Външо отговори на Пеевски: Работим по случая в Солинген

Четирима българи загинаха при пожар
30
Външо отговори на Пеевски: Работим по случая в Солинген
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) работи по случая с тежкия пожар в германския Солинген на 25 март 2024 г., при който загинаха четирима български граждани, а други трима пострадаха, още от постъпването на първоначалната информация за тежкия инцидент. Това информират на сайта си от МВнР във връзка с публикации в медии и социални приложения относно пожара, както и на призива на Делян Пеевски.

Генералното консулство на България във Франкфурт, посолството на страната ни в Берлин, както и почетният консул на България в провинция Северен Рейн-Вестфалия Вернер Йостмайер са в постоянен контакт с местните власти още от първите дни след трагичното събитие с цел изясняване самоличността на жертвите и обстоятелствата, довели до тяхната смърт. Въпросът за необходимостта от бързо разследване на причините за пожара беше поставен и от посланика на България в Берлин Григор Порожанов в рамките на двустранна среща във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия. Изразена е готовност за съдействие и по линия на полицейското сътрудничество, посочват от МВнР.

Още по темата
След отправено официално запитване от страна на Генералното консулство на България във Франкфурт до компетентните местни власти, на 27 март 2024 г. беше получена информация от кметството на гр. Солинген, в която се посочва, че прокуратурата разследва тежък пожар, при който са загинали четирима граждани, като вероятно се касае за умишлен палеж. Поради засиления обществен интерес, разследващият прокурор по случая г-н Хериберт Калуне-Гебхард обяви публично същия ден, че на този етап няма данни престъплението да се дължи на ксенофобски подбуди.

Българската дипломатическа мисия в Берлин беше официално уведомена за самоличността на жертвите на 4 април 2024 г., когато бяха получени издадените от местните власти актове за смърт. Загиналите български граждани са четирима, сред които и две малолетни деца. С помощта на криминалната полиция на гр. Солинген бяха установени и останалите пострадали при пожара български граждани – младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни представителство е в постоянен контакт с болничното заведение, в което те се лекуват, съобщават от МВнР.

Очаква се следващата седмица да бъде разрешено тримата пострадали граждани да бъдат посетени от българския консул с цел оказване на необходимото съдействие и подкрепа. До този момент от близките на загиналите или на пострадалите български граждани не е постъпвало искане за съдействие към българските дипломатически мисии в Германия, информират от МВнР.

Умишлен палеж е причината за пожара, при който загинаха четирима български граждани от турски произход от едно семейство в град Солинген, Германия, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк на 27 март. По информация на ДПА пожарът е възникнал на стълбището на старата сграда. Огънят се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. "коминен ефект". На стълбището е имало "ясни следи от запалителна течност". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на "умишлен палеж".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: загиналипожарСолинген
Още от Политика
Кампанията за вота ще е истерична, ще има фантазии и компромати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 3 седмици
Кой е Външо?
21
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 седмици
Да взема да им изпратя един въпрос на "външно" ,за да "видя" - първо дали ще го регистрират в деловодната си система ,а за отговор и при регистрация ,няма да го получа Има си институционален начин на отговор на запитвания - писмени - било те от депутати или други граждани , а не на режисирани пропагандни запитвания - публични направени пред за широка употреба "публичните ***" ,както точно ги определи този ,който най- добре ги ползва в пряк и преносен смисъл...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
голама пералня няма що днес са активирали перачките яко и трият трият
19
0
 
1
 
! Отговори
Евала преди 3 седмици
Ако са от турски произход да се търси отговорност от подпалвачите, но ако са от произхода на 13 годишния убиец и аверчетата му, по -добре да ги похвалят.
18
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
това са вътрешни работи в германия ние какво се бутаме в тяхната работакато приключат с разследването ще ни уведомят ако сметнат за нужно колкобългари умират всеки ден в европа ние тука да не сме погребално бюро за всекислучаи да подскачаме това че са турци няма ама няма никакво значениесъболезнов ание на близките
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
това са методите на работа на възрожденците по света - расизъм, фашизъм, геноцид. Нали копейкин се хвали, че си съдейства с националистическите партии по света. Ми ето на, съдействали са му. А за шпионите в Англия - престъпление е да извършваш услуги на Русия в момента, има санкции. Ако са виновни да си понесат последствията.
16
0
 
2
 
! Отговори
az преди 3 седмици
До квопраивъншно Англия ще се справи и сама - няма нужда от нашата помощ!
15
7
 
8
 
! Отговори
квопраивъншно преди 3 седмици
А мима кво прави за българите хвърлени в затвора в ингилизия по монтирането на процеса с нашите шпиони?Подготвят провокация срещу москва и отново като с миризливия папунгер намесват българи!Що никой не пита дали консула у лондон и адвокати и кои са поели тяхната защита?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбрах какво точно са работили.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Външно какво? Една статия не може да напиши те като хората, ниво каруцари
12
3
 
4
 
! Отговори
Who Cares преди 3 седмици
Изпотила се е...
11
5
 
6
 
! Отговори
akudдфгх преди 3 седмици
:) :) :) тая да фаща да си бега към село
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грозното лице на мафията.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
новината е бутната на трета глуха
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имах един шеф, на такива им викаше на лицето патки.Нали патки ,веднага клякат.
7
3
 
8
 
! Отговори
SS Ulaf Scholtz преди 3 седмици
Българчета, ще идвате ли още към Германия?? Тази лелка е моя прислуга.
6
2
 
23
 
! Отговори
Beobachter преди 3 седмици
В същия град през 93 имаше палеж на къща, обитавана от гастарбайтери. Мъжете били на работа още, но изгоряха 5 млади жени и деца. Германия затова се прави на толерантна и отворена, но истината е малко по-различна. Има скрити нацита и такива, които са съвсем пткрити и агресивни. С големия наплив на чужденци, тези проблеми само ще зачестят. А Германия вече върви към САЩ. Престъпност и полицаите стрелят на месо за най-малките съмнения. Промени се много. А нашите апачи скоро няма да имат работа там.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая калинка,не разбра,че не я искат и в селото и а се надява на Брюксел.Там едва се отърваха от нея.Ама скоро ще разбере,кон боб яде ли.Още три дни и остават до "прозрението" и после ,пак ще има, ех ти мъко,мъко непреодолима,защо пак ме замитът под килима?
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изпълнявайте стриктно каквото ви казва началника Пеевски! Не се отклонявайте от задачите, че вижте какво става с митницата!
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв е този расизъм да горят семейства с деца?! Инак ни четат уроци по демокрация!