Топ финансист: Спиралата от избори ще отложи с две години еврото

Вървяхме заедно с Хърватия, но кризите ни дърпат назад, предупреди Георги Ангелов
Обновена: 26 мар 2024 09:30 | 26 мар 2024 09:05, Петър Бойчев
89
Топ финансист: Спиралата от избори ще отложи с две години еврото
Снимка БГНЕС

С две години ще отложи влизането ни в еврозоната политическата ни нестабилност - спирала от избори. Това предупреди старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Така стана и преди две години, когато вървяхме заедно с Хърватия, дори бяхме малко по-напред, но те влязоха, а ние не заради политическата нестабилност, обясни топ финансистът пред БНТ.

Още не изпълняваме прословутият инфлационен критерий, за да се впишем в него. Средната инфлация за последните 12 месеца трябва да е до 3,9%, а тя е 6,9%, посочи обаче икономистът Георги Вулждев. Значи така или иначе не влизаме, дори да няма политическа криза. Не може да се приложи изкючението, направено за Хърватия, категоричен бе той.

Около 5,5% бе разликата в инфлацията между нас и еврозоната, сега е стопена на 2%, по-голям оптимист е Георги Ангелов. Въпросът е дали ще стане през 2025 г., или през 2026-а. Въпросът обаче е и как ще работят регулаторите. Например цената на парното се държи по-висока от пазарните нива, това влияе на инфлацията, въпросът е регулаторите да си вършат работата, настоя той.

Балансът при жилищното кредитиране открои пък Вулджев, призовайки за работа в тази посока на БНБ. Да се внимава с ипотечното кредитиране, призова и Ангелов. БНБ и Министерството на финансите могат да направят повече за намаляване на инфлацията, това ще успокои и хората, допълни той.

Още не се прави достатъчно като кампания, смятат специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е нарочно от страх за разследване
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако беше топ финансист щеше да знае как да спечели пари, ако имаше милион досега да инвестира, щях да го призная да такъв. Всъщност е служител/слуга като повечето от нас
80
0
 
6
 
! Отговори
ааааааа преди 1 месец
мн про***Ст народец има у БГ ! КАК еврото ще оправи БЪЛГАРИЯ , по кой начин точно ще стане ?!?!? най- малкото ще качи цените двойно ! еххх глупАви народ !
79
2
 
2
 
! Отговори
Беко преди 1 месец
До do BEKO В момента за щастие или не, не сме под директни регулации на ЕЦБ!. Все още сме във състояние на зависимост от валутен борд, който се превалутира на 01.01.2002. Попаднем ли под директни регулации на ЕЦБ и да сме в еврозоната ще има много положителни страни - финансовите възможности доста ще се отпушат на ниво човек, малък бизнес до инститиции. Както написах, приемането на еврото ще допринесе за скок в спекулата, която и сега никак не е малка, но е от специфики и манталитет роден, ок?
78
1
 
4
 
! Отговори
do BEKO преди 1 месец
НЕ сме свързани с еврото между валутен борд и монетарна политика на ЦБ правиш ли разлика ?!?!?- защото РАЗЛИКАТА е огромна . инак и сега има спекула у БГ с храните и имотите ....еврото с нищо няма да помогне - дори ще навреди ! защото цените ще скочат още ...
77
1
 
5
 
! Отговори
Беко преди 1 месец
Ние вече по принцип сме си вързани към еврото като наследник на дойчемарката. Хубаво е, че ще се забави, тъй като не сме Хърватия, тук спекулата ще е страшна, ообено при храни и имоти.
76
0
 
0
 
! Отговори
бг 2 преди 1 месец
про2ст
75
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
народа като е *** как ще оправите държавата ?!?!?? и мързеливи има много на всичкото отгоре !
74
0
 
4
 
! Отговори
Топ Топ Финансист преди 1 месец
Стига с това евро
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези са финансисти колкото и всеки друг. Аматьорска работа
72
0
 
4
 
! Отговори
ЙоХоХо преди 1 месец
Някак тихомълком замениха европейските ценности с евроатлантически такива. Всъщност те не са ценности във всеки смисъл на думата. Извратена работа, сър...
71
0
 
2
 
! Отговори
do 68 преди 1 месец
валутния борд сам по себе си няма как да падне г-н/г-жа *** ;) при всички случай обаче с приемане на евро Бг ще се сбогува с него(борда) ;)
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано го отложи и с още 20 години!
69
2
 
10
 
! Отговори
истината преди 1 месец
А Българския народ иска ли евро? Все пак, то не е задължително и много страни не са го въвели......
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хора се радват, че еврото се отлага , без да осъзнават какво ще им се случи, ако падне валутния борд ! В България има много едри кредитополучатели, които активно работят за падането му. Като стане 1 евро 10-12 лева, ще има рев и сополи ...
67
1
 
5
 
! Отговори
ебавам ви еврото преди 1 месец
финансиста и ди оти
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Демократите" ни плашат с избори. Жуpналята призовават към цензура. "Лекари" ни боцкат с експериментални ваксини. Може би евроатлантическият цивилизационен избор не е много адекватен?
65
2
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Чудесна новина е това, че няма да станем част от еврозоната!Не ми се плащат по-високи лихви заради ония негодници, които ни третират, като трето качество хора и предпочитат тъмно лиляви инженери, доктори и всякакви специалисти по козарство и ислямска толерантност!
64
1
 
13
 
! Отговори
Пенионер преди 1 месец
Финансист без 2 лв в джоба живеещ в на мама и тати апартамента ,неженен туч от Отворено общество.Смях!
63
1
 
10
 
! Отговори
бай.... преди 1 месец
дреме ми за еврото! предпочитам да се ххраня мизерно, отколкото никак!