Президентът връчва втори мандат след решение на НС

Той трябва да бъде връчен на ПП-ДБ
25 мар 2024 12:33, Инна Ангелова
38
Президентът връчва втори мандат след решение на НС
Снимка: БГНЕС

Народното събрание трябва да постави акт по указа на президента Румен Радев, който да съдържа предложение за избор на министър-председател и последвало заявление за отказ от кандидата. Едва след като НС се произнесе, Румен Радев може да продължи  конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Като втора по големина парламентарна група коалицията ПП-ДБ ще получи втората папка с мандата. Все още не е ясно кога от коалицията ще направят изявление. Вчера Николай Денкое апелира ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната.

По-рано днес Мария Габриел подаде заявление, с което оттегли кандидатурта си за министър-председател и да състави кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Никола Ников преди 1 месец
Ако Президента направи това, което е обявено ще наруши Конституцията. Втори мандат се връчва, когато първият не е изпълнен. Първият е изпълнен и Указът на Президента е в Народното събрание, където трябва да се постигне съгласие. Ако не се постигне съгласие, се задейства чл. 99(5) от Конституцията на Република България: служебно правителство и избори!!
34
0
 
1
 
! Отговори
Още утре следобед! преди 1 месец
Процедурата трябва да се задейства и да приключи на 9 април със назначаване на служебен кабинет, за да се организират избори 2в, за да не харчим излишни пари1! За целта партиите в НС трябва утре след гласуването с декларации да заявят ще подкрепят ли правителство с мандата на ПП-ДБ или не!
33
0
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Виновникът за всичко случващо се през последните години. Неговите рожби мераклии за власт, с нова издънка: искаме това, искаме онова, не даваме нищо, което докопахме за 9-те месеца и ...ето нови избори. Какво значат за политиците ни няколко милиона за избори? Какво, че ние обикновените събираме капачки за линейки и ковьози, пари за лечение на болни в чужбина, които нашите отлични лекари и медицина не могат да направят. Важни са болните ви амбиции за ВЛАСТ!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мунджовците пускат опорки срещу президента Радев, но всички им се смеят.
31
3
 
1
 
! Отговори
Брахмапутров преди 1 месец
Мунджо е обикновен чиновник с необикновена заплата.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 26 Пинкооо, Радев кара вече 7-мa година като президент. Остават му още 3 като президент. 10 години ще е президент общо, какви 4 години те гонят?
29
2
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
КИРЧО И КОКОРЧО , С НАПРАВЯТ. ПРАВИТЕЛСТВО, КОГАТО ПРЪДНЕ ГУГУТКА...!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по-хубава новина! Сапyнджията Денк-offf си заминава, Мария Гаpгамел няма да ни посрамва като премиер, Киро и Кoкорьо няма да успеят да си завъртят дaлаверките, Риcтьо и льо Петит Женерал Жaба гледат като ***... остана само Бoкича да дойде на власт с купени избори и да ги вкара в затвора.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 26 Какъв 4 годишен мандат щял да изкарва Радев сборно? Не можах да те разбера. Я дай пак.
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ко стана - Зеления Чорап ще изкара един пълен 4-годишен мандат-сборно, за разлика от нефелните ни политици
25
2
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
за служебен премиер предлагам диана ковачева
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
двама се карат - Рундьо пИчели - пак ще управлява страната
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можа Тагарев да облажи ППДБ бандата с военни сделки. Успя само да разоръжи армията, а нова сртилерия и ПВО ще договарят вече други.
22
0
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Само да питам, че на доста хора не е ясно. За жените има доктор гинеколог. За мъжете е андролог. Гей обществото на какъв ходят.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори до дупка, изконно право на демокрацията !
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някой е забравил - ПП - Продължаваме Промяната на Радев!
19
5
 
13
 
! Отговори
МОЧА се подхихилква: преди 1 месец
Ще ме бутате ,а????...а сега вас бутнаха..!!!
18
8
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
Нищо не си мислят ПП. Просто процедура. ГЕРБ тотално опорочиха първия мандат: Взета папка със закъснение, върната с фалив МС. Отива се на избори, но трябва да си стане по процедура. Четете конституцията.
17
3
 
13
 
! Отговори
пРЕЗИДЕНТА преди 1 месец
Ще ми бутате "***"...ще ми искате импийчман...ще рупате пици с кристали...ще ми дефилирате на Гей паради...ще ми пробутвате СГЛОБКИ и АЛАБАЛА...айде сега ЪРььь У ЛЕВО !!!!Пригответе си суха храна за 3 дена и си вземете лични принадлежности,че бай Ставри ви чака с нетърпение...той много си пада по РОЗОВИ ПОНИТА и ЕДНОРОЗИ !!!!
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масови убийства в Югозападна България и полицаите въобще не реагират, избиват населението!