Ще има ли правителство? ГЕРБ и ПП-ДБ сядат на масата на преговорите днес

Ако няма консенсус отиваме на избори
9 мар 2024 11:06, Петър Бойчев
61
Ще има ли правителство? ГЕРБ и ПП-ДБ сядат на масата на преговорите днес
Снимка БГНЕС

Броени часове остават до началото на преговорите за правителство. Днес ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България” сядат на масата за преговори, но без медии.

Първите разговори ще се проведат в събота, от 18:00 ч. Това обяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Управляващото мнозинство трябва да постигне консенсус дали ще има ротация на властта или България отива на поредни извънредни избори.

Причината за по-късния час е националната конференция на „Да, България”, която се провежда в същия ден. Все още обаче има разминавания по темите, които ще бъдат обсъждани. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли поканата на партньорите си лично да участва в преговорите и обяви, че всички решения ще взима ротационният премиер Мария Габриел.

„Аз съм трогнат от поканите им, но моето разбиране за премиер е да води преговорите за кабинет, който може да ръководи. И ако усети, че може да го прави - да се съгласи да стане премиер”, обясни Борисов.

Габриел ще вземе решение и за поста на финансовия министър Асен Василев, категоричен беше Борисов. Той обаче даде своята оценка за работата му. „Ако продължават да сменят поголовно, дори в оставка да сключват договор за близо половин милиард, да сменят ръководството на АПИ, видяхте на АДФИ, „Митници”… да си слагат и заместници, мисля, че Асен Василев няма да остане, но нека Габриел прецени”, заяви Борисов.

Това от своя страна провокира острата реакция на ПП-ДБ.

„Борисов, ако иска да преговаря, да дойде утре на срещата и да говорим по всички тези теми, ако иска да делегира на Габриел, разбираме, но тази идея - хем делегира, хем преговаря през камерите, е абсурдна. Да спре да дава епитети „послушко”, „корумпиран”, ние сме с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин в Букурещ. Искам приятелски да го помоля да дойде утре, да седнем внимателно и в спокойна обстановка да преговаряме”, призова Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ.

Очакването е разговорите да продължат няколко дни, но управляващите формации се разминаха по темите с приоритет. ПП-ДБ държат първо да решат за регулаторите, съдебната реформа и службите. От ГЕРБ-СДС смятат, че приоритет е министерският състав.

„Ето една оферта тогава – ГЕРБ взимат всички министри, даваме им външно министерство и да предложат регулаторите да ги гласуваме само с техни хора”, заяви Борисов.

„Ако си стиснем ръцете, няма никакъв проблем да преминем и към останалите теми, но има логика. И тя е, че едното нещо служи , за да го има другото. Правителството служи, за да могат да се случат реформите, да се изчисти съдебната власт от Нотариуси, „дждужета” и всичко останало”, поясни Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ.

И от двете формации заявиха, че не са водили разговори с ДПС, които вече няколко дни пазят мълчание по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Комунизма умре 1950 преди 1 месец
До Др живковС тига с тоя диктатор Живков който превзе държавата през 1956г с преврат и отстрани Червенков и всички комунисти. Нямахме комунизъм а еднолична диктатура. Сталин също направи преврат на Ленин и изби комунистите от тогава няма комунизъм , а само сатанисти диктатори!!!
54
0
 
5
 
! Отговори
Химикал преди 1 месец
Тия ги слушах : раждаемоста била рекордна , инфлация немало, цените паднали , заплати и пенсии били идеални. шенген менген . А реално 30% от децата гладуват и над 50% от населението работещи бедни ... не са не нещо без рецепта....
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЕ, че Кирил Петков не е ли в коалиция с ГЕРб, защо не питаш него за реформите?
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре без правителство, отколкото с реформи, които ни вкарват по 1000 души мигранти от Сирия и Афганистан на ден. Погледнете какво става на летище София, тълпи от бежанци!
51
1
 
2
 
! Отговори
Стригане на офцете преди 1 месец
Гледай кво ще става с тока лятото като минем на 'свободния" пазар. Голяма свобода-махат нощната тарифа-100% скок на тока от 22;00 до 06:00 ч. и чени за промишлен ток. Само дето на промишлеността им даваме субсидии и то при условие , че газа оадна от 400Е на 30Е ! Нали тока беше фиксиран за газа защо не падна 10 пъти. Защо цените си останаха на нива от 400Е за газ ? Къде отиват тия милярди разлика .КОЙ граби народа ? Дългова спирала инфлация всичко е фалшиво с цел грабеж на населението!!!!
50
0
 
3
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Тия са презобили с прозак.
49
2
 
4
 
! Отговори
Яааа преди 1 месец
Абе малко ли бяхме и видяхме наши "управленци",че ни теслимиха и тази Лама Гаргамел!?Хич я няма-плещи общи лафове,куха лейка!
48
2
 
9
 
! Отговори
980 преди 1 месец
*** как няма да има.Тия чакали не пушат кокала.Ще минат през българите за да са на власт.
47
2
 
11
 
! Отговори
Lena преди 1 месец
Киро простака е долен некадърен пръдльо..Цяла България видя как ми омачка дупата на парапета..***..
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма начин да има нормално правителство с Герб. Или само ППДБ или ....БЕЗ правителство. Както каза К.Петков, ако реформите няма да се случат, по-добре да няма правителство!А това, че българите продължават да избират Герб , говори че си заслужават съдбата и до края на годината може да се окажем зад борда и на Еврозоната.
45
2
 
10
 
! Отговори
Досьо преди 1 месец
Не искаме правителство от народни предатели и крадци,мишки и нагли лицемери ..искаме избори ,стига порнография
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая Габриел е като крастоска между щъркел и глуа кyчkа и с голем надпис на челото "нещо ми има"
43
4
 
2
 
! Отговори
Посолството : преди 1 месец
Да!
42
3
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Марчето поне ще захлеби якоКато герб ни заплющи пак с-200 заедно с розовите борци от -ппдбКой оставя евро заплата за да дойде тук
41
4
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Смятай кво лапане я чака в гребЩом остави -20 000 евро заплата да дойде да *** тук
40
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
в името на кокала ще стискат до последно да няма избори аз обаче искам изборидо дупка защото положението е неудържимо цените растат с часове болниците сапълни и е пълна анархия лекарства скъпи бюрокрацията процъфтява а с нея икорупцията
39
4
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
ГЕрб удари кьоравото пак ще има яко плюскане и пьлнене на банковите сметки - докат матряла вие на умряло
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов е нужно да направи ревизия ,довиждане ПП )
37
4
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Ред е на мара шалвара да пьлни чекмеджетата
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Козяк Не са. Ако бяха, щяха да са се разбрали вече. ГЕРБ даде на ППДБ власт, но беше повече привидно. ППДБ панически трнгна да сменя старите кадри с нови, но бързо научи, че "няма хора". Електоратът на ГЕРБ е какъвто го обича Днков - твърд и корав. Този на ПП е ... 10% алабала няма да минат повече, а реалната им подкрепа се стопи, след като се прегърнаа с Борисо.