма да има - този път ще ви изтрием от лицето на земята. Ще сключват двустранно споразумение с Украйна за военни действия. Но вие не сте украинци, не сте ни братя, по вас с всички оръжия по пълна програма. А вашите съюзници от НАТО ще ви кажат - ама какво искате, вие не сте в Украйна като НАТО, вие сте по двустранно споразумение, не попадате в петата статия".
178
1
 
9
 
! Отговори
На преди 3 месеца
тагаренко му се дръпна фъша!
177
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който не вярва, че Донбас е руски, да иде и да извика "слава Украйне" в който си иска град или кръчма, па тогава ще видите.....
176
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти и да искаш няма да можеш бе Тагаренко! Първо ще дойдем у вас!!!
175
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия се бави защото на тези земи на които се водят военни действия живеят руснаци.ОТ освообдените райони не съм чул някой от тези обикновенни граждани да иска да се връща в състава на Украина.
174
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/173 "Че кой воюва вече в калта.Ти много руски филми гледаш." - мда, така е. Съвременните НАТО-вци воюват на Слънчака или поне на Карибите... И за дневна тренировка - кратко плуване от водите край Индонезия до нашенската Варна (като Стейтън). ПП. Аман от про'с'таци!
173
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 172...Това му е проблема на Путин.Че е ,,велик лидер".Откъснат пот реалността Скрит в бункер.Забравил в окопите войници. Които гният вече две години без видим резултат
172
0
 
19
 
! Отговори
стига бе преди 3 месеца
А такааа, значи им подаряваме и С-300 и ние оставаме без ПВО. Този веднага на съд за държавна измяна.
171
0
 
15
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
Кой та бръсне за нещо бре? Магаре в ?
170
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 169....Че кой воюва вече в калта.Ти много руски филми гледаш.
169
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много ги е яд запада на Путин че е велик лидер и няма никой на неговото ниво.Той реално няма с кого да разговаря и ги слага в малкия си джоб всичките тези 50 управници на ЕС и Нато
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
плюнчи се *** и чакай високите порти да решават вместо тебе. крий се залягай и чекай *** и баба ти с черпака да те спасят от съдбата на украйна. карат му убийци и престъпници с полети ежедневни, *** гледа само и се плюнчи и чака да изнасилят сестра му, дъщеря му, майка му и т.н. заслужаваме си съдбата...
167
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти ли Тагаренкооо. Ако те привикат в посолството на разговор очи в очи, сам ще поведеш колоната, продажник такъв.
166
0
 
7
 
! Отговори
Горд Българин преди 3 месеца
До Анонимен 150 много американски филми гледаш. Видяхме натовска техника за какво става. В калта за нищо не става. Отделно се видя че НАТО не са готови за този сблъсък. Воените складове им са празни а темповете на производство не могат да устоят на руското. Ти да не мислиш че през студената война руснаците са си почивали и не са разработвали оръжията си. Да не говорим и за сега във войната си ги доусъвършенстват, да не говорим и за каляването на войниците, а американската половината са ***.
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
166 е особено Ентелегентен като всеки изтрещял розовопродажен еурохатлантик
164
0
 
3
 
! Отговори
Няма, но може преди 3 месеца
Няма да изпраща, но ако от посолството кажат, заминават всички барабат с жените, децата и инвалидите.
163
0
 
15
 
! Отговори
Нали нямаше да преди 3 месеца
им даваме С-300, защото са важни за нашата сигурност? Ей, не стига, че е противен, че е вреден ами и лъже ***!