Денков и Радев се срещнаха с генерал Филип Лавин

Върховният командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО е у нас
Обновена: 7 мар 2024 18:57 | 7 мар 2024 18:48, Красимир Ангелов
18
Денков и Радев се срещнаха с генерал Филип Лавин
Снимка: БГНЕС

Съвременните технологични, икономически и социални аспекти на отбраната и сигурността, както и необходимостта от целенасочени инвестиции в информационна и логистична свързаност са част от темите, които президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев обсъди с върховния командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Филип Лавин, който е на посещение в България,  съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Общата позицията на двамата е, че най-значимият елемент в системата на отбраната и сигурността са хората. Наред с увеличаването на инвестициите в съвременни технологии в сферата на отбраната, е изключително важно да бъдат вложени усилия и в привличането и мотивацията на млади хора в сектора, тъй като в това отношение се наблюдава отлив не само в България, добавят от прессекретариата на президента.

Държавният глава открои значението на съвместните учения за придобиването на реални отбранителни способности, условия  за което създава и многонационалната бойна група на НАТО в страната ни.

Постигането на ефективно взаимодействие между процедурите на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ЕС) е от ключово значение за увеличаването на отбранителните способности на страните членки, допълват от прессекретариата на президента.

В рамките на разговора между Румен Радев и Филип Лавин е откроена необходимостта от по-добра координация между инвестициите, които ЕС, НАТО и отделните държави влагат в изграждането на отбранителни способности и гарантират своята сигурност за постигането на максимален ефект от отделяните за отбрана средства.

Според генерал Лавин  България и въоръжените ѝ сили са изиграли изключително важна роля в изграждането на бойната група на НАТО на територията на страната ни.

Дигиталната трансформация, иновациите и развитието на изкуствения интелект за целите на отбраната и сигурността бяха във фокуса на срещата и на премира в оставка акад. Николай Денков с генерал Филип Лавин.

В хода на срещата премиерът акад. Денков специално подчерта последователната  и амбициозна политика на правителството за модернизиране на българските въоръжени сили. Според министър-председателя е необходимо да бъдат планирани инвестиции в сферата на сигурността и отбраната в дългосрочен план, така че те да бъдат релевантни и след 10 или 15 години.

Приносът на България в НАТО и специално за сигурността на Източния фланг също беше обсъден в разговора. Премиерът акад. Николай Денков изтъкна необходимостта от по-добра транспортна, дигитална и инфраструктурна свързаност в региона, която ще допринесе за по-голяма мобилност и повече сигурност.

Филип Лавин е на посещение в България от 7 до 8 март. Той се срещна с министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Какво каза още генерал Филип Лавин вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имa no-roлeми yшaци oт нa Pageв!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Привличане на млади хора. За какво, за пушечно месо ли?
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците са направили грешка с отстрелването на корабчето Сергей Котов ,оказва се този кораб е натовски, двигателят му е Германски , приборите Френски , а кабелите Италиански .Руско е само оръдието (75 мм снаряди ) и то като изстреля 70 снаряда му трябвало 35 минути почивка украинците така са го замотали и го удавиха .
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герои на Чалгария, изпратете всички генерали иФатмаци на Източния фронт в Украйна! Генерал Радев, генерал Янев, фелдмаршал Тагаренко, Райхсмаршал Шкембе войводата и фелдфебел Джамбазки, и хан Баян Расате, и оберщурмбанфюрер Волен Сидеров! За славата на Чалгарийския Райх! Зиг Зеленски и Зиг Зиг Кирчо и Кокорчо!
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този Американски Пенсионер,да се прибере в Америка и си гледа " Унуците"!!!-:))Препоръчително е И за Дедо Борисов от Банкя!! То там гаранция,че Ще са по Полезни!!!-:)
10
6
 
5
 
! Отговори
Ягодоберач от Лондон преди 1 месец
Рашистанци разпърдяха орталъка, сякаш още живеят в 20 век и не знаят, че България е в НАТО, в ЕС, с покровител ЮЕсЕй и че СеСеСеРейницата им отиде на майната си.
9
2
 
2
 
! Отговори
3. МАРТ.... преди 1 месец
КОЕ Е ИСТИНСКОТО ВИ ЛИЦЕ..??
8
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Радев защо така се изложи. Какви натовски генерали, какви 5 лева??? Той с неговите възгледи трябва да се среща с Шойгу, Герасимов и Конашенков.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом е дошъл, значи Тагаренко утре ще обяви конкурс за доставка на боен кораб на стойност 11 милиарда, който ще дойде през 2035 година. Естествено плащаме до началото на лятото!
6
4
 
9
 
! Отговори
Мдааа, преди 1 месец
получиха си директно новите инструкции...
5
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Ще слагат ракетите на Шабла бре копейки :))))))))))))))))))))))
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Kвo шe ни изнygвaт nak тия?
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз така и не разбрах западният фланг на НАТО срещу какви опасности е изправен и въобще къде се намира ?
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трансформъри един вид...Радев обясни ли му ,че нема как да му се получат нещата пък и без друго сме една шепа народ.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ШЕФА е в България.