Радев обяви: Главчев ще е готов със състава на МС още днес

От ЦИК са уверени, че ще се справят с избори 2 в 1
Обновена: 4 апр 2024 14:56 | 4 апр 2024 14:51, Нели Христова
65
Радев обяви: Главчев ще е готов със състава на МС още днес
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев ще е готов със състава на Министерски съвет до края на днешния ден, съобщи президентът Румен Радев.

Днес Радев провежда среща с Централната избирателна комисия, за да разбере нагласата и готовността на ЦИК за провеждане на избори "2 в 1" - европейски и национални.

Радев допълни, че утре предстоят консултации с посочения за служебен премиер Димитър Главчев и представители на парламентарно представените политически сили.

Наред с отдавна планираните известни избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори „две в едно“, каза президентът.  

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност. „Която виждаме, че с всеки следващ избор намалява. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси", коментира още Румен Радев.

Едно е желанието на партиите и политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК, каза държавният глава.

Президентът Румен Радев посочи още, че от готовността на комисията да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да има легитимни институции. "Призовах ви към тази среща, за да уточним предварително вашата реална готовност – какви са ползите, какви са ограниченията при избори "две в едно", каза Радев.

"Имате ли готовност към основния вариант, към който призовах г-н Димитър Главчев? Това е избори „две в едно“ на 9 юни“, попита президентът ръководството и членовете на ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова разясни пред държавния глава какви биха били предизвикателствата за организацията на вота и декларира, че ако изборите бъдат "2 в 1", ЦИК ще се справи.

Третият проучвателен мандат завърши с неуспех и сега наред с изборите за Европейски парламент, трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Едно е желанието на партиите и политиците съвсем друго е готовността на ЦИК, каза Радев пред председателя и членовете на ЦИК на "Дондуков" 2.

Призовах ви към тази среща за да уточним предварително вашата реална готовност, какви са ползите и ограниченията за изборите "2 в 1". Можете ли за една седмица да организирате поредни избори с пренастройка на софтуер и цялата процедура, и изпращане в чужбина Имате ли готовност за избори "2 в 1" на 9 юни, попита Радев представителите на ЦИК.

Президентът добави, че предстои отново едно сериозно изпитание и той следва да вземе крайното решение, за да издаде необходимите укази и за европейски изброи, и за избори за национален парламент.

Ако изборите бъдат "2 в 1" ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, няма как да се измени съществуващата обществена поръчка. Ако изборите са на различни дати, ако разликата между двата вида избори е една седмица, ще кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения.

В избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни трябва да се обявят и имената на избраните членове за ЕП. В изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за ЕП биха били първо, а след седмица избори за НС, това при всички случаи ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа от РИК и СИК в страната и извън страната, повторно да се въведат резултатите от гласуването в ЦИК. Да се направи анализ на несъответствията, да организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващите избори, ако са през седмица. А за машинното гласуване, за секциите извън страната е невъзможно машините да се върнат и да се свалят резултатите, да се заредят със софтуер за следващия избор и отново да се върнат в чужбина, категорична е Нейкова. Разлика от седмица между двата вида избори затова ще създаде сериозни затруднения за целия изборен процес, подчерта Нейкова.

Радев поиска от ЦИК да потвърдят, че могат да се справят с избори "2 в 1".

Аз мисля, че ще се справим и именно поради тези очаквания, предвид ситуацията в държавата, ние подготвяме документацията, така че ако изборите са "2 в 1", когато бъдат насрочени да имаме готовност с първите си решения и изборните книжа, както и съответната хронограма“, каза Нейкова.

