Радан Кънев: България е в спирала на политическа криза

Страхът от влизането ни в еврозоната трябва да се разсее
Обновена: 12 апр 2024 15:25 | 12 апр 2024 15:24, Инна Ангелова
29
Радан Кънев: България е в спирала на политическа криза
Снимка: БГНЕС

България затъпва в непрекъсната спирала на постоянна политическа криза и това представлява риск за интеграцията ни не само в Шенген, но и в еврозоната. Това мнение изрази евродепутатът Радан Кънев.

Според Кънев като риск може да бъде отчетено и това, че институции, "призвани да се грижат за сигурността на всеки българин и всяко българско семейство, се оказва, че са преди всичко предизборен инструмент".

"Десета година гледаме как като дойдат избори българските служби започват да се занимават с компроматна политическа кампания, което е тежък скандал и се надявам да го разбираме като общество. Естествено това не ни помага в изграждане на доверие с нашите европейски партньори", посочи евродепутатът.

Евродепутатът изрази надежда изборите 2 в 1 да са достатъчна мотивация и повече хора да излязат и да гласуват, особено гласоподавателите с "европейски, демократични и реформаторски възгледи".

Относно дебатът, който непрекъснато се води за влизането ни в еврозоната, Кънев каза, че страхът трябва да бъде разсеян. Влизането ни в еврозоната няма да доведе ускорена инфлация. Според него има достатъчно доказателства, че такава връзка не съществува. Кънев допълни, че влизането в еврозоната е много важно за средните предприятия у нас по редица причини.

"Техният основен пазар е в Европа, имат непрекъснати разплащания с държави от еврозоната и оттук се трупа системна загуба от банкови разноски и обменни курсове, която е изчислена на над 3 млрд. евро годишно за българския бизнес", подчерта евродепутатът и добави, че когато една държава влезе в еврозоната се разглежда от всички партньори и потенциални инвеститори като държава от ядрото на Европейския съюз.

Радан Кънев смята, че средните и малките предприятия в България не са запознати с възможностите, които дава Зелената сделка. "Тя е две неща – законодателен пакет от около 20 европейски директиви и регламенти, и от друга страна един огромен финансов пакет, само част от който е Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Там има и други финансови възможности, които сумарно са поне два пъти колкото парите по НПВУ", обясни евродепутатът.

Основиният приоритет пред ЕС за следващия мандат е развитие на общата европейска политика по сигурност и отбрана, изграждане на обща европейска здравна и фармацевтична политика, както и въпросите за силна интензивна европейска индустриална политика, насочена към бюджетни инструменти за модернизация и укрепване на конкурентността на европейската индустрия, намаляване и на прекалената бюрокрация пред бизнеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: БългарияЕврозонаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 1 месец
Разкарай се беее,разкарай се противен мошеник.
27
1
 
3
 
! Отговори
Радан трябва преди 1 месец
Да е по скромен, по обран от подобни изказвания. Като човек , който заедно със стратега на комунистическите олигарси Иван Костов, загуби битката с новатора Б.Б. сега по недостоен начин търси реванш. Парите на Черепа не са достатъчни за това. С Кико и Кокорчо ДБ изтеглиха късата клечка. Остава им само да озвучат провала си, стига да има кой да ги чуя.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за обикновен съд.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за народен съд.
24
3
 
3
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 месец
България е в перманентна политическа криза още от 1878 година!! Но последните 35 години са върхът на лудостта!!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То, щот управниците ни все кат Радан, "умни, разумни и мъдри", та затова киснем в тая криза и измъкване не се очертава. Седнал Радан мнения да изразява. Това "мнение" отдавна е известно на всички ни.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Раданчовците едно говорят друго вършат. Най важното за слугите на "народа" е да им са пълни гушите и господарите от Брюксел да ги похвалят за предателството.
21
0
 
4
 
! Отговори
Дякона преди 1 месец
Много мъдрост се иска за такова очевадно обстоятелство ...
20
1
 
11
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Нема нужда чак и на Радан мислите да ни разказвате. Достатъчно са ни Просто Киро и Ристе. Даже артък ни идват.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали искахте борба с корупцията? Що не ви харесва? Идете се похвалете на Урсулата.
18
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Поредния продажник!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Криза за вас, наркотрафиканти, контрабандисти и перачи на пари на Мафията. България никога не е била в по-кристално ясно политическо положение за Мафията във властта и борбата с корупцията. Отлични разкрития, има арестувани, те ще пропеят, истинска борба с корупцията в България.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто в Чалгария няма демокрация, като хората. Не може такава демокрация, ама със сталинистки партии и несменяеми лидери. Това е демокрация по руски, Боко Тиквата ви управлява повече време от Путин, вече от 20 години все Боко Тиквата е на власт.
15
0
 
13
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Абе Радан ли си, Рамадан ли си, не тъ знам ама да констатираш 35 годишен общоизвестен факт, който съ знай от 99,99% от българите не говори добре за нивото ти на интелект, да си беше мълчал, можеше да минеш и за "умен"! Пфу..., бре!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мой, това го знаеме от вече 34 години, че България е в криза и няма начин да се измъкне от тази криза. Защото е инвалид, атрофирала е! Няма как да я съживите. Диктатурата и окупацията и продажния БГ манталитет спомогна за това. НИкой не може да й помогне вече, можете да се опитате да я разпродадете на парчета, така може и да успеете да спасите нещо, но като цяло е като окуцял кон, за нищо не става, освен да го застреляте. Айде сбогом
13
0
 
6
 
! Отговори
Радане преди 1 месец
Измълзи Агуш предателя! Много нещо завлече от ДПС и на теб ще ти смукне кръвчицата! Жаждата за власт е безгранична и аморална!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей , това ли успя да измисли тоя голям адвокат
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАЛИ ВИЕ СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА! ДЕМОКРАЦИЯТА НАЧЕЛО С АГЕНТИ НА ДС!ВИДНИТЕ КОМУНИСТИ ОТ БКП КОСТОВ ГИ НАПРАВИ МИЛИОНЕРИ! СЕГА ВСИЧКИ ОТ БКП/ БСП И БЛИЗКИ ДО КОСТОВ СТЕ МИЛИОНЕРИ! ТОЛКОВА СЕ БОРИХТЕ СРЕЩУ КОМУНИСТИТЕ, ЧЕ ПОДКРЕПИХТЕ МОСКОВСКИ РАДЕВ! ЧАК КОЛЕНИЧАХТЕ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ МУ!СВАЛИХТЕ ББ !СЪБРАХТЕ СЕ С КОМУНИСТИТЕ И ВНУЦИТЕ ШАРЛАТАНИ!СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радан открил топлата вода. като че ли сме излизали от тая политическа криза откакто дойде т.нар. демокрация.
9
1
 
5
 
! Отговори
Кокорчо преди 1 месец
Рада Дълбоката на амбразурата???Дисагите с евраци требе да се отработват...