Д-р Пламен Димитров: Договорът с "Боташ" е вреден за държавата

Договореният капацитет е повече от потреблението
19 апр 2024 22:17, Анисия Иванова
24

Договорът с "Боташ" нажежи страстите в Народното събрание. Депутатите си размениха взаимни обвинения кой е виновен за финансовите загуби от споразумението.

"Това, което виждаме до момента е, че този договор носи финансови загуби за българска държавна компания, респективно за всички данъкоплатци. Не са оползотворени възможностите за този договор, което означава, че засега е вреден", заяви д-р Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "Денят ON AIR".

Д-р Димитров поясни пред Bulgaria ON AIR, че  договорът предвижда "Булгаргаз" да си купи количества газ на международния пазар, танкерите с този втечнен газ да стигнат до турски терминали и оттам турската страна има задължението за регазификацията на този газ и доставката му на българо-турската граница.

"Ако танкерите на "Булгаргаз" не са дошли на турските терминали, естествено турците нямат какво да регазифицират и да ни доставят. Тези, които трябва да се възползват от договора, да купят газ на международния пазар, са "Булгаргаз" и съответно пък "Булгартрансгаз", който е собственик на газопреносната мрежа, да продава капацитет в тази мрежа", каза д-р Димитров.

Гостът отбеляза, че договореният капацитет за доставка на газ в България в момента е значително повече от потреблението в страната.

"Имаме 1,8 млрд. куб. м на година с "Боташ", имаме 1 млрд. куб. м годишно, които са резервирани на терминала в Александруполис и трябва да започнем да ги получаваме от другия месец и имаме още 1 млрд., който идва от Азербайджан. Станаха 3,85 млрд. на година, а България в момента потребява не повече от 2,6 млрд. Смисълът на тази операция вероятно е бил тези излишни количества, които ще се разтоварят в Турция и ще дойдат в България, нашата компания "Булгаргаз" да ги търгува някъде на международните пазари", посочи д-р Димитров.

По негови думи обаче "Булгаргаз" няма експертния и кадрови капацитет да бъде такъв играч на международния пазар.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
От такива Доктори... преди 1 месец
.....МНОГО ПОПОВЕ ЩЕ СА НУЖНИ НА БЪЛГАРИТЕ , ЗА ПОГРЕБЕНИЯ....!!!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако тоя е "Доктор"---- значи, АЗ, съм поп....ХАХАХАААА....
13
2
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ЩЕ ПЛАТИТЕ МИЛИАРДИТЕ НА ТУРЦИЯ, И ЩЕ ГИ ОТГЛАДУВАТЕ---ЗАЩОТО СЛУШАТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ ПРОСТАЦИ!!!!ВСЕКИ СИ ПАТИ ОТ ГЛАВАТА----- ЗАТОВА БЪЛГАРИНА Е ПРОСТА ПРЪЧКА!!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
РайкоКравта преди 1 месец
Мутри сбогом
11
0
 
2
 
! Отговори
PernikCountyJail преди 1 месец
Много службаши да за затвора доживот
10
0
 
5
 
! Отговори
Народа преди 1 месец
14 Ние не сме сключвали договора нито други неизгодни за България който ги е сключвал той да плаща!
9
1
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ИМАТЕ ЛИ МИЛИАРДИТЕ, ЗА ДА ПЛАТИТЕ НЕУСТОЙКАТА ПО ТОЗИ ДОГОВОР.....Д-Р ПЛАМЕН ДИМИТРОВ ЩЕ ГИ ПЛАТИ ЛИ, КАТО ДАВА ТИЯ СЪВЕТИ!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента се променят закони, които не са в полза на българина. Мафията си върна държавата.
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Делян Добрев, Борисов, Теменужка Петкова отдавна трябваше да са в затвора за действия против българската енергетика в достатъчно дълъг период. Стига са ги защитавали и пазили от Проку рватурата, ДАНС и МВР! По време на ГЕРБ стотици милиарди отидоха в полза към Кремъл от неизгодни проекти, действия и бездействия докато управляваше ГЕРБерската сг ан, а с тия загубени милиарди България щеше да изглежда друга, ако бяхме ги изхарчили разумно.
6
0
 
8
 
! Отговори
Не е проблем преди 1 месец
То нема държава
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аба копейка, боташ щял да доставя евтин газ. Ще плащаме по 500 000 долара на ден, вали гърми, без да ползваме газ. Евтината газ е от Азербайджан..
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То последните няколко години доста вреди понесе Бг, а м а карай да е весело, Боташ поне ще доставя газ за Бг след като няма вече тръбен евтин газ от рашките.:))
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и копейките са вредни за държавата, ама не е хуманно да се отнесем с тях както заслужават.
2
14
 
13
 
! Отговори
Сега ли се сетихте, преди 1 месец
Че е вреден?Когато се сключваше договора много хора в нета пишеха,че е неизгоден,но всички пазехте служебното правителство на Радев .А проруските сайтове въобще не пускаха коментари .И сега какво излиза?След турски поток на Борисов,това с Боташ е най- корупционната сделка.Кий ще снима чекмеджетата на Радев?
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Алексадропулис по-малко ли плащаме? И кой измисли да плащаме за резервиране, когато можехме да имаме тръба с кранче напрово при нас? Къде Орешарски да каже? В момента сходен въпрос си задават много европейски правителства.