Ще имаме ли честни избори?

Важно да се поддържа политическото ниво на комуникация
Обновена: 9 апр 2024 16:54 | 9 апр 2024 11:45, Инна Ангелова
1

Новото служебно правителство вече положи клетва и може да упражнява в пълната си степен изпълнителната власт. "НС може да се информира за дейността на правителството. Те са задължени да се явят и да дадат информация, въз основа на тази информация със своите актове НС може да коригира правителството", коментира преподавателят по конституционно право Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Основната функция, която трябва да има МвнР, е да организира изборите зад граница. Това сподели в ефира на Bulgaria ON AIR бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Той допълни, че е много важно да се поддържа политическото ниво на комуникация в сферата на преговорите за Шенген и Еврозоната.

Според журналистът и главен редактор на dnes.bg Александър Попов тежестта за провеждането на честни избори ще падне основно върху МВР, МВнР и Министерството на електронното управление. “Скандалът се вихри около поста на Калин Стоянов и Живко Коцев. Една деполитизирана структура ще води политическата кампания, която предстои за изборите”.

“Очакваше се Калин Стоянов да остане, въпреки че имаше протести. Ако служебният премиер го беше сменил, служебният кабинет щеше да загуби увереност и стабилност", каза още Попов. Според журналистът изборите за ЕП ще останат на заден план заради скандалите в МВР, мафията и Путин.

По думите на Керемедчиев служебните правителства до момента са водели проруска политика, а новото служебно правителство вероятно няма да последва този тип управление. На мнение е, че България трябва да продължи да спазва линията, която беше поосечена от редовното правителство.

Колев уточни, че основната цел на служебното правителство е да ни преведе през честни избори, но трябва и "да си сложат спирачки - да не правят сериозни стъпки и да решават стратегически въпроси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Политика
Експерти: С промените НС може да прави каквото си иска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви честни избори братя българи. Днес гледахме как Главчев като второкласник сричаше и заекваше, четейки това което са му написали. Срам и позор за премиер, който не може дори да чете. Той е на светлинни години от Денков, по отношение на интелект. Само масово гласуване може да спаси нас и децата ни от тези, иначе не ни чака нищо добро още много години.