Как ще завърши играта на нерви - ще има ли ротация или изборите са неизбежни?

Българите са демотивирани, коментираха Елена Дариева и Георги Киряков
Обновена: 4 мар 2024 11:22 | 4 мар 2024 11:22, Елка Василева
53

Във вторник ще се обсъждат всички въпроси по ротацията. Tова заяви премиерът акад. Николай Денков. Времето си тече, а припомняме, че срокът, който постави Бойко Борисов за подписване на коалиционно споразумение, е 8 март.

Още по темата
"Ще ни очаква една напрегната и динамична седмица, което за нас коментатори е интересно и любопитно. Това, което наблюдаваме, е, че още от ден първи партньорите взаимно отхвърлят предложенията си. В началото имаше един меморандум, който беше отхвърлен. На среща като контрапредложение видяхме коалиционно споразумение, което беше отхвърлено. Но животът на правителството също продължава, което ни кара да допуснем, че те в крайна сметка ще се разберат и ротация ще има", каза социологът Елена Дариева в студиото "България сутрин".

По думите ѝ в момента напрежението се нагнетява.

Наблюдаваме една игра на нерви, времето напредва, 6 март е в сряда. Знаем, че премиерът ще подаде оставка, но няма да имаме сигурност как ще бъде гласувана. Думите са изключително важни, неслучайно предложението на ПП-ДБ беше кръстено "меморандум" и беше представено като една покана за преговори. Доколкото те всячески се опитват да запазят дистанция и избягват думата "коалиция". Въпреки че те ще се разберат, това, което ще бъде подписано, може би няма да се казва коалиционно споразумение. Може да бъде наречено "пътна карта", допълни Дариева.

В ефира на Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков сподели, че такъв тип политически документи трябва да са плод на съвместни разговори.

"Те не трябва да са плод само на едната страна. Намирам не толкова далновидно и предложението за меморандума, и предложението за коалиционно споразумение. Това предложение за коалиционно споразумение на ГЕРБ няма как да бъде написано в рамките на ден-два. Ако не е плод на някакви дългосрочни преговори, които са се водили тайно между двете политически сили, то няма как да издържи каквато и да е проверка на времето. И може да бъде тълкувано като опит за извиване на ръце, да се правят публични постановки за пред хората и да се поставят и от едната, и от другата страна неизпълними условия. И в меморандума имаше неизпълними условия за ГЕРБ, и в коалиционното споразумение ще има неизпълними за ПП-ДБ условия. Върви се към някаква форма на продължаване на сегашното сътрудничество", подчерта той.

По думите му то ще е без ясни правила и цели.

"В тази ситуация никой няма да направи компромис. Ще си продължи така, както е досега. ПП-ДБ подсказаха, че още 9 месеца трябва да продължи това управление, за да се види дали след тези 9 месеца няма да има нужда от коалиционно споразумение. Искат да видя как ще мине ротацията на ГЕРБ, искат да видят как ще управлява ГЕРБ, искат да видят каква отговорност ще поемат министри на ГЕРБ, ако има такива", категоричен е политологът.

Елена Дариева е на мнение, че ГЕРБ се стремят към налагането на квотния принцип в следващия кабинет.

"Обратен е стремежът на ПП-ДБ, които от своя страна казаха, че искат да заложат на принципа на взаимен контрол. Това беше една от точките в предложения меморандум, който предизвика най-отчетливи реакции - идеята всеки да има право на блокираща квота. Предложенията за регулаторите и предлагането на механизъм, по който да бъдат подменени членовете на регулаторите така, че да са хора, които отговарят на високи морални, каквито очакваме да видим, а не просто квотно разпределение. Ситуацията не е изгодна и не е удобна за нито един от субектите. Нито ПП-ДБ, нито ГЕРБ се чувства комфортно, но алтернатива няма. И ако страната се тласне към избори 2 в 1 - това ни отдалечава от стратегическите цели", коментира още социологът.

Тя смята, че механизъм, както и да бъде кръстен, би дал повече сигурност и би успокоил тона: "Това изнервяне в момента развращава не само политическата среда. Ние стигаме до едно говорене в ниския регистър не речта, което отблъсква българските избиратели. В момента интересът на българските граждани към политиката намалява, не само към избори, те се отдръпват, намалява интересът към нови партии. Въобще към политическото".

"Сега запролетява, хората ще имат съвсем други приоритети, отделно е разочарованието от политиката, което ще ги демотивира да участват в политическите процеси. В тези политически игри много често партиите са пропускали основния фактор - избирателите, да ги включват активно в обсъждането на всякакви политически проблеми. Въвличането на хората във вземането на политическите решения ще бъде изключително важен фактор. Сега избирателите са публика, която няма право да ги освирква, няма никакви права", посочи Киряков.

