Вълчев обвини Асен Василев в политика на измамническо богатсво

Заради инфлацията нямало реално увеличение на заплатите
3 апр 2024 16:09, Инна Ангелова
61
Вълчев обвини Асен Василев в политика на измамническо богатсво
Снимка: БГНЕС

За последните две години средната работна заплата наистина нараства номинално, но заради инфлацията реално няма увеличение, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев. Той коментира твърденията на финансовия министър Асен Василев, според когото през последните години има истински ръст на доходите, когато той е начело на финансовото министерство.

"Вижда се, че в периода 2010-2012 година средната брутна работна заплата расте средногодишно с 6,35%, а в периода 2022-2023 г. – с 0,89%. Номинално последните две години СБРЗ нараства повече, но заради инфлацията реално няма увеличение", заяви Вълчев. Той обвини Василев, че е предложил политика на измамническото богатство.

"Лъжат те, че ти дават, а те ограбват. Ограбени са всички спестители. Реалната стойност на спестяванията на българите е намаляла с 30 млрд. лева за последните 2,5 години. Надуваш инфлацията, обезценяваш спестяванията, събираш номинално повече средства в бюджета, въпреки че пада събираемостта, увеличаваш номинално харчовете и се хвалиш на избори, че си увеличил доходите. Това е измамническата бюджетна политика на Асен Василев“, категоричен е депутатът от ГЕРБ-СДС.

Според депутата е най-добре да все въведе политика на “стабилната бедност”, защото така се осигурява реален ръст на доходите, а бизнесът има среда да инвестира. Все пак по-високите заплати идват от растежа на бизнеса.

Той със сарказъм коментира и разпределението на задачите по популяризиране на главоломния напредък от управлението на ПП-ДБ - Асен Василев измисля „постиженията“, Венко Сабрутев изготвя графиките, а Кирил Петков ги представя, като човек с най-добри презентационни умения и доказан продавач на нови продукти. „Слушам ги и как рязко са вдигнали доходите и пенсиите. Разбира се, говорят само номинално и забравят за инфлацията”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от Политика
Кирил Вътев за "Вълка": Никой в България не е над закона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.