Министърът на енергетиката на среща с посланиците на Франция и Великобритания

Ядрената енергетика е основна тема на разговора
22 апр 2024 16:37, Инна Ангелова
13
Министърът на енергетиката на среща с посланиците на Франция и Великобритания
Снимка: Пресцентър на МЕ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов и Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България обсъдиха възможностите за съвместни действия за постигане на декарбонизация на европейската икономика. Основна тема по време на разговора бе двустранното сътрудничество в областта на ядрената енергетика като беземисионен ресурс, който е в основата на постигане на целите на Европейския съюз за нулеви въглеродни емисии.

"Българската страна разчита на опита на френските експерти за доставките на свежо ядрено гориво от Фраматом за 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тяхното навременно осъществяване в пълен обем е от ключово значение в процеса по диверсификация на доставките“, подчерта министър Малинов. Ядрената енергетика заема централно място в двустранното сътрудничество между Република България и Френската република и е от стратегическо значение за европейската енергийна сигурност.
 
"Позеленяването на икономиката в световен мащаб е необратим процес, за неговото осъществяване България ще разчита на опита и на Великобритания“, каза енергийният министър Малинов по време на среща с посланика на Великобритания у нас Роб Диксън. Двамата обсъдиха развитието на вятърната енергия, която е основен възобновяем източник в Обединеното кралство. „България разполага с развита и свързана на регионално равнище електропреносна мрежа. Широкото приложение на т. н. „интелигентни мрежи“ ще увеличи ефективността на системата у нас", допълни Малинов.
 
По време на срещите бе изразено желание от компании от  Франция и Великобритания да използват добре развитата газопреносна мрежа на България за доставки на втечнен природен газ. По думите на министър Малинов делът на втечнения газ в енергийния микс ще продължи да нараства през следващите години. „С реализацията на инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикалния газов коридор ще се осигури капацитет за пренос на необходимите за региона на югоизточна Европа количества втечнен природен газ от надеждни източници“, допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Политика
Великден, Ден на труда – двойна надница за шест дни през май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На фашистка среща.
12
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 1 седмица
А откъде да знаеш може да ги е писал с твоя родител 2
11
1
 
3
 
! Отговори
Просешка тояга преди 1 седмица
Нашенецът дава отчет и обещания по-скоро да затвори Мариците. Трябва за внасяме ток и да сме зависими слуги, ама се нахилил .
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нигер им показа среден пръст на франсетата, та се наложи Макарона да ходи до Казахстан да се моли за евтин уран. Не разбирам що наште пишман политици винаги се лепят за губещата страна..
9
1
 
3
 
! Отговори
Попов преди 1 седмица
Жалко, не са обсъдили договора БОТАШ. Служебният министър може да сподели многопостижения в борбата с корупцията. Френският и английският посланици вече са омаяни.
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СРЕЩАЛ СЕ Е С ПОСЛАННИЦИТЕ ЗА ДА ИМ ГОВОРИ ГЛУПОСТИТЕ ПИСАНИ В РУСКОТО ПОСОЛСТВО
7
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Вижте сега веригата. Африкански роб копае уран за Макарон на 100 пъти по-ниска цена. Макарон продава на нас на пазарна цена. Ние сме на свободния пазар на ток и срещу 1000 лева на семейство, осигуряваме минимално електричество-светлина, зарядно за телефон и най-важното, за зомбивизор. Ако в България наистина сме ХОРА, ще зарежем Франция, използваща робски труд в бившите си колонии. Не е човечно африканци да умират млади заради това, да можем да заредим телефоните си и да драснем един пост тук.
6
0
 
4
 
! Отговори
Вижте го добре преди 1 седмица
Този е един от служебните на Радев,подписал заробвания договор с "Боташ".Добра комисионна е прибрал.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАПРАЗНО СЕ НАПЪВА ДА ГИ ПРЕЛЪГВА КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЯДРЕНА ДЪРЖАВА
4
1
 
2
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 седмица
Няма достатъчно думи за "Евроатлантика" Агент Буда за енергийния министър от Гробачийското служебно правителство. Важното е че Мутрата няма нищо общо с този човечец- експерт загробил българите с турски поток и сделката на века Боташ. Честито на ***. Е как е ? Мутрата и Г. Гадев нали са чадата на БКП. И двамата Натовски ГЕНЕРАЛИ. Обичат се двамката иначе размахват юмручета! Простият матриал щастлив ли е? Риторично....
3
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Ингилизите пък мислят да си прокарат ток от Сахара, за чий е там и инглизкия посланик?
2
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Е чи те французите вече ги изгониха от Африка, откъде ще си намерят като африканските роби да им копаят Уран? Затова ли Макарон ще ходи да се бие в Украйна, да завземе някоя руска уранова мина?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че купуваме ток от Румъния ,техната Централа е френска