"Да, ще се справим при избори "2 в 1"", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Политика
Влизането в еврозоната ще ни струва 500 млн. лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Партизаните слизат от Балкана. Идва 9 септември.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Вампира Бриньон ... Алоо , нали орязахте правата на Президента , какво искаТЕ още ... Защо не погледнете по-далечко от носовете си , защото СЛЕДВАЩИЯТ Президент ако е от герб или ДПС , пак ли променяме закона в Конституцията ??? Брей , бре , много неграмотен ''МАТ'РИАЛ '' от атлантици в тая държава !
48
0
 
1
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 4 седмици
Не се плашете от избори , ще избираме , до като СЕ НАМЕРИ ТОЧНАТА КОАЛИЦИЯ !Българите сме преживели и по-страшни неща , ГОРЕ ГЛАВИТЕ , НЕКА ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКОТО !
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Идва режима на Буци и Гуци! Главчо е само за фасада.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кабинетът на Главчев е ясен - некадърник, калинка, некадърник, калинка, некадърник, калинка ...
45
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
борисов отдавна е направил списъка утре радев само ще го узакони мислете наизборите виждате до къде докарахте страната с вашите гласувания нищо не вървикъдето бутнеш смър-ди
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
руските ребята отново взимат цялата власт.
43
1
 
5
 
! Отговори
Ужас! преди 4 седмици
Долу служебното правителснво на ГЕРБ! Пак ще ни пратят на дъното, пак ще крадат!
42
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 4 седмици
Ако кабинета на главчев , се справи - с организацията на изборитеБез -ала , бала - пп/дб си отиват на -5-6% както си казаха в записа или по малко
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кирчо трепери като говори. Съжалявам го човека, но не е да управлява държава.
40
1
 
3
 
! Отговори
до 41, Не се знае. преди 4 седмици
Ако Бойко Пеевски се сглобят може да стане още по-зле. Нека не пророкуваме толкова смело, а? :D
39
2
 
4
 
! Отговори
Уау преди 4 седмици
Просто сън няма да ме хване докато не видя състава на този уникален по своя род състав на министерски съвет. И ми е интересно ако след изборите се озовем отново пред нови извънредни, как ли ще продължат да управляват главчевите главчовци?
38
0
 
2
 
! Отговори
Джон Наш преди 4 седмици
Предупредих шарлатаните да легнат на Баце с 50:50%, ама не би! Сега Радев и Главчев ще ги тричат до девето коляно. Да бе й да им го набиеш, а то акъл!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радев най- накрая осъзна, че Герб са по- малкото зло от Пп дб. Разгеле!!!!
36
0
 
6
 
! Отговори
български избирател преди 4 седмици
Ники няма да пътува по въздушно-капков път...ха-ха-хааа...КЕФ МАЙНА !!!!
35
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 4 седмици
От цялата работа най много се радвам , че никога повече няма да чуя за -денков , кирчо или асен
34
0
 
7
 
! Отговори
ъ преди 4 седмици
Значи свърши това с постоянното показване на Молеца по всякаквите медии. Слава Богу, много ми беше опротивяло това насекомо. Сега ще има да гледаме Главчо, но все ще го изтърпим 2 месеца.
33
1
 
5
 
! Отговори
Бацо голям преди 4 седмици
Баце и христо бойкиев изпратиха -пп , дб право в анадола На изборите са чал
32
1
 
7
 
! Отговори
ФърчилкоФърчилков преди 4 седмици
Каза: Ники няма да пътува...Про100 Киро ша лъска ПАРАПЕТА...Кокорчо ще продължи да пресмята колко евроцента ще е инфлацията през 202492025г . в Сливенския затвор ,а Лорерчо и жена му ще ги изпратя в ивицата Газа в бюрото по труда да си търсят работа, Гнома ще го изпратя в Украйна да защитава Киев и Харков,а Бокекиев ще го кача на една гумена лодчица и ще го натиря до Росенец да се обяснява на Доаген бей защо е пил мазно турско кафе в скута на Пеевски без разрешение......
31
1
 
8
 
! Отговори
Хо хо преди 4 седмици
Докато Радев назначи сл. правителство, редовното в оставка ще е при Бай Ставри.