НС пусна изграждането на 2 блока на АЕЦ-Козлодуй от "Уестингхаус"

Построяването на новите мощности се очаква да струва общо до 14 милиарда евро
Обновена: 14 мар 2024 11:50 | 14 мар 2024 11:48, Камелия Цветанова
224
НС пусна изграждането на 2 блока на АЕЦ-Козлодуй от "Уестингхаус"
Снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ-Козлодуй.

България и САЩ подписаха през февруари споразумението за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“.

От българска страна договорът беше подписан от министъра на енергетиката, сега вече в оставка, Румен Радев, а от американска - от Андрю Лайт, който е помощник-секретар в Министерството на енергетиката на САЩ.

Тогава Радев каза, че цената на тока от бъдещите VII и VIII на АЕЦ "Козлодуй" няма да надхвърли 65 евро за мегаватчас, а построяването на новите мощности се очаква да струва общо до 14 милиарда евро.

Колко точно ще струват двата блока на АЕЦ би трябвало да стане ясно в края на март от доклада, който ще изготви американската компания "Уестингхаус", с чиито реактори ще работят бъдещите мощности.

"Ние гледаме на блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй" като на държавен проект с наше държавно участие, със самоучастие, което да е в диапазон 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме готови да обезпечим със съответните държавни гаранции", каза тогава Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
1
 
! Отговори
Топчо преди 1 месец
Много сме прецакани. Руснаците да не се бавят и да идват. Ще помагаме с каквото можем.
165
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните ебахаМамата на българите ,на Енергетиката ,на България .Шарлатаните ще бягат на островите и ги боли фара за българите .
164
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ок, сега да видим ... Затаваряме ТЕЦ-овете, 51 000 души остават без работа, но защото не е в София, предполагам, че на никого не му пука. До тук ясно. После ще почнем да правим АЕЦ, евентуално 2033-4-5-а мооооже би, ще е готов, а може и да не е готов. Межудвременно, ще ставаме индуситрална старна, ама ще имам дупка от 10 години, без ток, с ОЩЕ по-висока емиграция и накрая няма да има хора... Само АЗ ЛИ ВИЖДАМ, проблеми с този план. И дори не сме заговорили за цената ...
163
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
А подарихме на хохлите два реактора с фокаьано качество, на ви пплгдб+ сега ;) !!!!
162
1
 
13
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Да не вземе да ни излезе 35-45 Милиардъ доларъ с двата реакторъ, че то тогава по-добре без тях!!! Турците строят руска АЕЦ с четири ядрени реактора за 20 Милиарда долара и жизнен цикъл на всеки от реакторите - 60 години!!!
161
1
 
17
 
! Отговори
Посолството : преди 1 месец
Доволни сме! Най-послушните марионетки са нашите! Заслужават си грантовете!
160
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука вече парламента трябваше да е в пламъци , ако бяхме по обединени
159
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдбата на реакторите като на F-16 ли ще е? И кой ще плаща тези 14 милиарда евро?
158
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам само да знам как така данъкоплатеца купува нещо, а после продукта който данъкоплатеца е купил не го получава данъкоплатеца. Значи ние купуваме реактори, плащаме строеж, плащаме поддръжка и експлоатация. Тока се продава на борсови цени и ни дерат кожата. А за чий го купуваме това. Ако ще е на Борсови цени не ни трябва да строим нищо и само да внасяме. Ако ще строим НЯМА да е на борсови цени. Иначе къде ни е далаверата? Къде е ползата за обществото от тая 14 млрд инвестиция?
157
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО В БГ :Винаги печели американска фирма , за каквото и да било , в Бг !
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще получим , ПОНЕ ЧЕРТЕЖИТЕ ?
155
1
 
8
 
! Отговори
Колосален обир преди 1 месец
Това се случи. А обраните сме ние.
154
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви диви седесарски викове бяха за рентабилността и цената на АЕЦ Белене. Сега при в пъти по-висока цена, се разсейват и мълчат.
153
3
 
31
 
! Отговори
ТРИ ВЪПРОСА преди 1 месец
1. Какво ще правим с отработеното ядрено гориво? Росатом си го прибира, Уестингхаус - не? 2. Каква ще бъде себестойността на киловат от тази АЕЦ? 3. СИГУРНОСТТА на съоръженоето и надежността на изпълнителя - Уестингхаус е известен с няколко фалита и прехвърляне на собствеността; Надежността на реакторите на какво ниво е?
152
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управниците ни, уморени от денонощното целуване на USA господарите си отзад, продължават с всичка сила да ни набутват с заробващата сделка с три пъти фалиралата фирма Уестингхаус. Но всички ние и дори внуците ни ще плащаме за тази афера поне още 30 г.
151
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белене беше оплювана от центаджиите като скъпа за 6 милиарда евро. Чуваме вече същите центаджии да хвалят Уестингхаус като "голяма инвестиция". Опорката им ще е, че Уестингхаус блоковете ще са четири пъти по-голяма инвестиция от Белене. За всяка лъжа и манипулация си намират подходящи лъжливи думички за пред медиите. Няма да чуем от центаджиите, че Уестингхаус е скъпа. Никога.
150
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички Уранови Реактори, замърсяващи с радиационни отпадъци земята, и всички Въглишни, Газови, Петролни пушилещни производители на електрична енергии си отиват на бунището на изторията..... Идват нови ТЕХНОЛОГИИ, за които човечесвото е работило УМСТВЕНО С РАЗУМ за да спаси ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ от Радиоактивни и Пушилчести технологии...
149
0
 
11
 
! Отговори
До 116 от ЮАР преди 1 месец
До от ЮАР Верно че си от Юар. Там данят е 25 часа, а нощта -1 час. Затова там произвеждате слънчева енергия даже и нощем, а не плащате денем, за да ви я купува някой. Ъхъ!
148
1
 
34
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Купени политици могат много неща
147
2
 
29
 
! Отговори
7 преди 1 месец
Запазете си я тази статия, за да може след 15 години да си я преглеждате с носталгия, докато още чакаме да "пуснат" блоковете...