Политолози за ротацията: Не е ясно амбициозната програма как ще се постигне

Опозицията да прецени дали ще спечели от предсрочни избори
12 мар 2024 17:00, Анисия Иванова
32

Президентът Румен Радев протегна ръка като попита партиите в управлението дали имат нужда от време, за да съставят правителство. Днес консултациите приключиха и съвсем скоро предстои връчването на първия мандат. Какъв е изходът?

"Чухме предизборно говорене от страна на Костадинов, а по този начин се опитва да не вземе мандата. Има хипотетична възможност президентът да даде мандат за съставяне на правителство на "Възраждане". След това заяждане няма как да се случи", коментира политологът Марая Цветкова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че президентството не е мястото, на което да се карат - ситуация, каквато е имало и при предишни преговорни цикли при Радев.

Политологът Атанас Радев допълни, че от "Възраждане" не са готови да поемат управлението на държавата.

"В този момент са в подходяща ситуация да се чуят техните аргументи, защото в самия политически процес не чуваме техните позиции. Използват възможността да вдигнат топката и да се конфронтират с някого, за да бъдат в центъра на вниманието", заяви Радев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че опозицията в парламента не предлага управленска алтернатива, а ситуацията е "кучетата лаят, керванът си върви".

"В последно време се създава впечатление, че диалогът е много тежък, много труден. Отношенията в сглобката дават отражение и върху самите преговори - няма как да няма ясна политическа отговорност при разпределението на министрите, по отношение на регулаторите - не е ясно кой носи отговорността за министерства и регулатори - оставени са на самотек. Създава се безвремие, не е ясно амбициозната програма за 9 месеца как ще се постигне", допълни Атанас Радев.

Очакванията му са президентът да връчи на Мария Габриел мандата за съставяне на правителство в края на тази или началото на следващата седмица.

Според Марая Цветкова е нормално опозицията да иска да отиде на предсрочни избори.

"Не знам дали са преценили добре щетите за собствените си партии. Сглобката има премеждия в себе си, има и недоволни. Но това не означава плюс за опозицията, тя беше обезкървена, никой не я слушаше какво казва", заяви Цветкова.

Тя не е оптимист за предстоящата ротация, тъй като от ГЕРБ-СДС подчертаха, че ротацията трябва да мине през компромиси от страна на ПП-ДБ. Техните избиратели пък са категорични, че не трябва да се правят повече отстъпки.

"Избирателите трябва да преценят дали искат компромиси във властта, или искат да стоят извън парламента и да си говорят на свобода каквото си пожелаят, или да са в опозиция, но виждаме че опозицията вече ерозира. След оценката на министрите трябваше да дадат на онези, които са се справили добре картбланш да продължат работата си. Сега дълбаят в неизвестното, вместо да се стиковат в това, което имат като наличност и натрупан опит", коментира политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
Управниците от Сглобката умъртвиха и подариха трупа на България на САЩ и сега се карат за карантията която господарите им благородно и ценностно им подариха. *** история.
26
2
 
1
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейки толко сте малко,че ви събирам в малкия си джоб на дънките си Версаче:):):)
25
2
 
1
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
До27 Как ше стане като сте една шепа кАпейки?:):):)
24
1
 
2
 
! Отговори
Възраждане преди 1 месец
Време е да изметем всички ротативки, сглобки и марионетки от ГЕРБДПСППДБЛГБТИ+
23
0
 
3
 
! Отговори
Един път преди 1 месец
На тия разбирачи нещо да не им е ясно. Значи вървим в правилна посока
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1 година #Промяната в Ловеч: Кирил Петков посети площадката на завода за електромобили След 1 година - фирмата фалира, завод няма а площадката е празна
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политически клоуни
20
3
 
6
 
! Отговори
Кирил Старт-апът преди 1 месец
Фалира фирмата, която трябваше да строи завода за електроколи на Кирил Петков и се изнесе от България. Защо Кирил Петков не коментира този факт, най-малкото защото неговото правителство даде 35 млн евро от нашите пари на въпросния албански стр ъп?!
19
2
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейки утре Григор ше играе срещу Медведев?М?:):):):)За кого сме?:))?)
18
5
 
4
 
! Отговори
Къци Копейкин преди 1 месец
Не стига, че партийката ми се разпада, ами взех че се скарах с Румен Радев. Края на партийката ми е доста близо. Ще ставам Ютубар;
17
1
 
5
 
! Отговори
Хахахха преди 1 месец
Мишо Костадинов от Информационно Обслужване каза в телевизора, че Възраждане вече е втора политическа сила. ХАХАХХАХААХА тия хора що не си пият лекарствата бе?!
16
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахахаааа, Копейката сам си го вкара :)))))) Като знаем Рюндю какъв мepзaвeц е, сега и тях ще ги захапе :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не може да ви даде, това което аз мога да обещая. И навиниците в територята лапват като шарани на поредната доза щедри обещания. И така кевана вече 35г си върви. А населението оглпява със страшна сила, не помни дори 9м назад какво го лъгаха!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре да има ротация отколкото пак милиони левове за избори със същия резултат служебни правителства ала бала.Ако има избори пак ще е същото статуково залагам 1000 долара
13
2
 
5
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Ротациятъ: Стани, че да седна, ве, че и аз да си хапна от държавнатъ Баницъ!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ нямат 51 % и трябва избори. Купуват др. партии и се опитват да останат
11
2
 
8
 
! Отговори
До обобщя преди 1 месец
25% гласуваха за Герб за да не управлява ППДБ, другите 25% гласуваха за ППДБ да те управлява Герб и сега като управляват ГербППДБ 50% от гласувалите са измамени и прецакани!!
10
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Бьлгарина си заслужава сьдбата щом гласува за тези или бра гьби по изборитеДано му осигурят поне още милион -хрантутници освен досегашните да издьржа
9
2
 
4
 
! Отговори
Ицо-Ротативка ППДБ преди 1 месец
аз го Измислих тоя Термит, щото от Малък Играя на Ротативките, но най-сетне гепих парите!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нова сглоПка , нов капан !Нов бардак със стари к.. ви !