Красен Станчев: Няма да има инфлация предизвикана от еврото

Потребителите няма да пострадат, категоричен е той
27 мар 2024 08:30, Нели Христова
48
Красен Станчев:  Няма да има инфлация предизвикана от еврото
Снимка: БГНЕС

Потребителите няма да пострадат от смяната на лев с евро. Няма да има инфлация предизвикана от смяна на валутата, каза по bTV икономистът Красен Станчев.

По думите му доходите, пенсии и заплати ще се закръглят в полза на тези, които ги получават.

Той коментира и закона, който пусна финансовото министерство за обществено обсъждане.

"Той урежда начинът по който една банкнота се сменя с друга. Това не е лесно, но необходимо. Законопроектът се чакаше отдавна", обясни Станчев.

По думите му анализът на въздействието на закона е много добър в тази част където показва разходите по смяната на банкнотите. Това ще струва около 1 милиард, което е относително малко, според икономистът.

 "Ползите, които са записани при смяна на валутата са намаляване на разходите от обмяната на валута, безплатно превалутиране на сметки, намаляване на лихвите, а и България става легитимен ползвател на всички възможни схеми за подкрепа", поясни Станчев.

Според него обаче прекаленото намаляване на лихвите няма да е добре за икономиката ни, защото банките може да се решат да раздават кредити на всеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Политика
61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Пак лъжа!Как няма един експерт да дойде на някво предаване и да объясни всичките плюсове и минуси на еврото,и след това да се организира референдум "За"или "Против"еврото!
41
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
инфлация ЩЕ ИМА за всички от сърце ....но народа е яко зле и си заслужава съдбата !
40
1
 
2
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Недейте да плашите хората,щото и сега цените са равни с тези дето са в Евро,така,че доматите в Гърция са 1,5Е,а у нас сега 5лв=2,5 Е,така и с много други стоки ,за повечето дори ще сме на полза ,щото кавкавала 20лв=10Е никаде не е на тая цена а под 10 Е ,а месото е 3Е в Германия у нас 12лв=6Е да не ви занумавам повече и заемите ще са в % какъвто е в Европа ....
39
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Един въпрос: вдигането на цените двойно за инфлация ли се смята или не? Защото това ще стане. Заплати и пенсии ще се редуцират, т.е. ще станат двойно по-малки, а цените ще сменят в евро,т.е. двойно по-скъпи.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лош манипулатор е г-на. Ръста на инфлацията В Хърватия, след приемането на еврото, е много голям.
37
2
 
16
 
! Отговори
Гламав народ преди 1 месец
А как ще накараш българския спекулант да продава франзела от 1.5 лв. на 0,75 евроцента вместо за 1 цяло евро бе льохман. Тия всичките трябваше да са арстреляни още на 5тата година след нефелните им прогнози. Аз съм живял в чужбина като са въвеждали еврото и мога да ти кажа, че инфлацията е поне 15% в първите 3 години. Ама западноевропейците имат спестявания.
36
2
 
14
 
! Отговори
aaa преди 1 месец
Че България трябва да приеме еврото е ясно на всички. Но да лъжат хората, че няма да има допълнителна инфлация е подло. Търговците ще закръглят здраво нагоре, производителите също, предлагащите услуги също.
35
2
 
17
 
! Отговори
ааааа преди 1 месец
мн неграмотни хора има у БГ - и финансово и политически и всякак ! историята е показал че държава без собствена валута е като дърво без корен . тоест загубена работа. след като българските пишман политици разсипаха и разпродадоха всичко живо на който им падне с измислените си приватазации сега искат да затрият и едиственото останало българско нещо - лева . къде са големите български патриоти и защо мълчат ?!???
34
0
 
5
 
! Отговори
Печатницата на БНБ преди 1 месец
Става френска сега е 50% на 50% държавата и на обертюр фидосоер
33
18
 
3
 
! Отговори
копейките плачат преди 1 месец
Само Еврото ще доведе до стабилност и край на руската мафия у нас!
32
1
 
5
 
! Отговори
бг смешки преди 1 месец
България не е суверенна държава - всичко й се диктува отвън - най -вече от Вшашингтон и Брюксел . "народа" достатъчно т***ъп да не зацепи какво се случва в голямата си част . така че какво се изненадани че ни натискат за еврото от Запад ...по интереснот е че има глУаци у БГ които изобщо не разбират какво се случва ама ГРАМ ! и да какво общо има това с Русия и нейната валута ?!?!??
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много смешно, всяка тема се свежда от някои коментиращи до Русия и Путин. Хайде стига с тия рашки, лев-евро има ли нещо общо с тях или друг, това касае само Бг и хората тук, за тях са последствията +,-.:))
30
4
 
19
 
! Отговори
НЕ преди 1 месец
На еврото!
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ако беше много хубаво еврото първи англия и швейцария щяха да го приемат! А нещо за споделените европейски държавни кредити някой ще каже ли? Или е тайна,че който и да се оака в европа всички други ще му връщат борчовете ?
28
1
 
13
 
! Отговори
сандо преди 1 месец
а защо крият доклада на БНБ от есента на миналата година?
27
1
 
13
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
защото очевидно някой им диктува какво да правят - за това !
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По каква причина наливат огромни средства за кампании за реклама на еврото и ползата от въвеждането му?
25
11
 
1
 
! Отговори
Бели хора преди 1 месец
Роби на руските агресори ,или роби на бяла Европа?!?!?
24
1
 
19
 
! Отговори
АЗ 123 преди 1 месец
Как всички лъжци са се активирали да ни убеждават в нещо, което ще ни донесе само вреда. Интересно защо си мислят, че българите сме ***? Когато някой, някога е решил да приемем еврото и да премахнем лева, не попита хората дали искат. Не попита, защото знае какво мислим. Народе, вземи се в ръце и давайте пред цял свят да направим лъжците за смях! Имаме си лев, не ни трябва евро. Ако е много хубава валута Чехия, Дания, Полша и другите държави щяха да се редят на опашка, за да го приемат!
23
13
 
3
 
! Отговори
ДА на Еврото преди 1 месец
НЕ на копейката!