Политическият език е метафоричен и на моменти неуместен

Политиците едва ли се интересуват от това дали ги разбираме или не
22 мар 2024 11:44, Инна Ангелова
9

В последните дни нападките са насочени основно към Мария Габриел. Под тежеста на думите, с които се атакува, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са напът да сложат край на т. нар. “сглобка”. В студиото на Bulgaria ON AIR Максим Бехар, доц. Денчева и доц. Миланов направиха анализ на метафорите, които полицитите ни използват последните дни.

"Днес няма да има изтичане на крайния срок и той пак ще бъде продължен. Дори не виждам чак толкова голямо нарушение на добрия тон. През последните години какво ли не чухме и сега, че някой нещо е казал, трябва да се преспи. Единствено съм притеснен от това, че един изключително качествен политик като Мария Габриел може да бъде пожертван и не искам това да се случи", каза в предаването PR експертът Максим Бехар в студиото на "България сутрин".

Доцент Владислав Миланов, който е езиковед, допълни, че е подобен тип общуване между политици, е нетърим. По негови думи, когато политическите лица говорят, трябва да застанат с цялата си отговорност зад думите, които изричат. Доц. Миланов отбеляза, че политиците използват изключително неуместни думи, може би в стремежа си да се доближат до нас и да звучат естествено, но подчерта, че тези хора са представители на институции.

Според езиковеда доц. Диляна Денчева езиковата картина на политиците може да се раздели на две. "Едната беше преди връчването на мандата, а другата беше след получаването на мандата. Ние не знаем какво се е случило в комуникацията преди връчването му. Знаем обаче какво се случи след това, когато започнаха да говорят. Говоренето се отприщи със среднощните конференции. Тогава видяхме, чисто лингвистично, че политиците са осъзнали силата на словото - да въздейства и да убеждава и го използваха максимално добре и умело", смята доц. Денчева.

Политиците са използвали изключително много метафори, фразеологични изрази и думи, които са типични за поетичния дискурс. Денчева допълни, че преди връчването на мандата основно се е говорело за "извиване на ръце", а след това са преобладавали метафорите "счупване", "зашиване", "закърпване на счупеното".

"Не съм много сигурен, че политиците се интересуват от това дали ги разбираме или не. Те си говорят чрез телевизионните студиа и когато ГЕРБ направи пресконференция, тя отправя послание към "Продължаваме промяната", и обратното", каза още Бехар. Според него ГЕРБ не искат да загубят властта и не знаят как да го направят, а ПП-ДБ искат да си запазят властта и знаят как да го направят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
"политиците&quo преди 1 месец
първо не са политици, а слуги...и второ въобще не ги интересиват Българите и България..
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин трябва да ходи с намордник и качулка против плюене. Жалка картинка
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете с глупостите да се опитвате да оправдавате мутри грантаджии и престъпници. Борисов е за затвор още от времето когато е бил съдружник в две фирми с Пашата. А всички други престъпни формацийки на Прокопиев стихнаха до там че Интерпол търси спонсорите им, а те още дрънкат за съдебна реформа. Това е абсурдно!
1
0
 
0
 
! Отговори
Никой от преди 1 месец
Пърдящите в звлвта не виждат, че българското знаме е поставено неправилно!?