Михайлова: Не е добре премиерът да е и външен министър

Не е ясно кой носи отговорност за този кабинет
22 апр 2024 09:12, Инна Ангелова
34
Михайлова: Не е добре премиерът да е и външен министър
Снимка: БГНЕС

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е добро, защото съвместяването на двете длъжности е тежка задача. Това ще доведе до отслабване на позициите на външната политика.

Според проф. Екатерина Михайлова поста на външния министър не трябва да е ябълката на раздора. Пред БНТ тя каза, че “би трябвало външната политика да следва една логика, каквато има държавата като външнополитически курс, което е следствие на вътрешната политика. И кой ще е човекът има значение, но не би трябвало това кой е човекът да води до сътресения във външната политика на държавата. За съжаление, едни такива сигнали дават лош пример и навън и вътре в страната", поясни Михайлова.

Според Михайлова, която е и преподавател по конституционно право, е най-добре да се премахне служебния кабинет като функция, защото е нелогична и странна фигура и допълни, че редовното правителство може да изпълнява и дейността на служебно до избора на ново.

По думите ѝ, сякаш за служебното правителство никой не носи отговорност, което е доста странно: "Всеки предлага, но всеки бяга от това да каже чие е правителството, а то наистина не е ясно чие е, защото веднъж президентът избира от кръг лица, след това от избрания за премиер се очаква да посочи министрите, следва указ на президента и накрая министър-председателя и министрите се кълнат пред Народното събрание.

Ако се стигне до смяната на министри в служебния кабинет, за клетвата на един или двама министри ще трябва специално да се свика заседание на парламента, тъй като депутатите ще излязат във ваканция по време на предизборната кампания, обясни още проф. Екатерина Михайлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради тия костовисти хората намразиха великата Америка.Навремето така съсипаха икономиката и хората си помислиха, че това е американския модел...Да, ама не.Същите сега разсипаха държавата обслужвайки руския бандит Божков и унищожиха конституцията.Костовистите винаги са обслужвали само руския олигархичен интерес.САЩ вече го разбраха.
10
3
 
9
 
! Отговори
ами преди 1 месец
"Не е ясно кой носи отговорност за този кабинет"Ами г-жо Михайлова,нали вашите съратници сътвориха тази гениална промяна на Конституцията,защо се възмущавате?!?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още като ПП и ДСБ полегнаха на ложето до Борисов и Пеевски, беше ясно че септичната яма ще прелее.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
става въпрос За В\НШЕН МНИСТЪР,А НЕ ЗА кой по кой красив))
7
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
напротив много е ясен още преди да излезе списъка се знаеше че борисов го есъставил и тои носи цялата отговорност за всичко което става в държаватапразните му приказки са само за де-би-ли-те
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отговорност носи САЩ.Като не ви изнася се махайте в Иран.Толкова сте отвратителни всички червени комунисти дето уж помагате на НАТО.В БНР едва изгонихте Волгин и то като го писахте в ЕП.БНТ е извън всякакъв контрол и уж училия в САЩ Кошлуков пуска ирански филми и лее руска пропаганда нон стоп.
5
2
 
5
 
! Отговори
До Хмм... преди 1 месец
Категорично обаче,е по-хубава от Главунест!
4
4
 
1
 
! Отговори
пеевски е добре преди 1 месец
ама е водещ партия . всеки ден в турска и в киев . така се прави про европейска политика . шенген няма да има . денко защити престъпника коцев . невидя корупция . да .катерина е американска довереницз .
3
1
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
И папунякът бонго бонго (1) - също!
2
3
 
4
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Ами тогава на сложат Надка Нейнски дето е леко погрозняла вече, кво ше кажеш Катерино?
1
7
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Ей кокойшке дан съ обаждаш