ФАЦ и Франс прес: България може да отложи влизането в еврозоната

Като причина се изтъкват политическите сътресения
Обновена: 22 мар 2024 20:28 | 22 мар 2024 20:10, Петър Бойчев
25
ФАЦ и Франс прес: България може да отложи влизането в еврозоната
Снимка БГНЕС

"България може отново да отложи влизането в еврозоната", пише в заглавие германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). По повод политическите сътресения в София и неяснотата дали ще има правителство агенция Франс прес поставя същия акцент: "Анализаторите предупредиха, че новата криза вероятно (...) ще застраши намерението на балканската страна да въведе еврото". В същото време испанската агенция ЕФЕ цитира оптимизма на Мария Габриел, която казва, че въвеждането на еврото ще бъде кулминацията на европейската интеграция на България.

Андреас Мим, авторът на статията във ФАЦ, припомня, че България искаше да влезе в еврозоната още на 1 януари 2024, но това присъединяване се натъква на сериозна вътрешна съпротива поради опасенията от поскъпване. Авторът отбелязва, че не всички хора в страната одобряват политиката на тясно сближаване със Запада, практикувана от сегашното правителство, което демонстрира подкрепата си за Украйна и се дистанцира от Русия, отбелязва германският вестник.

В същото време международните финансови институции очакват въвеждането на еврото да окаже положително въздействие върху българската икономика. Европейската банка за възстановяване и развитие настоява до средата на тази година да са задействани необходимите реформи и да се отговори на юридическите изисквания, а Международният валутен фонд (МВФ), който също очаква реформи, предупреждава еврото да не се отлага повече, защото това може да се отрази зле на икономиката и на инвестициите, предава дир.бг. Германският вестник цитира не особено ласкавата оценка на МВФ, че в България бедността и неравенството са значителни, че страната изостава в опитите си да догони средния доход в ЕС, че инвестициите и производителността на труда са ниски, а населението се топи.

Независимо от всичко това председателят на Еврогрупата Паскал Донахю заяви, че се радва догодина да посрещне България в еврозоната. Жан-Франсоа Дофен от МВФ също смята това за реалистично, пише германският вестник и продължава: "Проектът за евромонетите вече е приет. Но Донахю не забрави да напомни за критериите за присъединяване. Все пак банковите анализатори са уверени, че по отношение на инфлацията до средата на годината страната ще изглежда достатъчно добре, за да може да получи от Европейския съвет зелена светлина."

В действителност обаче именно инфлацията се явява най-сериозната пречка, пише ФАЦ. Последната измерена от Евростат стойност възлиза на 3,5%, а това сериозно надхвърля поставената цел, според която инфлацията в страните, кандидатстващи за еврото, не бива да е с повече от 1,5% над нивото в трите държави от ЕС с най-стабилни цени, обяснява ФАЦ и допълва, че за сметка на това засега няма проблеми с изпълнението на останалите критерии като задлъжнялост и валутна стабилност.

По-нататък вестникът пише за "политическата бъркотия" в България, която може да попречи на плановете за еврото, описва накратко ситуацията в момента и отбелязва, че на 9 юни може да се проведат поредните нови избори. "Трудно можем да си представим как една държава в такова състояние ще успее да управлява процеса по присъединяване към еврото", коментира авторът на статията Андреас Мим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 14: Ох колко си пrоst. Валутният борд е вече четвърт век и не може да продължи вечно. Или влизаме с еврото или махат борда и ни изритват от ЕС. Лева беше 3000 за долар и като се върне пак ще суха е душата ама сериозно. Все още не сме завършена бананови република но имаме каманиzти да ни довършат.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е мократа накакана мечта на КОСТЯ (R)
22
1
 
3
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
Каква еврозона? Време е да изгонят тъмните балкански крадливи мафиози дори от ЕС и НАТО! Марш в Евроазийския съюз!
21
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 18 "САЩ и СДС свалиха Виденов че им пречи...." - нищо подобно. Луканов свали Виденов с помощта на всякакви чужденци (Вашингтон, Берлин и да - Москва), за да могат да крадат.
20
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Супер!
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лошо защото До 1989 нямаше $ нито евро и бг си беше много добре.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен САЩ и СДС свалиха Виденов че им пречи.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жан Виденов е единственият честен политик, който България е имала в най-новата си история.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много нагло! Не виждам една немска статия за австрийския им пудел, който подло ни прецаква за Шенген, а купуват руска газ за милиарди!!
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези, които не помнят времето но Виденов, да питат по-възрастните и тогава да пишат по форумите, че и сега същото.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано да отложим на никога! Добре,че е борда да ни пази донякъде. Иначе освен заемите,които теглят нон стоп ше делнат валутния резерв с ецб и тогава съвсем ще цъфнем.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз може да не ги харесвам рашките, но разбирам, че зависим от тех за горивото, за колите :))) Пък и не сме преритали за Шенген, това за нас няма значение :)))
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опашкарите на Европа. Хърватска влязоха 6 години след нас в ЕС. А вече са в пълноправен Шенген, не измислен като нашия. И в еврозоната. Просто нещата тук се случват толкова бавно, че много хора не дочакаха, а и ние сигурно няма. И като излезе онзи мушморок никито да отчита резултати, ще кажеш, че цъфтим и връзваме. Позор.
11
14
 
3
 
! Отговори
ТоваСъмАзЛюклер преди 1 месец
По добре си е с Еврото
10
2
 
8
 
! Отговори
До предн коментар преди 1 месец
То и сега е като при виденовДобре че нещо ни крепи валутният борд - падне ли смятай
9
5
 
5
 
! Отговори
Може да не е скоро преди 1 месец
Но ще стане като при Жан и ще си апнете *** дупите с тоя лев
8
1
 
3
 
! Отговори
Според мен преди 1 месец
Може да влезем по вьздух частично след -10 г като в шенгенДенков ще договори нещатаСамо да не довлече още бежанци
7
8
 
4
 
! Отговори
Лошо защото преди 1 месец
Може са стане като при Жан Виденов без Еврото
6
4
 
5
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
На мен ми е най смешно , че вьзраждане отказаха евротоНо всьщност герб заедно с пп и дпсПостигнаха резултата
5
5
 
14
 
! Отговори
Дано са прави преди 1 месец
Дай Боже, никога да не влезем в проклетата Еврозона. Да влезеш в нея е еквивалент на круиз с Титаник.