Влизането в еврозоната ще ни струва 500 млн. лв.

В дългосрочен план присъединяването ни е изгодно за икономиката
4 апр 2024 20:38, Инна Ангелова
30
Влизането в еврозоната ще ни струва 500 млн. лв.
Снимка: Kevin Schneider от Pixabay

Еднократни разходи от близо 500 милиона лева ще струва изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите в левове и разпространението на еврото у нас. В тази сума са включени разходи за подготовката на институциите и системите на страната за приемане на еврото, както и различни административни разходи. Това става ясно от Проекта на Закон за въвеждане на еврото у нас.

Присъединяването на България към еврозоната ще бъде изгодно, но в дългосрочен план, тъй като ще намали разходите за превалутиране и ще спести значителна сума от годишния бюджет. Съгласно Националния план за въвеждане на еврото в България всеки един субект, независимо дали е частен или публичен, трябва да бъде отговорен за покриването на своите разходи, произтичащи от въвеждането на еврото, както и за своята организационна и техническа подготовка.

За потребителите превалутирането на банковите им сметки ще е безплатно, както и обмяната на левовете в брой в първите шест месеца след въвеждането на еврото. Парите, които ще бъдат вложени в процеса към присъединяване на страната ни в еврозоната, се очаква да се отплатят със стабилна икономика в бъдеще.

Министерството на финансите пусна и информационен сайт, в който се дава допълнителна информация какви са ползите от европейската валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: БългарияЕврозонаевро
Още от Политика
"Турски поток" работи изцяло в полза на България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 седмици
В Дания, 23, не гъмжи от путинорусофили. Не е била никога комсоц страна, особено такава от съветския - тогава - блок. Не е била член на варшавския - пак тогава - договор. Затова там е имало референдум. А унас, ако има, ще е "референдум". Отсега личи (особено от такива като теб и подобните ти). Затова няма да има.
28
1
 
1
 
! Отговори
Голяма работа преди 3 седмици
При условие, че има 40 милиарда евро резерв, чакащ да бъде откраднат, този половин милиард лева, който ще го платим ние е едно нищо.
27
2
 
2
 
! Отговори
Защо преди 3 седмици
Пишете глупости нито Шенген нито еврозона ще видим ПП на дб е виновно за това
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще ни струва много повече.пНезависимостта не се мери в пари.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То затова Чехия Унгария и Полша ,много бързат да влезат,а ПП хич не бързат ,та чак еврото че обменяме за месец )мушеници ПП искат да продадат златото на Бъгария ,на изборите че ги пратим на луната )
24
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Ще гласувам за вьзражданеЕвро не искамСега при тези цени изнемогвам а като ми падне наполовина заплатата в евро какво ще правя
23
2
 
8
 
! Отговори
и да допълня преди 3 седмици
До Анонимен Дания също, там е имало референдум и хората са казали НЕ. А в България не може да има референдум. Управляващите не разрешават. Демокрация по български в услуга на чужди държави
22
4
 
9
 
! Отговори
665+1 преди 3 седмици
Какво стана с референдума? Въпреки, че понякога не мога да понасям Копейката, за това е прав, че трябва да се пита населението за важни въпроси касаещи го. Както и да бъде нещо манипулирано, поне трябва да се дава гласност, а не като предварително затворените реактори за едната заплатка на Пръмова-кривата джука. И за работа на Цецо щерката оп няколко милиарда за прескъпи летящи щайги и то с предплата!
21
4
 
13
 
! Отговори
Шегичка преди 3 седмици
Ще ни струва държавата!!!
20
4
 
11
 
! Отговори
дългосрочна зона преди 3 седмици
Дългосрочно ще ни обират.
19
3
 
6
 
! Отговори
Зарко преди 3 седмици
Питайте Пешо,от славния сериал" На всеки...кило...."Аз предлагам ,да нападнем". Там е заровено кучето на злотата,форинта,леята и лелята на кроната! Не говорим за короната! Ще ни сочат с пръст за живото посмешище на Балканите!Днес разбрах,че сме...,Швейцария на родните Балкани! Боже господи,опази!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен И Норвегия и Швейцария
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ako imashe OБЛАГА ОТ еврозоната наи напред АНГЛИ4АНИТЕ НЯМАХА ДА ИЗЛЕ3НАТ,едва ли са по глупави от нас, 4е го напраиха
16
3
 
11
 
! Отговори
Велко преди 3 седмици
Едните не искат,другите на могат,а третите не могат да разберат първите ...двама! С двеста и осемдесет евро пенсия ,на месеци с годишна надбавка от близо 40 евро,за Великден, за каква Европа сме и за къде сме ? За там сме си,за това сме , и пак сме си същите!На 35 г. , много срам и още нещо,пълно лицемерие,драги роби на труда!
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-малко 500 милиона в началото. После идва всяка година членски внос който ще покрива фалитие на банки в Германия Франция и др. които нямат общо с бг. Вероятно по 4-5 милярда всяка година и после що няма население.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още малко, и ще излезе, че бизнесмените, или както ги наричате "бизнесът", а пък ние си знаем какви са, ще ги плати тези 500 млн евро /1 милиард/ лева. А пък после, "в дългосрочен план", ако ЕС не намери друг враг, ако слънцето спре да топли толкоз силно, и започне вали нормално, и ако ...., то тогава бизнесът /дето отдавна е приготвил голямата лъжица да *** още/, ще усети полза. Ще бъде добре и за финансовия министър - лесно ще му се получават отчетите.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ги плати Евросъюза. Те напират!
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поляците,чехите,унгарците,румънците май са по глупави от нас,че не си сменят валутата!
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бълха ни ухапала...! Хахаха! Доста пари ще се узаконят!
10
3
 
7
 
! Отговори
попо преди 3 седмици
Айде няма нужда!