Какви проблеми могат да възникнат при гласуването 2 в 1?

Каквото зависи от РИК, ще бъде направено
21 апр 2024 16:27, Нели Христова
7
Какви проблеми могат да възникнат при гласуването 2 в 1?
Снимка: БГНЕС

Честно казано аз не съм голям привърженик на машинното гласуване в този му вид. Иначе съм огромен привърженик на новите технологии и на това да може да упражняваме гласа си чрез тях. Това, което лично мен ме смущава е, че ще има две отделни бюлетини, така, както беше и на местните избори, заради двата вида избор. Това каза пред "Фокус“ адвокат Мартин Бусаров, председател на Районна избирателна комисия – Благоевград с богат опит в организацията и провеждането на избори.

По думите му в местните избори, за разлика от тези, които предстоят, ако избирател притежаваше избирателно право, той можеше да гласува в съответния вид местен избор и е бил допускан до гласуване, както за кмет на община, така и за общински съветници.

"Особено тук е, че ако избирател няма право да гласува в изборите за Европейски парламент, но може да гласува в изборите за национален парламент, възниква въпросът как ще бъде контролиран да не упражни вота си, когато му се визуализира и бюлетината за европейски парламент. Реално машината ще съдържа възможност за гласуване и в двата вида избор“, каза още той.

Адвокат Бусаров коментира, че има въпроси, които изникват, ще има и проблеми.

"Надявам се обаче, че чисто техническите проблеми с устройствата за машинно гласуване да са сведени до минимум и да нямаме повредени машини. А самият софтуер, и самият код, който всъщност представлява алгоритъма за извършване на това гласуване, надявам се да бъде удостоверен по съответния законов ред и коректно да даде възможност за упражняването на глас през машината. Каквото зависи от РИК, ще бъде направено“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Политика
Кирил Петков: Никога не съм ял пица с кристали, не съм употребявал наркотици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Да, представени са! преди 4 седмици
До Анонимен ДПС не само са представени в евро парламента, а техен депутат беше представител на парламентарната група към която принадлежат! Към същата група искат да се присъединят евентуално ПП!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДПС парламентарно представени ли са в евро парламента или се очаква да бъдат вече
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Видяхме ПП как купуват цели комисии ,така че пп купуваха на много места и бяха заловени от полицията
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Например при гласуването, може предишния гласоподавател да е още в кабинката, когато влезне следващия и може да се наложи да изчакат и третия и да си направят тройка. Проблем ще е ако кабинките са прекалено малки за 2 в 1, в смисъл за дъбъл пенетрейшън. добре ще е и ако контролиращите раздават презервативи разбира се. Без да се намесват в избирателния процес...
3
2
 
3
 
! Отговори
тъй де.... преди 4 седмици
Може, а и не трябва, да се гласува за герП.
2
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
1.ниска изб активност2.купените гласове с добавките няма да могат да гласуват с машините3.същите изб секции ще си драскат на воля по хартиените бюлетини4.сега няма кои да спре купуването на гласове
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само измислените такива на ДНЕС