Раздор в коалицията за професорските заплати, ПП- ДБ: Взривяват бюджета!

Възнагражденията на преподавателите ще са обвързани със средната заплата
45
Раздор в коалицията за професорските заплати, ПП- ДБ: Взривяват бюджета!
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ и ПП-ДБ се разминаха в позициите си относно това кога трябва да се увеличат заплатите на преподавателите в държавните висши училища, както и в стипендиите на докторантите.

От ГЕРБ настояваха това да стане още през тази година, а от ПП-ДБ поискаха увеличението да е от 1 януари следващата година, за да може нужните средства да бъдат заложени в бюджета, като спорът в пленарната зала относно промените в Закона за висшето образование на второ четене продължи над четири часа.

В крайна сметка предложението на ПП-ДБ беше отхвърлено, така че заплатите в университетите ще се увеличат след месец .

Според министъра на образованието в оставка Галин Цоков обвързването със средната работна заплата ще повиши качеството на преподаването и на научните изследвания, защото дава предвидимост.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ коментира, че заплатите трябва да се повишат, но въпросът е откъде ще дойдат тези 206 милиона лева през март, за да стане доброто намерение реалност.

"Дават се пари на калпак, а не за качество. Кой определи, че това е справедливият размер за увеличение", каза той и настоя, че увеличението трябва да стане факт с бюджета за следващата година, а не за тази.

Борислав Гуцанов от БСП го репликира с въпроса какви анализи са имали управляващите, когато са одобрили поредната помощ за Украйна.

"Значи за тях може, а за висшето образование не може", скочи той.

Според Искрен Митев от ПП-ДБ, ако след месец се увеличат заплатите, това ще взриви бюджета и България няма да успее да отговори на изискванията за еврозоната.

Манол Пейков от ПП-ДБ посочи, че е редно да има ръст на възнагражденията от следващата година. Той призна, че от 27 години живее с преподавател.

„До преди две години съпругата ми имаше заплата по-ниска от тези в средните училища. Но има ред как трябва да се случат тези неща. Консенсус имаме, че това трябва да се случи, но нямаме консенсус откога да се случи“, настоя Пейков.

"В момента, в който разбутаме този бюджет, нещо някъде ще пострада", предупреди той.

Мехида Хамза от ДПС отсече, че ако се спазваше стратегията за развитието на висшето образование, нямаше да се стигне дотук.

"С днешното решение на МС да отпаднат таксите за студентите държавна поръчка, това значи разбутване на бюджета и няма нужда от обвиненията ви тук", коментира тя.

Левият Румен Гечев посочи, че с увеличаването на заплатите, възнагражденията на преподавателите и изследователите ще се приближат поне малко до европейските стандарти.

С промените в закона средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища няма да е по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

Стипендиите на докторантите ще са в размер не по-нисък от 125 % от минималната работна заплата за страната.

Минималната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се определя ежегодно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Валери преди 1 месец
Видно е, че ПП-ДБ не могат да се справят с разпределението на бюджета. Иначе е много лесно да се правят празни обещания.
41
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 1 месец
Тая сглобка вече се разпада по шевовете
40
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Много приказват, нищо не работят
39
0
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 1 месец
За. Какво. Образование. Говорим. Отиваш. Във. Смешното. Във. Варна. Във. Окр. Болница. Млади. Лекари. Току. Що. Завършили. Немогат. Да. Ти. Вземат. Кръв. И. Да. Ти. Направят. Кардиограма. Направете. Си. Сметка. За. Какво. Става. Въпрос
38
0
 
3
 
! Отговори
Наска преди 1 месец
айде стига с тези заплати вече. Не са само учителите хора!
37
0
 
