Горанов: Дали в понеделник ще има изпълнен мандат, ми е трудно да отговоря

Асен Василев е забъркал достатъчно каши, които още не сте видели, смята той
16 мар 2024 22:03, Анисия Иванова
68

Броени часове остават до отговора на най-важния въпрос на политическата сцена - ще има ли ротация и кабинет "Габриел". И тези страсти на фона на един от най-тъжните дни за българите - когато се разделихме с патриарх Неофит.

"Ние можем да имаме цел да се докоснем до висотата на предводителя на православната църква дядо Неофит, това е трудно постижимо. Той цял живот е посветил на приближаването си до Господ, ние сме доста по-грешни. Всички идеи, които искаше да налага на миряните по времето на земния си престой, трябва да бъдат чути и припомняни. Разбира се, всеки ги пречупва през собствените си възприятия", каза бившият финансов министър Владислав Горанов в студиото на "Опорни хора".

Той коментира, че въпреки близкия момент до връчването на мандата от президента степента на недоверие между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се запазва на нивото, на което е била преди тези преговори.

"Представях си, че може да стане много по-лесно. Опитът за провокации от двете страни води до това, че ако ме питате дали в понеделник ще има изпълнен мандат, или не, ми е трудно да отговоря. Сигурно е едно: заявките на лидера на ГЕРБ, че ако не се разберат в понеделник, се отива на избори, ми се струват резонни и се отива на избори", заяви Горанов.

Според него ще бъде огромна грешка, ако ГЕРБ допусне правителство да се състави отново с втория мандат: "Комуникацията Петков - Нинова е жива и имат идеята в подходящ момент да забият нож в гърба на ГЕРБ, когато им се наложи".

Пред Bulgaria ON AIR бившият финансов министър подчерта, че ДПС е легализирано повече от 30 г., то е мост за преодоляване на етническото напрежение и никой не поставя под въпрос възможността и правото на ДПС да съществува.

"Ние не сме стояли в скута на никого. Факт е, че ДПС беше ключът към промяната на Конституцията по начина, по който си я представяше Христо Иванов. Големият проблем на съдебната реформа ще бъде, когато се случи, много бързо ще проличи, че промените са идеологически несъстоятелни", коментира още Владислав Горанов.

Гостът оцени като слабо управлението през предходните 9 месеца. А оценките на МВФ са показали неща, които отдавна се говорят.

"България не се движи в правилна траектория. Асен Василев добре властово уплътнява позицията на финансов министър, даже доста я надскача. Политиката, която води, е в грешна посока и това все по-отчетливо се усеща от бизнеса. Най-неприятният извод е, че с неговата политика на раздут бюджет помпа инфлацията. Това ни отдалечава от приемането на еврото, хората номинално изглежда че богатеят, а с номинационния данък не могат да планират потреблението си и всъщност обедняват", смята бившият финансов министър.

Във връзка с персоналния състав на кабинета "Габриел", Горанов не успя да даде категоричен отговор дали е по-добре Асен Василев да остане, или да бъде сменен.

"Той е забъркал достатъчно каши, които още не сте видели. Ако сега напусне правителството, може да намери аргумент да се оправдае, че не са се случили по негово време. Ще го видим, когато опрем до либерализацията на електроенергията за бита от лятото - ще се разбере, че Фондът за енергийна сигурност е изпразнен. Рисковите играчи играят на къси позиции, защото дългосрочно, когато правиш глупости, си проличават. Да си остане, за да мине теста на собствените си капани, които е заложил, има и добра страна", на мнение е Горанов.

Той очаква, ако се стигне до предсрочни избори, много от привържениците на ПП-ДБ да продължат да ги подкрепят, но ако кризите, които предизвикват се материализират, "хората ще осъзнаят, че Кирил Петков и Асен Василев са вредни".

