Николай Денков: С оставката ми отправяме покана за преговори веднага

Премиерът се похвали с ниска инфлация и икономически растеж
Обновена: 6 мар 2024 09:41 | 6 мар 2024 09:27, Камелия Цветанова
60

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С депозираната от мен оставка отправяме покана преговорите да започнат веднага, заяви премиерът Николай Денков пред депутатите, които обсъждат днес освобождаването му от поста, който след него трябва да заеме вицето Мария Габриел от ГЕРБ.

"Вчера подадох оставката си и това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация, с която редовното правителството заработи преди 9 месеца. Съгласно споразумението премиерите се сменят на ротационен принцип. Въпреки че диалогът между партиите във властта не веднъж беше взривяван и блокиран до този момент изпълняваме всички точки от декларацията и остава да изпълним и последната точка, която е за сформиране на група за номинации за попълване на състава на регулаторите и е време да направим заедно и тази важна за хората стъпка и да покажем уважение към гражданите като извървим докрай реформите, за които поехме ангажимент“, посочи Денков.

"Нужно е да имаме политическа смелост, за да направим съдебната реформа, за да имаме независими съдии и прокурори, а не фалшиви нотариуси в правосъдието, за да започнат регулаторите да изпълняват ангажиментите си, а не да са бухалки", каза премиерът.

Той заяви, че в следващите дни министрите ще отчетат постигнато до момента.

Денков се похвали с редица постижения. Сред тях той посочи ръста на икономиката, увеличението с 30% на чуждестранните инвестиции, понижаването на инфлацията, ръста на доходите, безплатните карти за транспорт за учениците до 14 години, електронните извинителни бележки за училище, подобряването на пътната инфраструктура, приемането по море и въздух в Шенген.

"Бюджетът е с фокус върху хората и отговаря на критериите за еврозоната. Правителство ще продължи да изпълнява служебните си задължения и да работи както в момента за важните приоритети за хората като повишаването на доходите, сигурна среда и утвърждаване на позициите ни в международен план", обясни Денков и напусна НС, за да отиде на заседанието на МС, което започва в 10 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Николай ДенковПП-ДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Енергетика, селско стопанство, здравеопазване всичко е крах не знам след тия колко години ще трябва всичко да се възстанови може би един човешки живот я
11
2
 
9
 
! Отговори
за 9 преди 3 месеца
месеца прокараха американски интереси ,заробиха българив
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До кога, тия мошеници ще тормозят тая държава бе няма ли възмездие
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С ГЕРБ приключих точно преди 9 месеца, когато се хванаха с тези хора.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кви преговори - нали Мара шалвара сменя Съсела :)))
7
1
 
6
 
! Отговори
нн преди 3 месеца
Хитро го измислиха, 9 месеца отклониха вниманието на хората от проблема Правителство и успяха. Много важни въпроси имало за решаване? Сега ще направят коалиция, 15 месеца едните ще управляват, 15 другите и мандата свършва. Че са врагове е ясно и такива ще останат, но кокала си е кокал, кучето си лае, кервана си върви.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви преговори, след оставка се правят избори? Никъде няма такава демокрация, където да се сменя властта без избори. За какви се мислят тези Чалгарийски Величества, за някакви аристократи ли? Само в монархиите властта се сменя без избори, по приемственост. Вие сега какво сте, демократична държава ли? Монархия ли? Чалгарийски фашистки Райх ли? Как така ще сменяте премиерите без избори?
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойко, давай да ходим на избори за да може тия да вземат 1-2 процента. Тия ли ще ти поставят условия бе Бойкооо? Или е посолството?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Веднага да изчезваш, ама веднага на секундата, на стотната.
3
2
 
6
 
! Отговори
Нотариус хамстер преди 3 месеца
Реално си извън конституцията и закона, едиственото което се случва е че ти се сваля охраната и ще бъдещ разстрелян като праасе
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А запознахте ли се с условията?Щото Боко не иска Асен Василев за финансов м-р,а някой като Влади да му пълни чекмеджето.
1
2
 
9
 
! Отговори
обективен преди 3 месеца
ПП ще постигне резултата с Денков , както ГРАБ постигна с Ц. Цачева !!!