Соломон Паси: Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е поискал съвета

Той изброи какви грешки са допуснати при преговорите за кабинет
24 мар 2024 21:10, Нели Христова
74
Соломон Паси: Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е поискал съвета
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водеха "асиметрични преговори" - при такова положение е невъзможно да има пробив, коментира бившият външен министър Соломон Паси в предаването "120 минути" по bTV. Повод бе отказът на Мария Габриел да предложи кабинет и новината, че тя оттегля кандидатурата си за премиер.

Самият Паси опита заедно с Росен Плевнелиев през 2022 г. да сближи двете формации, но безуспешно.

Според него основен минус на водените досега преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е, че не е спазено правилото за реципрочността. "Или се прави контактна група на ниско ниво, или се правят преговори на най-високо ниво", обясни Паси.

"Предложи на партньора нещо, което той не е предполагал - препоръча още той. е рецептата на бившия ни топ дипломат.  - При такива асиметрични преговори е много трудно високото ниво да предложи на ниското."

Според него логиката е била или Бойко Борисов да преговаря пряко с Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов или да поверят това на Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Мария Габриел.

"Защо се мъчим с ротация? Това е като девственица, която не иска да легне с един младеж", пошегува се той.

По този повод той припомни един показателен случай: "През 2004 г. в Азербайджан имах мой приятел - политически затворник - и още 130 затворници и трябваше да го измъкна. Отивам като председател на ОССЕ при президента Илхам Алиев. Казвам му: "Вижте, тези 130 затворници в затвора не ви помагат, а извън затвора няма да ви попречат. Извадете ги, а при всяка наша международна среща ще обявявам това ваше благородство пред целия свят. Освободи ги, удържахме на думата си, но разговаряхме като равен с равен и можех да му предложа нещо, което да не очаква."

Според Паси втората грешка е била, че всички са разговаряли без уважение един с друг.

"Използват телевизора вместо преговорна маса. Това е обречено на провал", смята той. Запитан какъв съвет бил дал в момента, той отговори, че в това няма никакъв смисъл.

"Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е поискал съвета. Ако ученикът не е узрял за съвета на учителя, е излишно. Те си подхвърляха топката – вие сте на ход, вие сте на ход. Това е техниката да играем на чест".

"Има три техники от висшия дипломатически пилотаж - обясни още Паси. - Първо, да се слееш с противника. Второ, техниката да хипнотизираш противника – използвахме я в Северна Корея. Трябваше да пренеса съобщение да се откажат от голяма порция от ядрената си програма. Най-свещеното място за тях е мавзолеят на Ким Ир-Сен. Не се допуска пиле да прехвръкне. След всички преговори им казах – знаете ли аз къде работя? В офиса на Тодор Живков. Това ги вцепени, защото мислеха, че само човек от Марс би могъл да работи на такова свещено място. Най-важното във всички преговори е откровеността – бъди откровен с отстрещната страна, без да очакваш същото от нея", завърши Соломон Паси. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави се на равин да ге.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уточнение. До по долното. Не си схванало поантата.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До долното. Не си схванало поантата.
48
1
 
0
 
! Отговори
@k.49 преди 1 месец
Научи я най-после тая история: Сюлейман паша първо с армията си е подпалил Стара Загора, защото тя е на юг от връх Шипка, и сетне са станали сраженията за Шипченския проход, най-ожесточени от които са тези на 21-23 август н.ст. Е, по-късно са разменени имената на върховете Св.Никола и Шипка, та дори и Паметникът н свободата е издигнат на вр.Свети Никола, дето ние от 100 години му казваме Шипка, но това да му е дерта
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сюлейман паша след като загубил битката при Шипка подпалил Стара Загора....
46
0
 
2
 
! Отговори
Панта преди 1 месец
Има жив биологичен продукт, който е загуба на пространство. Това е Паси. И той не знае за какво е жив.
45
0
 
6
 
! Отговори
Този защо преди 1 месец
дава съвети, като никой не му ги иска???
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този жив ли е още. Баси.
43
3
 
8
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 месец
НЕРЕАЛИЗИРАН НАСТОЛЕН АБАЖУР И НЕЕВРЕЙН "дори и *** не е майка му не е еврейка тоест и за това не го бива мелеза " ... ПРОСТО ЕДНО ДРЕБНО НИКОМУ НЕНУЖНО ПРОДАЖНО НАСЕ.КОМО....
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не говорим за девственица,която се срамува да легне в леглото с един младеж. Девственицата е на 60 и кусур години и още от обучението си в Симеоновската школа се е научила на различни ишарети и интриги, които е усъвършенствала по време на 12 годишния си стаж като премиер. Младежите се оказаха не един, а трима, които президентът нарече с доста неприятно име, но те не се стреснаха от прозвището 'шарлатани'. Уж дойдоха да изчегъртат ГЕРБ, а се съюзиха с него, а сега разтуриха калимерата.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости изпод седесарския храст.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дъра бъра цръм дръм пръмъ бърам гулю гулю па па. Ваш Соломон Паси
39
2
 
13
 
! Отговори
Няма чували преди 1 месец
Макарона щял да праща войски в Одеска област. Нашите предатели начело с Пасито също май искат да пращаме. Ама как ще ги върнем тези войски? Няма чували! Ей Соломончо, хващай иглата и почвай да шиеш чувалите.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
E, нo nъk noнe мoжeш ga мy kaжeш "шaлoм"...?
37
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако може да си спестиш и "анализите" когато никой не ти ги е искал, ще е най-добре.
36
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пали трабанта и директно на фронта със синчето си.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исак Паси като въплъщение на Тодор Живков! Още един репресиран полулегален. Поне да измоли 3 милиона тона безплатно нефт от Русия!
34
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фюрера ще се върне да си довърши делото, тоя път без излишни грешки като залитане на изток, тия хозари подлудиха целия свят
33
1
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
MaйHaтa му.
32
1
 
23
 
! Отговори
Батя ви преди 1 месец
Дай съвет на синчето си, ама сигурно и ти си в далаверките!