Габриел: Българските моряци от кораба "Руен" са освободени, в добро здраве са

Екипажът е освободен с помощта на индийските военноморски сили
16 мар 2024 20:35, Анисия Иванова
91
Габриел: Българските моряци от кораба "Руен" са освободени, в добро здраве са
Снимка: БГНЕС

Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", в който са и седем българи, е освободен днес, с помощта на индийските военноморски сили. Това съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, цитирана от Министерството на външните работи (МВнР).

Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България, посочват от ведомството.

Още по темата

Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски гражданин на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. МВнР е в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори и се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж.

Днес в МВнР бе повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа, пишат от МВнР.

По-рано днес военен кораб на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения товарен кораб "Руен" и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, съобщи говорител на индийските военноморски сили, цитиран от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Погледът на теле е олицетворение на цяла една фалирала, бедна, мизерна, разграбена, корумпирана, зависима и безучастна страна.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с гаранция го е разбрала от медиите. Какво ся хвали, все едно индийския посланник й се я обадил да й каже. Некой за нищо не я бръсне. Единствено в ЕС може да се снима с хората, които я използват като.........
70
0
 
9
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 месец
А защо Скумрия Гаргамел си присвоява освобождението на нашите моряци ??? Индийци са освободителите , докато Гаргамел си е бъркала в носа и е ходила по софри с псевдоакадемика Сапунков.
69
0
 
4
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
Добре че Индия е имала СВОИ причини да го направи, иначе ...
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много дълбок поглед има Копейкин. Близнак на Чикатило.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяко добро дело за България - бомба в ядрото на копейките.
66
2
 
2
 
! Отговори
ШОФЬОРИТЕ преди 1 месец
Когато помакинята стане премиерка дали ще ходи с ШАЛВАРИ. Българите я чакаме да си ги събуе. Така е с тези, които са се хванали с политиката. МЕН ТАКИВА НЕЩА ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ. ЗНАМ, както и ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ЦВЕТЕЛИН КОЧЕВ И ДРАГО ДРАГОМАНСКИ, да не се плашим от нищо. Ами ЦЯЛА ДА Е БЪЛГАРИЯТА НИ. Те също са от най-елитните и специалните им части на тези от УБО. Аз просто им бях ЕФРЕЙТОР. Но пък сме си ПРИЯТЕЛИ ОТ ДВЕТЕ Г. ЗАЕДНО. ДЖИМАРКАТА АМИ. СТАРШИНКА СИ НИ БЕШЕ.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имахме президент на място, мижави партийки като Възраждане щяха отдавна да са извън закона.Но на Резидента така му отърва. Той използва първо Нинова и я срита. После направи същото с харвардците. Сега ще се избърше с малллоумните възрожденци и ще ги прати в талаша. Разделяй и владей. Заради един кораб се сбиха форумците, не очаквай да искат добруването на държавата. Девизът на опозицията е "Искам държавата да е добре само с мен начело. Инак - не!
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много му разбира кратууната на българина от дипломация. Според едноклетъчните коментатори сигурно е трябвало Габриел да прати български кораб да ги освобождава))). Има нещо, което се нарича "международно морско право" и в подобни ситуации се спазват инструкциите, вписани там. Няма значение от каква националност е освобождаващият флот. Стига да е подписал тези спогодби. Пък любимата ви Еритрея си няма флот де. Възрожденците мразят властта и родината си. Те искат анархофашизъм, плюват като Цомчо
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хиляди благодарности на Индия, а Жирафката да не си приписва заслуги..безполезно същество .както и 240 т улупи в парла Мента
61
6
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Прочетох последните десетина коментара и съм втрещен колко мал.ом-ни-ци има у нас.Защо мразите държавата си, ДВМ ?
60
3
 
13
 
! Отговори
БМФ преди 1 месец
Индийците освободиха и взеха моряците на своя кораб, а "РУЕН се проверява за наличие на незаконни оръжия, боеприпаси и контрабанда."
59
5
 
10
 
! Отговори
Скумрия Гаргамел преди 1 месец
само ви казвам какво ни казаха, нищо не знаем и не сме направили по случая, добре че случайно индийците освободиха нашите моряци, че иначе още незнам си колко години щяхме да правим нищо и да не знаем нищо за тях...
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
срам и резил, друга държава да освобождава наши граждани от плен, а нашите извикали разбираш ли техния посланик да настояват другата държава да запази здравето и живота на нашите при спец акцията... защо плащаме данъци питам?!? какво получаваме насреща?!? едно нищо!!! получаваме единствено правото да ни крадат собствените ни политици...
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очите са прозорец към душата на човека. В тия има само бездна и пустош.
56
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая има същия празен безумен поглед като денкоф
55
6
 
20
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
Браво Габриел, благодарение на твоите усилия и тези на великото ни МВнР след много преговори и безупречна политика успяхте. Хахахахахахахахахахахаха. Сме..ш.ни..ци по не се показвайте. Пълно безхаберие Срам
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!
53
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След тримесечно клатене на краката от страна на държавата, друга държава свърши работата.