Предсрочните избори - нежелана опция, 40% от българите искат ротация на премиерите

Едва около 20 на сто са за бърз вот сега
292
Предсрочните избори - нежелана опция, 40% от българите искат ротация на премиерите
Снимка: БГНЕС

Обществените очаквания не са в посока предсрочни избори, те са нежеланата опция.

Това каза пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова и подчерта, че най-големият дял - 40% от анкетираните в последното проучване на агенцията заявяват, че биха предпочели и смятат, че най-доброто към този момент е да се осъществи ротацията, а едва около 20 на сто са за бързи предсрочни избори.

"Сигналите, които идват от преговарящите страни, са, че правителството ще продължи да действа в ротационния си вариант и с някои съществени промени, които предстои да излязат на сцената", коментира тя.

Боряна Димитрова подчерта, че при предсрочни избори ГЕРБ-СДС са в по-печеливша позиция, което им даде самочувствието на по-острия тон и на поставяне на условия в преговорите.

"При национални избори, дори и да са 2 в1 с европейските, но там, където фокусът ще е върху националната проблематика, позициите на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ са около 5 - 5,5% по-високи, според проучването на "Алфа рисърч", уточни тя и добави, че в преговорите и двете страни се опитват да отвоюват максимално добри позиции за себе си.

По думите на Димитрова ДПС не присъства с "познатото шумно поведение" на Делян Пеевски в медиите в периода на преговорите за ротацията, но не е незаобиколим фактор, защото решенията и оттук нататък ще влияят, тъй като има решения, които ще изискват мнозинство с 2/3 от гласовете в парламента.

Липсата на естествени съюзници в Народното събрание е големият проблем на ПП-ДБ, изтъкна тя и коментира:
"Те се опитват да го решават, включително и с изваждането на БСП от ИТН и "Възраждане", но нямат ходове как да наложат някаква цел, която са си поставили. Искат да поставят друг принцип, ясни механизми за регулаторите, но трябва да имат и инструментите, с които да ги наложат. Ако нямат инструментите, с които да наложат, този силно заявен принцип увисва във въздуха. Изваждането на БСП извън скоба е начин за намаляване на тежестта на ДПС, когато се искат мнозинства от 2/3".

"Когато нямаш решение, прибягваш да най-лесното и най-вредното, каквито са тези емоционални пренатягания по темата с мигрантите, проблеми, които могат потенциално да съществуват", каза ще социологът от "Алфа рисърч".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Искат диктатура хората и милярди заеми да текьт кьм тях като зеленкоИ той отмени изборите в украйна
111
2
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 2 месеца
И кой сега е в изолация?
110
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
За съжаление в последните няколко десетилетия от един горд народ ни превърнаха в беззъб народ, който отново е на принципа "преклонена глава, сабя не я сече". Жалко за нашите деди, които са се борили за независима България. Сега вече се вижда, че сме готови на всичко, само и само да не стане по-зле. Като онзи виц .. карали двама българи към бесилото и за момент останали без охрана. Единия вика на другия - да вземем да избягаме .. а другия "абе хубаво, ама да не вземе да стане по-зле".
109
1
 
5
 
! Отговори
До 114 преди 2 месеца
Борисов не беше свален. Изкара си пълен трети мандат въпреки платените протести и въстания. Дори палеха със слама полицаите. Имаше палатки на Орлов мост, пред Ректората и пред МС. Даже Манолова беше разпънала една палатка за шесте майки на деца с увреждания. Всяка вечер до шадравана се събираха, за да викат Бойкоооо...мутроооо. След това тръгваха на поход до Посолството или до Орлов мост. Всичко беше режисирано,но кабинета оцеля. След това същите от протеста прегърнаха Борисов, за да управляват.
108
1
 
5
 
! Отговори
Декомунизация преди 2 месеца
И де фатманизация на България сега!
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво като има избори пак алабала с президента с мадуровските машини с купуване на депутати с кодовете и какво като има избори
106
5
 
3
 
! Отговори
Преди беше много зле преди 2 месеца
Сега е по две
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 3 год едни протестиращи наети от божковистите от промените от отровите от юмруците свалиха легитимно българско правителство
104
1
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Ние сме диктатура, няма избори! А вижте Русия, демокрация, избори има, е нищо че е за един! Избори са!
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
60% да се кланят пред 40% ли е по желано бе мисирке ?
102
2
 
4
 
! Отговори
До долния преди 2 месеца
Май забравяш, че има 60% негласували. Ако те изляват, досегашните проценти на менташката некоалиция ще се стопят.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тогава няма смисал и от конституция. Щом избори са ненужни и ротация ще върши работа. Вместо да харчат милярди за ВНС и КС за какво са и избори. И без това малко гласуват. Вече е демокрация и няма нужда от избори. Едни знаещи ще гласуват само за да се смени ротацията.
100
0
 
10
 
! Отговори
Хора преди 2 месеца
Това е опасен фейк водещ към диктатура на мутрите.
99
0
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 2 месеца
Ти само заглавието ли четеш? Трудно ли ти е да прочетеш цялата статия? Там пише!
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тази статия, така написана и с това бавноразвиващо се заглавие, трябва да ме убеди, че българския народ иска сглобката да продължи да си безчинства? МЕРСИ!
97
1
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 2 месеца
Онези, които бяха на платените протести в края на управлението на правителството на Борисов 3, сега управляват с Борисов и благодарение на Борисов, тъй като протестърите загубиха изборите и Бойко им даде мандата. Сега дали е дал мандата защото са го натиснали американците да направи кабинет на всяка цена или е дал мандата на ПЕПЕДЕБЕ, за да ги закопае, тепърва ще видим. Но протестите бяха с тарифи. 150 лв.се даваха на протестиращ със знаме, 500 лева на протестиращ мятащ бомбички на 2.09.2020г.
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма такова нещо като ротация, това е незаконно, в конституцията ясно си пише срок на мандата! Не може да има 5 дена този, 5 дена онзи, ама и 3 дена бай генчо и 4 дена бай пешо, 7 дена ивана и 8 дена местан. Мандата не се дели на проценти, нито на дни или на врътки и на сглобки! Никъде го няма това!
95
1
 
7
 
! Отговори
Диктатура преди 2 месеца
Политиците през продажни медии и социолози се опитват да и накарат да не гласуваме и те вечно да са на власт и да грабят.
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ББ и ГЕРБ са диви популисти и винаги са търсели на хляба мекото поне за техните хора. Разбира се далеч са от праволинейните комунисти и копейки, но ако трябва ще станат путинисти, ако се наложи тръмписти. Изобщо от където духа вятъра.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста слабо заглавие. 40% искали. А другите кво искат? Те колко % са?