Главчев след срещата с Радев: Указ няма, няма и новина

Комуникацията между двамата продължава
19 апр 2024 10:12, Нели Христова
59
Главчев след срещата с Радев: Указ няма, няма и новина
Снимка: БГНЕС

Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава. Нямам новина за съобщаване.

Това каза пред чакащите го журналисти на излизане от "Дондуков" 2 служебният премиер Димитър Главчев.

Той пристигна в президентската институция за среща с Румен Радев, на която да обсъдят предложенията за промени в състава на Министерски съвет.

Още по темата
Докато президентът не издаде указа, старите министри си изпълняват задълженията, заяви Главчев.

Повод за днешната среща между президент и служебен премиер са предложенията на Главчев за промени в състава на правителството, седмица след неговото встъпване в длъжност.

Главчев предложи депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС и зам.-председател на партията Даниел Митов да заеме поста външен министър на мястото на дипломата от кариерата и посланик в Черна гора Стефан Димитров.

Другата предложена от Главчев смяна е на министъра на земеделието Кирил Вътев, който запази поста си от предходния кабинет и в служебния. Главчев предлага длъжността да заеме Георги Тахов, а като мотиви се изтъква продължаващото напрежение и недоволство в аграрния сектор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък определи като съвпадение исканата смяна на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов.

В сряда президентът Радев припомни, че когато той е назначавал служебни кабинети, партиите не са можели да си помислят за подобно вмешателство.

"Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху доверието в изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник", заяви Радев и подчерта, че има множество дипломати с качества да са министри.

В четвъртък репликите продължиха, Митов направи и първи медиен коментар от кулоарите на парламента: “Служебният премиер Главчев се обади първо на мен. Консултирах се с Бойко Борисов, получих пълна подкрепа от него”, каза Даниел Митов и даде заявка за готовност да поеме поста.

Димитър Главчев от Брюксел заяви, че е готов на диалог с президента за промените в състава на служебното правителство, но подчерта, че ако Радев не издаде указ отговорността ще е негова.

Лидерът на партията Бойко Борисов говори от Тутракан по темата като посочи, че когато Радев е назначавал служебни кабинети, е избирал ярки политически фигури и припомни кабинета на Стефан Янев и поста на вицепремиер и министър, заеман от Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смяната на външния министър е свидетелство, че правителството е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство. Тя е израз и на неистовия стремеж на ГЕРБ да овладее и държи всички лостове на външната политика и с непрестанни клетви за евроатлантическа солидарност и лоялност да си гарантира индулгенция от западните партньори, това се казва в позиция на Българското дипломатическо дружество.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борисов постъпи глупаво, като тръгна да заплашва Главчев и да му нарежда. Главчев накрая може да хвърли оставка и тогава да видят какво ще правят
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В страна Тиквония ,Тиквончо и Шиши командват под зоркия поглед на Доган паша.След изборите пак същия филм ще гледаме.Нормалните хора не ходят да гласуват защото няма за кой и това е пагубно за България
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
кой ще поеме полит.отговорност за Боташ,Призидента доведе и назначи енерг.министър,който го подписа,сега да си подава оставката 1 милион на ден плащане от бъргарите,къде е прокуратурата.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Киро, Биби, Танас и Диди вдигат чашите с шампанско и се смеят как натриха носа на Радев.
47
0
 
4
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
За първи път виждам физиономия с голям нос, изглеждащ остър и на всичко отгоре завит към горната джука! Тоя е с излючително неприятна физиономия! Най - вероятно е свързана и с характера му, който издава готовност за *** на всякакви ***, само и само а се вземе някой лев!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И Главчо владее английски колкото Мутрата, затова изглежда като глу пак в Брюксел.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само не разбрах защо Буци му даде такова високо начално ускорение на тоя безхарактерен и безличен Главунчев , като той и без чак такива закани и заплахи щеше да придобие необходимата скорост в изпълнение волята и интереса на Tyлyпa =
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Името му напълно отговаря на физиономията,поведението и акъла.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този Служебен кабинет,Няма да има Авторитета на кабинетите на Радев!! Ето че Служебният премиер вече се иска!-:( Е ?
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смали " тона" май служебното премиер че!-:)
41
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами браво на президента в случая.Няма заради некадърните промени на пеперугите сега Бойко да реди кабинет без да има мнозинство.Да си спечели изборите пък тогава да казва кой министър кой не.
40
0
 
14
 
! Отговори
Прожектор преди 1 седмица
Добре организиран хаос ! И тотално оси*ане пред евроатлантическите ни съюзници на ГЕРБ и ДПС с изкадрувания от тях "служебен" кабинет и с техните предизборни "кадрови" чистки.!
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако да беше върнал мандата неизпълнен ,сега нямаше да има тинтири-минтири.А нещата щяха да са явни и Президента щеше да излъчи служебен Кабинет.И НС волно или неволно щеше да го приеме като факт.А слжебните министрите щяха да са несменяеми.Обаче"борбата"е епична и не е за място а за привелегията да се реши "правилния"изход на изборите.Всъщност това е борба не за власт а за привилегийте на власта.А Народа кучета го яли.
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До БРЮКСЕЛ - Идват изборите за европарламент и лявото вече няма да е.
37
4
 
25
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
На Радев
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По скоро вас да сменят
35
2
 
11
 
! Отговори
истински мъж преди 1 седмица
Господи Българийо,и този човек стана премиер?!Клута Българийо,колко още има да страдаш?
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимвн преди 1 седмица
Няма и да има за неадекватни като вас
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименЧовека който ще възроди държавноста и ще изправи държавата на крака