Политолози убедени: Ротацията ще се случи

Под краката на политиците гори огънят Божанов и "Осемте джуджета"
Обновена: 11 мар 2024 11:56 | 11 мар 2024 11:17, Анисия Иванова
10
Политолози убедени: Ротацията ще се случи
Снимка: Bulgaria ON AIR

"На тези консултации с президента няма протоколно задължение да отиде председателят на парламентарната група, защото това не е връчване на мандата, а е просто консултация. Знаем, че Борисов отказа да ходи на всякакви такива формати, наричани консултации, и каза, че ще отиде само когато вече трябва да се каже дали ще правят правителство и какво ще бъде", заяви политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

Тази сутрин започнаха консултациите на президента Румен Радев с шестте партии в Народното събрание.  Първата среща е с представителите на ГЕРБ-СДС, а лидерът на парламентарната група Бойко Борисов не присъства на нея.

Още по темата

В началото на консултативната среща президентът Радев зададе въпрос на присъстващите: "Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време?". Според политолога отговорът на този въпрос е "не".

"Те не са готови и колкото и време да им се даде, те няма да станат готови. След тези два дни консултации президентът най-вероятно ще им даде още време до края на седмицата, но от следващата седмица ще започне да връчва мандати, защото това не може да се протака дълго време", подчерта доц. Буруджиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политологът проф. Николай Найденов отбеляза сериозен проблем пред сегашното правителство, който, според него, влияе на настроенията в политическите сили.

По думите му има огън, който "гори" под краката на управляващото мнозинство и той се нарича Мартин Божанов или "Осемте джуджета".

"Никога досега в целия преходен период не е имало казус, от който би могло да се разплете до голяма степен корупцията по високите етажи на властта, включително да се стигне и до политиката. Не е имало такъв емблематичен казус и това е страхотен препъникамък, защото, ако той започне да се разплита, ще промени много неща в статуквото", каза политологът.

Вчера приключи и вторият ден на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Екипите на двете партии трябваше да договорят условията на ротацията. Все още няма официална информация за резултата от проведените срещи, които бяха проведени пред закрити врата.

"Шумът, който меморандумът предизвика, беше преди всичко, защото ДПС не фигурираше. То стана ясно по много линии и започнаха да се търсят проблеми, където ги нямаше. В крайна сметка дали е меморандум, или споразумение, идеите не са много различни. Смятам, че ще подпишат нещо, но ще се отнася за правителството. Трудно ми е да си представя, че те ще включат и регулаторите, още повече, че това би се коментирало как делят държавата", заяви проф. Найденов.

И двамата политолози са на мнение, че политическите партии ще постигнат споразумение, ротацията ще се случи и до нови предсрочни парламентарни избори няма да стигнем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Toni Ivanov Тони, заблуждаваш се: Про100 Киро и Кокорчо назначиха свои хора на възлови места - зам.министри и ръководители на дирекции в министерства и в областните управления. Може да не са опитни като управляващи, но 9+9 месеци са достатъчни за лице със средно умствено ниво да усвои работата и да прецени с кои може да работи и кои трябва да се сменят. ББ не отчита тези фактори и настойчивостта плюс агресията на ПП-ДБ, както и Галя от Козяк 16 и може да остави ГЕРБ с пръст в устата.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие, политолозите, добре си изказвате мнението, че ротацията е за предпочитане пред изборите, но не отчитате факта, че Киро-Кокорчо не стоят със скръстени ръце, а бързо внедряват свои хора на високи постове, а 18-месечен срок е достатъчен да се заемат възловите постове, включително и в съдебната власт. ББ не отчита бързо променящия се среден и висш чиновнически апарат в държавната и на областно ниво администрация. После да няма '...и плеснат с ръце, пък се прегърнат' и търсят вече недостижимото.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички сме виновни, защото трябва да се вдигнем и им строшим главите! Шиппаря, заради него падна правителството на Орешарски, а сега той диктува парада. Какво реват против Путин като те го задминаха! Сами си промениха конституциата както им е угодно и сами си решават как да си управляват. Хайде кажете ми кога в историята на Щатите, Англия, Франция... е имало такова управление като "сглобка" и то в години различни от война или след нея?На практика това е контролиран геноцид и ламптеж за още и още
5
0
 
3
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
През първите 9 месеца ППДБ "управляваха" и не направиха нищо смислено,освен калпавите им изменения в констетуцията. Коалицията ще я направят само се чудя как ще обясняват на излэганите си избиратели,как през следващите 9 месеца,когато Герб управляват,те ще правят "промяна",за да влезнат в коалиция с тях?
4
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Изобщо Не ме интересува,ЗАЩОТО нищо НЕ се ПРОМЕНЯ
3
0
 
1
 
! Отговори
Предстоящо преди 1 месец
На правителството което ще бъде съставено, ще му предстоят тежки решения.Най-злокобното ще бъде дали България ще влезе в антируската коалиция,която се организира от президента Макрон и вече е събрала ...три държави !По ирония на съдбата на България и Румъния е предоставена най-тежката частот фронта, а именно блокирането на достъпа на руската армия до Одеса !На слука, българи-юнаци ! > https://disk.yandex.ru/i/-lVTMNkm000oAw
2
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
естествено никои няма да пусне кокала ще се влачат ще се дърлят ама не пускат
1
1
 
4
 
! Отговори
Bay Hoy преди 1 месец
Като почнат да ми обясняват как се правят тези и онези работи, такива засукани лели с големи очила, все експертки, ама неясно в какво...