“Домовата книга” на Радев – кой може да стане служебен премиер?

Почти всички от кратката листа обаче са свързани с ГЕРБ
20 мар 2024 10:00, Петър Бойчев
17
“Домовата книга” на Радев – кой може да стане служебен премиер?
Снимка БГНЕС

“Ще карам поред, по домовата книга” - така преди две седмици президентът Румен Радев обясни как ще избере служебен премиер, стигне ли се дотам. Което изглежда все по-близко след хода на ГЕРБ да предложат кабинет “Габриел” с имена, които не са договорени с ПП-ДБ, пише "24 часа".

Според промените в конституцията, приети в края на миналата година, президентът вече има списък, от който да избира служебен премиер, като листата е от едва 10 души. Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателят или зам.-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместник.

“С поправките в конституцията не е ясно кой ще носи отговорност при евентуално служебно правителство. Аз имам ограничена възможност да избера министър-председател. Той от своя страна трябва да избере министри, а аз с моя подпис, с мой указ формално, юридически, да поема отговорност за тях, без да ги познавам”, описа ситуацията самият Радев в началото на месеца.

Президентът подчерта, че не може да бъде принуден да подпише указ за назначаване на служебно правителство, ако не е съгласен със състава му, но даде да се разбере, че едва ли би прибегнал до такъв ход, защото “отиваме в хипотезата на една дълбока парламентарна и конституционна криза, от която никой няма интерес”.

Ето хората, от които Радев ще трябва да избира за служебен премиер:

1. Председател на Народното събрание в момента е Росен Желязков. Той е едно от знаковите лица на ГЕРБ, а името му е в проектосъстава на кабинета на Мария Габриел като за министър на иновациите.

2. Димитър Радев е управител на Българската народна банка от 15 юли 2015 г. - избран след номинация от ГЕРБ и Реформаторския блок. По предложение отново на ГЕРБ беше преизбран от настоящия парламент за втори 6-годишен мандат през юли 2023 г.

Oт 1992 дo 2001 г. e зaм.-миниcтъp нa финaнcитe в 6 пopeдни пpaвитeлcтвa с ресор дъpжaвeн бюджeт и дъpжaвни paзxoди, след това 14 г. работи в MВФ.

Подуправители на БНБ са:

3. Андрей Гюров от “Продължаваме промяната”, който в предишните събрания беше шеф на депутатите на ПП.

4. Петър Чобанов от ДПС, дългогодишен депутат и министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.

5. Радослав Миленков е работил в Европейската централна банка, а преди да влезе в БНБ, бе председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (включително при фалита на КТБ). Избран през 2019 г. по време на третия кабинет на Борисов.

6. Председател на Сметната палата е Димитър Главчев, дългогодишен депутат от ГЕРБ и председател на 44-ото народно събрание.

Заместниците му в Сметната палата са:

7. Горица Грънчарова - Кожарева, която работи в институцията от 2005 г.

8. Тошко Тодоров е бил зам.-шеф на НАП по време на първото правителство на ГЕРБ, след това е главен експерт и оперативен помощник на главния секретар на МВР Калин Георгиев.

9. Омбудсман е проф. Диана Ковачева. Тя обаче прекратява предсрочно мандата си, след като беше избрана от ПА на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека, където заминава през април.

10. Зам.-омбудсман е Елена Чернева-Маркова. Тя е юрист с дългогодишна практика, била е дълго време шеф на Националното бюро за правна помощ. Тя ще довърши мандата на Ковачева като омбудсман, докато парламентът избере нов догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той е ГЕРБаджия, така че ще избере някой от ГЕРБ. С борисов си подават двамата топката.
15
1
 
1
 
! Отговори
Фен на ИТН преди 1 месец
Трябва нови предсрочни избори този път ИТН ще направят Правителство а негодниците които съсипаха България ще влязат в Затвора
14
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Про100то се наигра.С промените в Конституцията принуждава Президента да назначи служебен премиер от ГЕРБ.Политиката не му се отдава.По-добре да се занимава с бизнес шарлатанството.
13
3
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Крайно време е Радев да даде мандата на ДПС. Струват ми се най адекватни. Може път там да ни е късмета. Знае ли човек..!
12
6
 
8
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Който и да е, първо трябва да мине през одобрението на Кремъл.
11
4
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Какъв човек за работа, служебното организира избори само и това е, не му е работа да върши работа, не е избрано от НС.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чобанов от ДПС ще е Премиер.Той е от руската мафия на която служи и Радев.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво е, че има списък. От всички тези, само омбудсманът е червен кадър, но дали ще й стиска да стане премиер - много се съмнявам.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коректно.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, ха, ха Баце си е оплел кошницата, от 10 кандидати 8 са от котилото на ГЕРБ 9тият е Гюров от ПП, който е нулеви шансове и остава неизвестната Горица,може би Радев нея ще избере.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
възможните са все хора на Баце, той затова така си маа, знае че следващите избори са му в кърпа вързани
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първото нешо, което трябва да направи Радев, когато стане премиер, е да отмени тази отлапена поправка в конституцуята...
4
0
 
4
 
! Отговори
да смъква цените преди 1 месец
на парно, на телекомите , на тока . тогава ще е умен новия . защо неофи с танкове го караха бе
3
5
 
16
 
! Отговори
Сенеката преди 1 месец
Голяма глупост сътвориха сглобажиит в омразата си към президента...всичките тия са политически зависими лица ...и сега кой ще носи отговорност за провала на служебния кабинет след като той е независим от президента...
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
който е превел съответната сума към путин :)))
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тотално потъпкване на демокрацията с този закон... Президентът трябва, да може да назначи човек за работата, който няма да гледа политическите интереси на партията в оставка, ама сега просто Борисов вика дръпни ми пръста, като му дава, да си избере един от десет.