Шансът за споразумение е минимален, избирателят не чака спасител

Партиите с твърди ядра имат интерес от ниска избирателната активност
25 мар 2024 16:15, Инна Ангелова
12

Мария Габриел оттегли кандидатурата си за министър-председател с първия мандат, който ѝ беше връчен от президента Радев. В студиото на Bulgaria ON AIR ситуацията коментираха политологът доц, Татяна Буруджиева и социологът Елена Дариева.  "Няма начин в политиката някой окончателно да се откаже от властта, която са му дали избирателите. Това е червената линия в политиката. Ако това го направиш, след това може да си ходиш", коментира политологът в студиото на "България сутрин". Тя подчерта, че в политиката няма безкрайни подаръци и не може да се иска 70-80% власт.

"Промени винаги има на едни избори. Дали първият и вторият ще останат първи и втори, никога не са с едни и същи депутати като бройка. Както върви политическият процес, битката за второ-трето-четвърто място ще бъде много жестока", очаква доц. Буруджиев.

Пред Bulgaria ON AIR социологът Елена Дариева изрази мнение, че е минимален шансът за споразумение и следващ кабинет в рамките на това Народно събрание като посочи и причините за провала на преговорите -
асиметричното ниво, с което са влезли двете формации в разговорите, воденето на разговори през медиите, постоянните ултиматуми.

"Политическата логика е предсрочни избори. Въпреки че политическата логика е това, което ярко отсъства последния месец. Не очакваме да се харесват, а да гарантират редовно управление, което да не ни отдалечава от стратегическите цели за страната", заяви Дариева. Очакванията ѝ са политическите скандали да доведат до отлив на гласуващи.

"Партиите с твърди ядра виждат интерес да свалят избирателната активност. Това има негативно влияние върху цялото общество, ако изберем следващото НС при ниска активност, това се отразява на легитимността на самия парламент. Имаме индикатор "разочарование от собствената политическа сила" - от него ясно се вижда, че делът на разочарованите след ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са приблизително равни, разочарованието е най-високо сред избирателите на БСП, при която текат неблагоприятни процеси", допълни социологът.

Доц. Буруджиева посочи, че който не отговаря на очакванията обикновено е губещ на изборите. "Най-излъгани са хората, подкрепящи ПП-ДБ, вече четвърта година не се провижда промяната, която ги изкара през 2020 г. Когато нямаш достатъчно много легитимност, трябва да вървиш по друг път да постигнеш целите си. Не може с тропане по масата и управление все едно имаш цялата власт", каза политологът. По думите ѝ българите отдавна не избират спасител, не очакват някой да направи "голямо цунами", а гледат за "малки спасителчета".

"Задълбочаващо е разочарованието и отказът от политиката. Да се разчита на твърдия електорат е губеща стратегия. Нараства делът на българите, които не се чувстват представени от институциите. Това са близо половината от пълнолетните български граждани", каза още Елна Дариева. Двете се обединиха около тезата, че сме свидетели на надпревара кой да излезе виновен за отиването на предсрочни избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
До зАз преди 1 месец
Докато Възраждане плашат със завой към Русия,тези от ПП ще ги има.Не си мислете ,че в България са само русофили.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На избори ПП, и да си ходите на Канада ,сащ ,Израел вън и далече от България
10
2
 
2
 
! Отговори
Re:до зАз преди 1 месец
Колкото и да не ми се иска, но по-добре Герб пред алтернативата на агентите на ЦРУ с двойно гражданство Киро Т. и Асан Ококрения. Най-вероятно, Герб ще спечелят (надявам се ПП-ДБ да се срине тотално), ДПС и Възраждане ще се борят за второ и трето място, БСП и ПП-ДБ за четвърто и пето място! Уви, Коалицията между Герб и ДПС е неизбежна, но това е моята прогноза, каква ще е реалната конфигурацията в парламента ще покажат изборите!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До зАз Тази държава е обречена, именно поради това че не дава власт на образованите и можещи. ПЪЛНА власт поне за мандат. Дали им 25% процента от гласовете - ама що си с шапка, що си без шапка, ууууу - реакция на безмозъчни. Явно на хора като вас - един Путин или Живков и така докато сте живи. Да ви доят, да ви галят, да ви наказват като роби.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До зАз Я кажи КОЙ трябва да се окаже първи или втори според тебе.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 3 Това са яловите хибридки на кукупейките. С хора като вас не може да се разговаря изобщо. Вие сте поели по пътя, от който няма завръщане.
6
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
всички икон групировки които смятат да участват в изборите да помислят добрекого ще впишат в листите ако са стари му-цу-ни изб активност пада катастрофалнокоито има бизнес няма работа в нс които има петна в биографията си изобщо дане си помисля не може 30 години едни и същи да управляват българия видяхме всичкитекакво представляват
5
2
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
"""""Няма как с 63-*** да диктуваш в парламента и да изпълниш програмата си. Направиха каквото можаха за 9 месеца.""""" --- Каква програма, да огробят държавата??? Е, за 9 месеца се справива отлично, оставаше да ни вкарат и във войната на 4.0.4 и програмата им щеше да бъде реалзирана на 101%!!!
4
4
 
7
 
! Отговори
зАз преди 1 месец
Ако на предстоящите избори ПП-ДБ отново се окажат първа или втора партия, значи тази държава е обречена да прекрати своето същесвувание!!!
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До аха Ами не. Логиката е точно обратната. Хората трябваше да дадат пълна подкрепа на ППДБ, за да не се сърдят след това. Няма как с 63ма да диктуваш в парламента и да изпълниш програмата си. Направиха каквото можаха за 9 месеца. И все пак по-добре от колкото да бяхме отишли на нови избори. Това е като продължен живот на човек с критично заболяване. 9 месеца са си 9 месеца живот. Сега идва лошото.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този евтин нескопосан цирк подмина по пошлост дори публичните изказвания на Кирцата и Бойко.
1
4
 
6
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Предполагам, че накрая всички евроатлантически партии ще се обединят около тезата, че за предсрочните избори са виновни от Възраждане. Или в краен случай тези от ИТН. Но истината е, че когато и да бъде свалена от власт ППДБ, все ще е късно. Надявам се този път да са го осъзнали достатъчно хора. Ще трябва също така да се премахне задължителното машинно гласуване. Политиците ни не са дорасли за такива неща.