Адекватни ли са конституционните промени? Говори Славов

Той коментира своята заместничка в служебния кабинет
37

В предаването "Брюксел 1" министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов постави фокус върху това адекватни ли са конституционните промени. Той коментира темата за новия Закон за съдебната власт, който в момента е на обществено обсъждане.

"Нека отбележа, че през целия дебат, който предшестваше самото приемане на конституционните промени, ПП-ДБ защитавахме тезата, че правителството в оставка трябва да бъде назначавано за служебно правителство, за да се запази най-тясната връзка с парламента, така е в повечето парламентарни републики. Очевидно този модел не беше подкрепен от нашите партньори в изменението на Конституцията и се предложи т.нар. "гръцки модел" с изрично определени в Конституцията позиции и институции, които могат да формират служебното правителство", каза в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR  министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Той коментира и своята заместничка в служебния кабинет.

"Госпожа Павлова, новият служебен министър на правосъдието, вече е била в служебен кабинет през 2017 година, след това няколко пъти беше заместник-министър на правосъдието, познава отвътре институцията, и което е важно за всяко служебно правителство, да осигури нормалното функциониране на процесите в една институция. Предстои да видим как ще се позиционира Мария Павлова спрямо законопроектите, които са изготвени от редовното правителство и тук най-важният законодателен проект е новият Закон за съдебната власт. Тя участваше в работната група, но трябва да е ясно, че визията на това как да изглежда реформата на правосъдието трябва да се задава на първо място от Конституцията и на второ място от редовните правителства, а не от служебните правителства", заяви Славов.

По отношение на временния закон за съдебната власт, Славов коментира, че първо е определен от Конституцията в 6-месечен срок, затова в рамките на два месеца те са разработили изцяло новия закон, който в момента е на обществено обсъждане.

"Аз не мисля, че при липсата на ясно мнозинство вече в парламента е редно да се приема закон за съдебната власт, защото при липсва на ясно мнозинство рискуваме да се постигнат компромисни текстове, редакции, които не отговарят на амбицията за сериозна реформа, а този проект е амбициозен. В него има поне няколко посоки на предложения, които за първи път са в нашето законодателство. На първо място те са свързани с гаранциите на независимостта на новите членове на Висшия съдебен съвет и Прокурорския съвет, избирани от парламентарната квота. По няколко посоки върви тази независимост, защото е формирана на конституционно ниво и защото има изисквания минимум пет години тези кандидати да не са били в ръководството на политическа партия. Кандидатите трябва да бъдат предлагани не само от народни представители, а и от представители на Висшия адвокатски съвет, трите най-добри висши училища, изучаващи специалност "Право", и граждански организации, специализирани в сферата на правосъдието и съдебната реформа", обясни министър Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Атанас Славов
Още от Политика
Александров: ПП са уплашени и тревожни хора
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
"Aдекватни" са конституционните промени , затова превиха две извънредни заседания на парламента да ги дооправят.
33
0
 
3
 
! Отговори
дератизация преди 3 седмици
тия плъхове трябва да бъдат изчистени до последния новороден мишок (на Ленчето, примерно), живите да бъдат кастрирани до един, и никога повече да не могат да се размножават в жалкия им живот на НЕМОЖАЧИ
32
0
 
4
 
! Отговори
Този преди 3 седмици
Няма достатъчно акъл, за да разбере.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много са жалки! Сега започват да се правят, че промените не са ги натворили те, те не са ги гласували в НС, а са плод на извънземен разум! Нещастници!
30
0
 
5
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 3 седмици
Ние искаме смяна на модела на държавно управление, при което вие всичките да умрете;))) Нищо сложно нема в тва;)))
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Боже, колко са отвратителни всичките! Жална й майка на България с такива "законотворци" и "управляващи"!
28
6
 
2
 
! Отговори
До Хаха ха преди 3 седмици
Явно идолите ти са Боци и Шиши. Това е достатъчно.
27
0
 
14
 
! Отговори
Този е неадекватен преди 3 седмици
Дрън, дрън, дрън! Аман от празнословия! Омазаха конституцията, сътвориха една голяма глупост, а сега седнал от девет дерета вода да носи!!! Истината е, че с малките си мозъци и никаква квалификация не могат нищо разумно да сътворят. Но те и не искат. Целта им е да заграбят колкото се може повече власт и да сложат свои послушни хора навсякъде, които да изпълняват "ала бала" поръчките. Нагледен пример за това - калинката в Агенция Митници.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има нещо стерилно, незадоволено и *** в този тип! Гледа втренчено, мисли бавно и много банално, стереотипно и винаги безинтересно! Жените го усещат с кожата си! Сякаш се търсят такива! Какво може тоз да свърши за България?!
25
1
 
15
 
! Отговори
Ананас Сливов преди 3 седмици
Егати държавата щом аз съм министър на правосъдието....по голямТулуп от мен не можахте ли да си изберете..??????
24
1
 
11
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 седмици
Дано след изборите се формира мнозинство да отмени всички -подигравки с конституцията които натвориха тия -,,умно красавци ,,
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За промените не знам, но министъра определено е пълен неадекватник
22
1
 
11
 
! Отговори
Ива преди 3 седмици
Очевидно промените не са адекватни, остава КС да се произнесе, най-после, дали са законни, т.е. дали обикновено НС може да променя конституцията.
21
1
 
13
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 седмици
Този се надяваше да векува с гнома и ристъо , и затова правиха тия промениВместо това получиха як шут от боце и шиши
20
0
 
15
 
! Отговори
горката водеща преди 3 седмици
Този направо я втрещи с глупостите си.
19
0
 
13
 
! Отговори
ГацоБацоФиуйЪрьь преди 3 седмици
А после ми викат, че аз съм бил ПРОздьььь....Тоя гологлав бай Х.Й ме бие по всички показатели !!!!
18
0
 
18
 
! Отговори
български избирател преди 3 седмици
Никога повечеТУЛУПИ от ПП-ДБ в политиката !!!!ТояЦървул и за овчарин не става!!!!
17
0
 
19
 
! Отговори
мдааа...мухльо... преди 3 седмици
Нагъл,некадърен,малоуменЖълтопаветенШарлатанин....
16
0
 
14
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 3 седмици
НЕМОЖАЧ.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То е ясно какво ще каже този гологлав ***. Че промените са много хубави и всичко е в розово. Видя се какво стана обаче. Президентът беше поставен в ситуация да няма избор - т. е да се моли на някой да се съгласи. На един жена му плспела, друг си пази службата в банката, трети мистериозно подава оставка 2-3 дни преди това, за да не може да го номинират. Пълна пародия. А какво щеше да стане ако и Главчев беше отказал? Май не остават други мераклии от 10те? Тогава?