Решено! Габриел няма да е премиер, правителство няма да има

Първият мандат е неуспешен
Обновена: 26 мар 2024 12:17 | 26 мар 2024 11:11, Камелия Цветанова
138

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказа от номинацията си за премиер, както и да предложи състав и структура на Министерски съвет.

За решението, внесено от ГЕРБ, гласуваха 226 депутати и от управляващите, и от опозицията, против нямаше.

По време на дебата нито един народен представител от ГЕРБ не взе думата.

Преди началото на заседанието лидерът на партията Бойко Борисов обясни къде са били пробойните по време на преговорите за ротацията.

Той призна, че много е искал да има правителство и е направил компромиси, въпреки несъгласието на преговорния екип на ГЕРБ, но от ПП-ДБ са искали да узурпират цялата власт.

Стигнало се дори дотам, че министри от други държави му се обаждали от името на Кирил Петков, за да оказват натиск относно това кой да е МВР шефът.

Въпреки заявката на Борисов, че депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втория проучвателен мандат, от ПП-ДБ официално предложиха на ГЕРБ той да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов.

"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

По думите му това би означавало да се спазят ангажиментите, които двете коалиции са поели преди 9 месеца.

Атанасов обясни, че това може да се случи, ако се спазят следните рамки - подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност, с ясни дати за изпълнение, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС, както и запазване на досегашната структура на Министерския съвет.
Той отсече, че това не е покана за допълнителни преговори, а предложение с израз на готовност да изпълнят ангажиментите, които  са поели публично преди девет месеца.

ПП-ДБ дадоха срок на ГЕРБ до връчването на втория мандат от президента Румен Радев.

Атанас Атанасов подчерта, че при отказ от страна на ГЕРБ ще смятат, че са изпълнили задълженията и ще върнат неизпълнен мандат на президента.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков предупреди депутатите, че ще бъде най-голямата грешка, ако приемат като молба изказването на Атанасов.

Той призова ГЕРБ-СДС да спазят думата си отпреди девет месеца.

"Най-важното е всяко действие да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг и колеги, няма да влизам в преговорни процеси, 20 дни дискусии“, обяви Петков.

Преди дебата в пленарната зала съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отсече, че отиваме на предсрочни избори, а всичко останало е фарс и мъка. Той призова политиците да запазят достойнството.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отсече, че изходът е в предсрочен вот, защото този парламент е изчерпан. Тя настоя, че социалистите няма да участват в разговори за втория мандат и не искат и третият, който е последният или спасителният.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На нея не й пука, защото ще се прибере в Брюксел при мъжа си, а е уредила да пращат мигрантите от там към нас. Очисти се некадърната чавка. Ето затова не трябва да се допускат из.роди с двойно гражданство в управлението. Те обслуват само чуждата страна.
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На фона на цялата политическа порнография тия пък от МФ публикуваха закон за приемане на еврото хахахахаха не мисля, че ще влезе в сила скоро ...
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРОЗРАЧНА ХАРВАРДСКА ПРЪДНЯ СЕ ПОНЕСЕ НАД ДОЛИНАТА СЪС СИЛАТА НА ДАДЕНАТА ДУМА И МУДЖАХИДИНИТЕ БРАДАТИ НАГЪЗИХА СЕ ЗА МЕТАН И ГНОМЧО СЕ ПРИМОЛИ ДА СТАНЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ В БЛАТОТО,А ВСЕВИШНИЯТ НА КАМЪКА ПРИСЕДНА И ЗАГРИЖЕНО ПОКЛАТИ ГЛАВА - АХ КАКВА Е ТАЗИ МЪКА И ДОЛИНАТА В ОТЧАЯНИЕ ЗАМРЪКНА... НО УТРОТО ПО-МЪДРО Е ОТ ВЕЧЕРТА И РОДИ НИ В ГЛАВАТА МИСЪЛТА КРИЛАТА ДА ЩЕ ГЛАСУВАМЕ И СВЕТА ЩЕ ПРОМЕНИМ,ЗА ДА ПРЕСУШИМ ЖАБЕШКОТО БЛАТО ЗА БЛАГОТО НА ВСИЧКИ АГНЕТА ВЪВ ДОЛИНАТА - ТОВА Е МИСИЯТА НАША СВЯТА!!!...
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре.ГЕРБ трябва да изчезнат от политическата сцена.Ако има партия която толкова много да е отвратила обикновенния българин това е ГЕРБ.Брутални,арогантни ,продажни.Царят на времето не се огъна пред Хитлер и запази България като заплати с живота си.Борисов я продаде без да му мигне окото.Наистина България е обречена.Колкото повече ГЕРБ е в управление толкова края на България е по къс и по болезнен.Никога повече ГЕРБ.
117
1
 
4
 
! Отговори
sd преди 1 месец
Пътната Карта на Путин. Как Бойко предаде България? - гледайте това видео.
116
0
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Поредната калинка отлетя временно извън терена.
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление нищо не е толкова сигурно,колкото уж изглежда!!!
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ники ще пътува ли? За един преател питам...
113
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ура! ПП ДБ са чао аут нула!!! Така им се пада, след като излъгаха избирателите си и най-позорно направиха сглобка с ГЕРБ и ДПС!!!
112
1
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Какво значение има, че премиера ще е от ГЕРБ? Никакво! От ПП/ДБ искат всички министри до един да си останат техни. А в министрите е точно далаверата. Ножът и хляба. Те управляват де факто държавата, не премиера. Аз ротацията така не я разбирам. Разбирам я по слдния начин. Едните управляват половин мандат и после се махат до един и другите идват с техен екип. От премиер до министри
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Съгласен, но като гледам де билните коментари е много много малко вероятно.
110
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами на изборите ако ГЕРБ сподели съдбата на ИТН т.е. изчезне ще е главното постижение и първата проява на разум от българския народ!
109
1
 
11
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
Мара фана самолета. Писна и.
108
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Ало селяни,със селяни,какво означава ТОВА,партията на герп само едно лице ли има,очевидно е че "послушното момиче"на БУДА никой НЕ го иска,това и децата ГО РАЗБРАХА
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен A GERB да не би да са можачи? При тях БВП на България беше 64 млрд. $.
106
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦИРКОВЕ ОТ ППДБ ПО ЗАПОВЕД НА ОЛИГАРСИТЕ- НАЛИ ЧУХТЕ ИЦАКА ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ- ...АЛО МАДЖО....АМИ ТОВА БЕШЕ ОТИВАМЕ НА ИЗОРИ.
105
0
 
8
 
! Отговори
И колко пъти преди 1 месец
ще го решавате това нещо за последните 10 дни?
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИТН са същите безполезни ***
103
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, няма таква наглост, като тази на Киро просто! Никъде не пише, че министрите не могат да се сменят. Дотовориха се, когато Габриел поеме поста премиер, заедно с Денков да оценят работата на досегашните и който не е работил добре да бъде сменен. ПП,ДБ от самото ночало не са искали Габриел за премиер и не са имали намерение да сменят проблемните министри, въпреки явните им гафове. Искали са да прецакат ГЕРБ. Никога повече ПП, ДБ! Избори.
102
5
 
24
 
! Отговори
Винету преди 1 месец
Ники няма да пътува ! Гнома няма да е председател на НС ! Про100 Киро си е *** ! Кокорчо да ме хване за Шлифера ! Лорерчо и жена му остават безработни ! АЗ КАЗАХ ХАУ !!!