Според Дариева нови избори ще произведат същата картина, а Киряков е на мнение, че ще се наложи да се прави мнозинство от същите политически фигури.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Посолството : преди 1 месец
"Никакви избори! Колонията няма думата,команчите - в резервата,вождовете - с нови мъниста,кожи и огнена вода,територията да се подготви за война! Галя да им съобщи подробните инструкции за гладкото протичане на ротацията.Така е демократично! И евроатлантическо! И еко-клима-нео-либера3тично! "
45
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
избори до дупка избори с нови лица икон групировки да си сменят несменяемитеси депутати защото не можем да ги гледаме повече всички са толкова отвратителнис тяхната алчност хванали кокала и не пускат при 40 процента изб активност направихамаса поразии даже променяха конституцията изпращат оръжие на украина въпрекиче ние искаме преговори и мир и какво ли още не
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква ротация ,ПП се изпокриха през цели ден на 3 март вечерта също ,явно пак са на гости в Украйна
43
1
 
2
 
! Отговори
Предприемач преди 1 месец
Нищо не трябва да се дава на гроб!
42
1
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
До Малко за политика: Възраждане и БСП могат да спечелят от избори "2 в едно" но не могат да ги предизвикат. А сглобката ще се държи за властта.
41
1
 
5
 
! Отговори
Гaля преди 1 месец
Kвoт' cъrлacyвa nocoлcтвoтo, тyй тo...
40
1
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Повечето от тези, които гласуваха за ПП-ДБ не са очаквали, че те ще направят коалиция с ГЕРБ и ДПС. Точно с тези, които практикуваха "корупционният модел на ГЕРБ". Ако някой ще загуби от следващи избори, това са ПП-ДБ. ГЕРБ ще си запази твърдият електорат, но това няма да им е достатъчно за да управляват сами, дори и със скритата поддъжка на ДПС (както винаги). Трябва патерица. Така че и ГЕРБ нямат интерес от избори. Така че сглобката ще си остане. Ще се карат, шоуто ще продължава, но дотам.
39
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
КЕЛЯВАТА ОПОЗИЦИЯ, ЛЯГА И СТАВА С " РОТАЦИЯТА"----КАТО СЕМКАДЖИЯ НА ПАНАИР....ХАХАХАААА....
38
0
 
4
 
! Отговори
Извод преди 1 месец
Денков и Габриел никой не ги избрал, глупости натъркалета. За всеки влак си има пътници. Герберите с половин мозък и държавна службичка избират себеподобни, които назначават себеподобни. Подведените са избирателите на ППДБ - уж антигербери, пък се оказа, че са избрали антибългари. Ама след дъжд качулка, дай да врътнем още едни избори, че скучно ни стана.
37
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Избори избри - кого да изберем? Продължаване измяната, ГРОБ, Детска Педагогическа Стая? Кой като всичките са едни и същи! Наведени национални предатели!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаме избори ! Родоотстъпници в затвора!
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кири и Бойко ще делят една килия!
34
3
 
8
 
! Отговори
С оставка преди 1 месец
Оставка!
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори, разбира се! Тия подмянаджии подмениха и вота - никой не е гласувал за марионетното *** Габриел, че а му гледаме мутRата и да му слушаме глупостите. Не че Денков става за нещо - и той е същия наложен ни от посолството парашутист без никакви качества, но онова другото е по-голямо дъно. Колкото и трудно да е да се намери такова.
32
2
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 1 месец
До анонимен,хаха кой какво ви е натресъл,бе ***,марсианците ли,нали толкова ревахте от Бойко,сега пак сте недоволни,не може да ви се угоди,не си ли чувал приказката за каквото сам си направиш,но все хвърляте вината на някой друг,ще си сърбате това,което сте си дробили,научете се да поемате отговорност,лигльовци,научени всичко да им пада от небето и все някой друг да им е виновен,кой ми с..а в га щи те
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаме ИЗБОРИ!!!!Стига с тези Нечистоплътни и!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гaля знae... Xи-xи...
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С по-ниски средни доходи от Русия, в Европа са само Молдова, Македония, Сърбия и Босна.....руски творения! А суровините които получавахме на безценица от СССР, струваха 3 пъти повече от международните цени и ни доведоха до 3 фалита, последния удари кръст на Соцчето! На ви Русия!
28
5
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Идеално, само че е лъжа! На помощи са 11 хиляди с бежански статут, другите са с повече пари от теб! Те нямат хотел, транспорт и здравно, живеят най елементарно! Почти като Путин, дето изби толкова хора!
27
6
 
5
 
! Отговори
Не знам преди 1 месец
Има големи противоречия, отделно и обществото е разделено! По хубаво е това управление да продължи, но ще има яростна и брутална съпротива! На 3 март и държавните медии водеха зверска руска пропаганда, което е отчайващо! За една катастрофа-30 часа предавания по ТВ колко е некадърно правителството! Това е ясно, организирано и целенасочено....целта е скъсване с европейската ни ориентация и връщане в Задунайския ***!