Какви са възможните сценарии за изборите?

Д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR
25 мар 2024 16:08, Анисия Иванова
14

Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев разясни в студиото на "България сутрин" какво следва по процедурните правила, след като Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство.

"НС следва да констатира това нейно оттегляне от опита да образува правителство. След това президентът е свободен да пристъпи към консултации за връчване на втори проучвателен мандат. Няма срок за провеждане на консултации. Трябва да бъде прецизиран моментът със съвпадането с изборите за европейски парламент", посочи конституционалистът.

След втория опит президентът разполага със 7-дневен срок да връчи мандат на един измежду посочените в Конституцията кандидати за министър-председател. Тази процедура е предхождана от консултации с парламентарните групи. Възможните кандидати са председателят на НС, гуверньорът на БНБ, председателят на Сметната палата и неговият заместник, омбудсманът и неговият заместник, обясни д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че Конституцията изброява лицата, които могат да бъдат служебни премиери, но няма последователност, която президентът трябва да следва. Това става по негова преценка.

"Всеки един от тях може да откаже. Следва Денков да се готви за удължен мандат. Държавата трябва да има управление, не можем да си позволим и ден без изпълнителна власт. Ако президентът откаже да подпише предложения състав от посочения министър-председател, тогава ще наруши Конституцията и може да се започне процедура по търсене на отговорност. Едва ли ще се стигне дотам", каза още Орлин Колев.

В двумесечен срок от последната невъзможност за образуване на правителство, при връчване на третия проучвателен мандат, следва да се насрочат парламентарни избори. Без значение дали имаме служебно правителство, добави събеседникът. Дали ще имаме избори 2 в 1, това зависи и от президента, и от партиите, като е възможно двата вота да са на 9 юни. Съществува и вариант предсрочните парламентарни избори да се състоят седмица след вота за европарламент.

"Служебното правителство трябва да бъде много внимателно в изпълнението на своите функции, защото ще понесе политическа и юридическа отговорност. Премиерът и министрите не се ползват с имунитет", подчерта Орлин Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Избори ли! Те и сега са извън закона, но в България законите не се спазват.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не се тревожа. Каквато и форма на управление да имаме, който и да спечели, копейките никога няма да са власт, така че ...
9
2
 
1
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Дреме ми за партиите,а колко излишни от бюджета пари ще идат ЗАЛУДО!! затова -2/1 за да се спестят .Тука някой пишат тъпотии и небивалици...простотията е пълна !!!
8
6
 
5
 
! Отговори
Драго преди 1 месец
До Избори ли!Две уточнения - първо война НЯМА! Това не го разбрахте за 2 години. Има военна операция. Второ - тази военна операция няма да приключи с превземането на жълто-сините. В следващите 10-на години ще има вече война, в която не малка част от Европа ще стане част от Руската Империя. След като това свърши, никой няма да се интересува от глупостите, за които си писал.
7
8
 
4
 
! Отговори
Избори ли! преди 1 месец
Каквото и да се случи при изборите, които Борисов умишлено ще предизвика, не се притеснявам, защото истинските избори ще бъдат проведени веднага след края на войната, когато Примитивна рус ще бъде сразена.По това време анти-европейските партии ще бъдат поставени извън закона, а машинното гласуване ще бъде възстановено. избирател
6
2
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
До Анализатор до ЧичоЛипсата на способности да се мисли водята обичайно до коментари като твоя..
5
7
 
8
 
! Отговори
Анализатор до Чичо преди 1 месец
Бих се изкефил да успеете вие бооклууците от Възраждане,Явно България няма място сред демократичните страни,но само вие и Копейкин можете да ни завлечете в руския кеенееф.За Възраждане гласуват мърезивите,мрънкачите,некъдърните,битовите алкохолици,деградиращите.В България вие сте мнозинство и с право бихте спечелили.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анализатор до 1 преди 1 месец
Не използвай никнейма ми!Пиша с него тук от години.
3
10
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Единствените възможности са избори и Възраждане! До тук се видя, че останалите 2 участника категорично не стават.
2
2
 
1
 
! Отговори
Тоз момък не е орел преди 1 месец
Може би Орелсориз би му прилягало по- добре?
1
6
 
8
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 1 месец
ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