"Ротацията щеше да е едно техническо упражнение, ако не бяха решили, че на Ники му се пътува и не бяха подменили първоначалната договорка кой да бъде външен министър и кой - вицепремиер. Политическата криза от 2020 г. още не е свършила, Минаването през едни избори, политическото кръвопускане ще бъде оздравяващо за политическата система", убеден е Владислав Горанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Вьзмутен Ще стане, но когато хората от ПП-ДБ върнат парите на Божков, с които ги спонсорираше!
59
0
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 1 месец
До Peep Магнитски, та Магнитски, той и Васил Божков е в този списък, но това не му пречеше да му ползвате парите за плащане на протестите и на протестиращите през 2020 г. Да не говорим, че Горанов беше вкаран по политически причини в списъка, ако списъка е реален, то 1/2 он американските политици са за него!
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който за кръвчица говори, кръвчица го достига!! Дай боже!!
57
2
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Връщай парите в бюджетаБезсрамник -60 милиона дьлжиш
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ме изненадват част от коментарите по-долу! Реалността е, че ПП е продукт на амбициите на явно правилно отхвърлени от ГЕРБ, нямат други идеи, виждания, политики освен отхвърлянето на ГЕРБ и Борисов! Борисов особено ги дразни защото въпреки масовото внушение за ниския му потенциал хората от ПП-ДБ осъзнават, че не са в състояние да бъдат на висотата на държавника Борисов!
55
3
 
10
 
! Отговори
Peep преди 1 месец
Горанов е санкциониран от САЩ по Магнитски. Т.е. е кккрадецц на едро. Точно неговото експертно мнение ли трябва да четем??? А???
54
2
 
8
 
! Отговори
Вихрогон преди 1 месец
Горанов трябва да е в затвора, а не в ТВ студио! Само по фактите които изнесе Божков и никой не провери: Комисията по хазарта, камерите в Министерство на финансите, снимки с Шиши, Апартамента в който живее... Не че ПП-ДБ са цвете, но точно този да дава акъл?!? Странно е и че медиите го канята в качеството на анализатор? По делата им ще ги познаете.
53
4
 
2
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До Истината Няма грам истина в казаното от теб. При Борисов дълги години имаше дефлация и икономически "експерти" ни обясняваха колко вредно било това.
52
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
При ГЕРБ с Бойко Борисов и Горанов, инфлацията в България беше най-висока сред държавите в ЕС, а след падането на Борисов сме на 3, 4 и 5 място по инфлация в ЕС. Ако ГЕРБ още бяха на власт, сега цените щяха да са много по-високи, а доходите много по-ниски.
51
2
 
11
 
! Отговори
До 56 преди 1 месец
Горанов не "бивш министър на финансите", а куриер за пълнене на чекмеджето.
50
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
По-висока инфлация имаше в целия ЕС и не е заслуга на Бойко Борисов и ГЕРБ, че инфлацията в ЕС беше ниска до 2021 година. Заслуга е на следващите след ГЕРБ, че не допуснаха инфлацията в България да е двойно по-висока от средната за ЕС, както беше при ГЕРБ.
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горанов мин на финансите на ГЕРБ- НСИ калкулатор инфлация януари 2015г/януари 2017г- 1.4%- това за две години а юмрукови докараха до 27.7% инфлация пак за две години- справка НСИ калкулатор инфлация април2021г/април 2022г- когато фактите говорят и могат да бъдат проверени опорките и наративите бледнеят.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи при тия от ГЕРБ дето винаги лъжели инфлация 0.1%, а сега НСИ калкулатор април 2021г април 2022 кога баба ви НИНОВА беше мин на икономиката инфлация 14.4%- само за една година- мерси ама червените бандити никога до управлението на държавата- още помним Румен Гечев- инфлация над 2000%
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
51- НСИ калкулатор инфлация- 2020г инфлация в най жестоката КОВИД епидемия и юмрукови протести- 0.1% справка с подадената посока- това при ГЕРБ.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влади,да не се готви,за финансов министър.
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, което Горанов го надроби като финансов министър, поне 20 години ще го поправяме.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ винаги лъже. Инфлацията в България не я помпаме ние щом по-голяма инфлация има в целия ЕС. В България инфлацията винаги е била по-висока от средната в ЕС, при ГЕРБ беше почти двойно по-висока, след ГЕРБ с 30-50% по-висока от средната за ЕС.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти отговори на другия важен въпрос-защо ти поддриха магнитни наколенк ? Крадлива мутра.
42
1
 
11
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Ама тоя ли умник ще ми го давате да коментира финанси,де я забърка такава каша,че никой не разбра кой я изяде...пари дойдоха,пари изчезнаха...целият им курс на ГЕРГ беше с девиза ,,КРАДИ КОЛКО МОЖЕШ И БЕГАЙ ДОКА НЯКОЙ НЕ ТЕ Е ВИДЯЛ''..а да сте видели нещо...???.........всеки мълчи щто е ял от баницата ,а някой се и задавиха!!!СРАМОТА !!!
41
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
аз ще ти кажа щом на тебе ти е трудно ще има кабинет всичко в името на кокаласега доволен ли си