0
 
! Отговори
Йоана преди 1 месец
ПП-ДБ искат все да са навъпреки, ейййй.
36
0
 
2
 
! Отговори
Каква комбинация преди 1 месец
Най ме кефи тази катедра - Катедра "Езиково обучение и спорт" на ИУ Варна. Голяма комбинативност! Не е ли?
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В повечето държави има толкова висши училища, колкото милиона е населението. Ние сме малко над 6 милиона, от които една значителна част са в чужбина. Тук сме около 5 милиона, 1/4 от които са в пенсионна възраст, но ВУЗ-овете са 52 или 53. Значи десеторно повече, отколкото е нормално. И ще откъснат от залъка на народа сума ти пари, за да обгрижват калинките, абонирани там за заплати!
34
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Икономисти, прависти, политолози, социолози, психолози, стоматолози(заради многото пари) фраш! И защо ? Има ли България нужда от толкова. Вкарване на платеното обучение направи от пълни некадърници, но с парите на тате *** и Пульо висшисти, което е престъпление за медицинските специалности.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Университетите да получават процент от парата и патентите разработени в тях от тези преподаватели. Да гонят калпатвире студенти и да си създадат световно име. Така ще могат да се сомоиздържат, като конкурентите си о другите държави.
32
0
 
6
 
! Отговори
Обединение трябва преди 1 месец
Обединете ги тези университети. Примерно, обединете ги във Варна. Един ректор стига. Няма нужда от тази раздута администрация, която чака да стане четири и половина да си тръгне - много секретарки, офисчета, службички.От университета, който е с най-добри пазарни показатели да се избере ректор, който да управлява и останалите. Ще се спестят пари за повишаване доходите на преподавателите.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът с професорите е в това, че повече са червенушки, а в главите им е тотален болшевизъм!
30
0
 
5
 
! Отговори
от село преди 1 месец
Синковеца е студент 3-ти курс в ..; пълна трагедия, никаква посещаемост, поне малко, ама малко да посещава лекции и упражнения! Купони, хапки, пийки, нищоправене по цяла седмица, а от друга страна постоянно ни се обажда да му изпратим "едни къси!". Направи луди бързи кредити, но вече и аз не съм в състояние да му ги изплащам, нито се наемам вече - просто в скоро време ще го лиша да ме наследява. Като студент, аз като негов баща нищо будно не виждам в него, освен бохемския му живот. Не издържам
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18 --- По света на 1 милион човека се пада един университет, у нас на 6 милиона - 53 висши училища! Пък и да им повишат заплатите двойно и тройно!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки втори в тази държава е дървен философ. Колко са професорите? Явно са много и счупиха клона.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Защо?/22/ Ти ела в БАН, поработи там една година и после се опитай да отговориш на въпроса какво работят и изобщо работят ли нещо половината от назначените там, а що се отнася до другата половина - какъв е келепирът на народ и държава от това, че ги хрантути?
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А качеството на преподаване, както и качествата на научните разработки с какво ще бъдат обвързани? С критериите "наше момче или момиче"?
25
0
 
13
 
! Отговори
Питащ преди 1 месец
Да се спре с глупостта : Парите да следват студента и оттам стремежа за увеличаване на приема, откриване на какви ли не специалности! В УНСС и СУ само ветеринарни и военно морски специалности няма. Икономисти в Свищов, СУ,, Русе, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, НБИ. Прависти, социолози, политолози , психолози и др. във всички ВУЗ-а. И за какво? Има ли България нужда от хиляди, хиляди ненужни специалности?
24
3
 
4
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 месец
Да, тук ГЕРБ ще си поправят онази огромна грешка, която допуснаха с вдигането заплатите на даскалята, които бидоха изравнени с тези на университетските преподаватели, а едно е средното, друго е висшето образование. Даскалята се създават във ВУЗ;))) Според мене, заплатите на преподавателите във ВУЗ трябва да скочат поне 5-6 пъти от сегашните. И това трябваше да стане поне 10 години по-рано. Тук закъснението е огромно.
23
1
 
8
 
! Отговори
Професор преди 1 месец
"...обвързването със средната работна заплата ще повиши качеството на преподаването и на научните изследвания..." Смешки. За какво да се мъча да правя научни изследвания и да повишавам качеството на обучение, след като заплатата ми няма да зависи от моята активност, а от това колко изкарват всички работници в България? На някои хора им е доста трудно да мислят, при това са или са били министри.